Lederkurs for unge voksne favner stadig bredere

KFUK-KFUMs lederkurs for unge voksne favner stadig bredere! Denne uka inntok 76 unge fra fem folkehøgskoler og tre ledertreningsprogrammer Rønningen Folkehøgskole i Oslo for en kickstart på året. - Kurset er veldig lærerikt og det er moro å treffe andre folk som skal gjøre en liknende jobb som meg, sier Tobias (20),  stipendiat på Sunnmøre Folkehøgskule kommende skoleår.

Hvor er dere nå? I forsvar eller angrep? spør foredragsholder Hilde Sirnes de 76 KFUK-KFUM-lederne.

- Hvor er dere nå? Er dere her nede i "defense" og tenker at "dette blir skummelt", eller er dere her oppe i angrep, klare til å score mål? Foredragsholder Hilde Sirnes, studentprest i Sjømanns-kirken leid inn for anledningen, er godt over halvveis i dagens første økt om egenomsorg og det å være seg selv når hun ber tilhørerne i salen summe litt. Summingen blir nokså høylydt med 76 18-25-åringer i salen. Kurset har ti flere deltakere i år enn i fjor. 

Hilde, som byr varmt på seg selv gjennom hele foredraget, får svar på tiltale når hun ber dem dele sine tanker i plenum: - Jeg er spiss, kommer det kontant fra benkeraden foran. - Jeg føler det litt som jeg er kasta ut på banen og ikke helt vet hvor jeg skal ennå, sier en annen. - For meg kjennes det ut som jeg er på midtbanen. Jeg skulle gjerne vært spiss, men energien og humøret skal jo vare et helt år, sier ei jente litt lenger bak. 

Favner bredere 

De 76 deltakerne står alle på terskelen til et år som ledere i KFUK-KFUM på fulltid. Som tidligere år deltar folk som skal være stipendiater på Folkehøgskolen Nord-Norge, Valdres Folkehøgskule, Sunnmøre Folkehøgskule og Rønningen Folkehøgskole. Deltakerne på Ten Sing Norway og utvekslingsprogrammet Communication for Change er også med. Ekstra morsomt er det at de seks som skal jobbe som "ettåringer" på KFUK-hjemmet i London er kommet til og at Danvik Folkehøgskole og Mission Aviation Fellowship sender folk for første gang. - Det er en styrke og viser mangfoldet i organisasjonen, sier Jens Bjelland Grønvoll, en av to programutviklere for ledertrening i KFUK-KFUM. 

Ut på tur, aldri sur! En av dagene på lederkurs stod teamarbeid i Oslomarka på timeplanen. Foto: Ingvild Storvoll.

Proppfulle dager

Sammen med Ingvild Storvoll har han hatt ansvar for planlegging og gjennomføring av det seks dager lange lederkurset, der programmet går i ett fra åtte om morgenen til halv elleve om kvelden.  På timeplanen står alt fra morgen- og kveldssamlinger, "Lederstil og personlighetsstil", "Kjønn, makt og grenser" og "Demokrati og ung deltakelse", til utflukt i Nordmarka, gudstjeneste, Globalløp, refleksjonsgrupper og valgfag som andaktskurs og "Sosiale medier". 

KFUK-KFUMs nye ledertreningsduo: Jens Bjelland Grønvold og Ingvild Storvoll.

Behøver ikke være verdensmestere

Det handler om lederskap, om tro, om engasjement for en mer rettferdig verden og refleksjon i eget liv, forteller Ingvild og Jens.  Om å lede seg selv og andre. Om å få næring til egen tro, og om å dele tro.  Om å bli engasjert selv, og inspirere dem rundt deg til å stå opp for andre. Om å reflektere over "hvem er jeg" og "hvem vil jeg være".  - Vi ønsker å gi deltakerne viktige verktøy som setter dem i stand til å håndtere ulike situasjoner de kan komme opp i og til å ta vare på seg selv, sier Jens. - Gjennom økt kunnskap og erfaring på disse områdene ønsker vi å gi lederne et godt grunnlag for å beherske den rollen de skal inn i, legger Ingvild til.  Trygge dem på at de ikke behøver være verdensmestere, men at de ved å være seg selv og stå opp for andre kan gjøre en  jobb som er god nok. 

Tobias, 20 år fra Stavern, stipendiat Sunnmøre Folkehøgskule

Tobias gleder seg til å komme tilbake til Sunnmøre Folkehøgskole, som han ser på som sitt andre hjem.

Har du kjennskap til KFUK-KFUM fra tidligere?  

I fjor gikk jeg Sunnmøre Folkehøgskule, på linja SjøSnøSurf Hawaii. Det var mitt første møte med KFUK-KFUM, og jeg følte meg velkommen og sett.

Hvordan synes du det er her på lederkurs?

Jeg synes det er veldig lærerikt. Jeg lærer mye om meg selv og hvordan jeg skal være en god leder. Jeg var for eksempel på "Boss og Buddy" - et seminar om det å være venn og leder for dem du er stipendiat for og hvor grensa går. Det tror jeg blir nyttig.  Også er det moro å møte andre folk som skal gjøre en liknende jobb som meg. Men det er nokså slitsomme dager, så jeg går og legger meg etter kveldssamlingene.

Hva slags forventninger har du til året som kommer?

Jeg forventer å utvikle meg som leder videre gjennom praksis på skolen. Jeg håper at jeg og de andre stippene får til et godt samarbeid der vi respekterer hverandre og at lærerne er åpne og gir oss spillerom.

Er det noe du gleder deg spesielt til?

Akkurat nå gleder jeg meg til å komme tilbake til skolen, for det er blitt mitt andre hjem kan du si. Men jeg gleder meg selvfølgelig også til elevene kommer og til å bli kjent med dem. Jeg er spent på om det blir en like bra gjeng som i fjor, eller om det blir mange utfordringer med konflikter og drama. Min rolle blir jo å prøve å få til et bra fellesskap. 

Solveig Marie, 18 år fra Sotra, ettåring ved KFUK-hjemmet i London

Solveig Marie gleder seg til å utforske London og til ledertreningen ved KFUK-hjemmet.

Har du kjennskap til KFUK-KFUM fra tidligere?

Jeg gikk Minilederkurs etter konfirmasjonstida, ellers ikke.

Hvordan synes du det er her på lederkurs?

Jeg synes det er veldig lærerikt, og det er mye jeg tror jeg får bruk for i London. Vi har lært om selvledelse og om ulike teamroller og hvordan vi best kan jobbe sammen på et lag. Jeg likte også seminaret Kjønn, makt og grenser. Det er viktig å lære om makt i forhold til arbeidsmiljø og samfunnet generelt.  Og så er det kjekt å møte masse andre folk i KFUK-KFUM og høre hva de driver med. 

Hva slags forventninger har du til året som kommer?

Jeg gleder meg til alle de fastboende på KFUK-hjemmet kommer, og er spent på hvordan det for eksempel blir å lage middag til 40-50 stykker om dagen mot 5-10 slik det har vært nå den første måneden. Jeg synes også det blir spennende å treffe alle folkene som kommer innom KFUK-hjemmet som turister.

Er det noe du gleder deg spesielt til?

Det blir kjekt å bli bedre kjent med London, det er jo masse å finne på der. Og så gleder jeg meg til ledertreningen på KFUK-hjemmet. Vi har stabsmøter hver torsdag og har fått vår egen mentor. Jeg synes samtalene med mentoren er veldig givende, for da lærer vi mer om oss selv gjennom dem.

Kevin, 19 år fra Mjøndalen, Ten Sing Norway

Kevin tror året på Ten Sing Norway blir hektisk og sosialt og at han kommer til å lære masse om seg sjøl.

Har du kjennskap til KFUK-KFUM fra tidligere?

Jeg har gått seks år i Ten Sing, og vært med på Ten Sing-seminar og forskjellige festivaler.

Hvordan synes du det er her på lederkurs?

Det er så mye man lærer og jeg får alltid en sånn hjemmefølelse når det er KFUK-KFUM. Det er flinke foredragsholdere og jeg får nye tanker, nye nyanser og vrier på ting, selv om jeg har hørt noe fra før. Jeg synes seminaret om taushetsplikt og meldeplikt var veldig interessant. Øvelsene på seminaret "Kjønn, makt, grenser" var og lærerike. Jeg tenker det er viktig at vi på Ten Sing Norway er bevisste på for eksempel på hvilken avstand eller hvor tett på vi går i møte med ungdommene vi kommer til å møte.

Hva slags forventninger har du til året som kommer?

Jeg tror det blir hektisk, slitsomt og veldig bra år. Alle som har vært på Ten Sing Norway sier jo at det blir dødsslitsomt, samtidig som jeg sikker på at det kommer til å blir veldig sosialt, at jeg kommer til å lære masse om meg sjøl og mine grenser, og hva jeg tåler i stressa situasjoner.

Er det noe du gleder deg spesielt til?

Det jeg gleder meg mest til er å møte Ten Singere i grupper over hele Norge. Jeg håper å se at de kan få til ting de kanskje ikke fikk til før, og jeg gleder meg til å se hvordan andre Ten Sing-grupper legger opp sine øvelser. Jeg gleder meg også til turen til Sør Afrika, for det blir noe helt annet.

Anna Kathrine, 19 år fra Bærum, deltaker Communication for Change med 3 mnd i Tanzania

Anna Kathrine synes hun har lært om hvorfor verden blir så urettferdig og hvordan vi må jobbe for å forandre den .

Har du kjennskap til KFUK-KFUM fra tidligere?

Jeg har vokst opp med KFUK-KFUM,  vært med i Lommedalen Ten Sing i 6 år og deltatt på Ledere i vekst-kurs.

Hvordan synes du det er her på lederkurs?

Jeg har lært masse nytt og fått mye ny input av kjempeengasjerte forelesere. Jeg synes seminaret med Håvard fra KFUK-KFUM Global var kjempebra. Det viste hvorfor verden blir så urettferdig som den blir, hvordan ting henger sammen, og at vi må jobbe både lokalt, nasjonalt og globalt for å forandre verden. Og så er det jo et supert miljø her.

Hva slags forventninger har du til året som kommer?

Jeg forventer å få møte helt andre kulturer, at jeg kommer til å få kultursjokk, at jeg får venner for livet og kommer til å leve tett på andre mennesker. I tillegg tror jeg jeg kommer til å lære masse om meg selv og hvordan jeg reagerer i ulike situasjoner.

Er det noe du gleder deg spesielt til?

Jeg gleder meg til å bli kjent med de CfC-deltakerne fra Tanzania som vi skal jobbe sammen med og til et folkehøgskoleår.'