ikon Min Connect

Debatt: Rom for alle

Sist oppdatert: 8. november 2021

Skrevet av:
Adelheid F. Hvambsal er Psykolog og Generalsekretær i Norges KFUK-KFUM
Heidi Furustøl er Statsviter og Generalsekretær i Norges KFUK-KFUM-speidere

Innlegget ble først publisert på dagbladet.no/debatt 24.09.2014

Kunnskap om mangfoldet av kjønnsidentiteter utfordrer kristne ungdomsmiljøer til å skape rom for alle. Tenårene er en tid for søken etter egen identitet, også kjønnsidentitet. 


Organiserte ungdomstilbud er likevel ofte preget av tradisjonelle kjønnsroller og kjønnsuttrykk. Bandet består gjerne av gutter og dansegruppa av jenter. Ofte deler vi inn i gutte- og jentegrupper. Presser vi ikke da ungdom inn i stereotypene? Hva slags respons møter de som bryter med trange kjønnsroller? Ny kunnskap om mangfold av kjønnsidentiteter utfordrer oss på språk og handling. 

Som generalsekretærer i Norges KFUK-KFUM og i KFUK-KFUM-speidere oppfordrer vi kristne - og alle andre barne- og ungdomsorganisasjoner til å bli mer bevisste på å skape rom for et større mangfold. Konkrete tiltak bør vurderes. Kan vi dele inn grupper på bakgrunn av andre kategorier enn kjønn? Kan vi velge leker som ikke forsterker kjønnsstereotypene? Kan noen kjønnsdelte toaletter gjøres om til unisex-toaletter? 

Vi finner ikke noe bibelsk belegg for ikke å gjøre dette. Tvert imot. Vi tror at mennesket er skapt i Guds bilde. Det gjelder ikke et utvalg, det følger ingen kriterier. Inkludering er gjennomgående i evangelienes fortellinger om Jesus. De som var påført skam, ble gitt verdighet. De ekskluderte ble inkludert. De av oss som ønsker å følge denne mannen, har nok av inspirasjon til å skape inkluderende fellesskap. Det bør være en selvfølge at alle miljøer er bevisste på å romme mennesker som uttrykker eller identifiserer seg med kjønn på en annen måte enn det tradisjonelle. Enkelte vil kanskje innvende at mangfoldet av kjønnsidentiteter og kjønnsuttrykk gjelder så få. Dette handler ikke om «de andre». Det gjelder oss alle og hva slags fellesskap vi skal være. Vi kan snakke høyt om kjærlighet, raushet, åpenhet, men sanne verdier uttrykkes ved handling. Trange fellesskap kjennetegnes ved at alle er like. Rause fellesskap kjennetegnes ved et reelt mangfold. 

KFUK-KFUM jobber for at alle barn og ungdom skal føle seg hjemme i våre aktivitetstilbud, uavhengig av kjønnsidentitet og -uttrykk. Det oppfordrer vi alle andre barne- og ungdomsorganisasjoner også til å gjøre.

Det krever så lite, men skaper rom for flere. 


til toppen
Ikon

Vi bruker informasjonskapsler for å samle brukerstatistikk fra nettsiden vår. Statistikken benytter vi for å gjøre brukeropplevelsen på nettsiden bedre. Les mer