Hvis du får melding om, eller selv opplever grenseoverskridende seksuell atferd skal dette meldes. I KFUK-KFUM Norge har vi fast prosedyre for hvordan dette skal foregå.
Dersom du er i tvil om du selv eller andre kan ha vært utsatt for grenseoverskridende seksuell atferd, kan du ta direkte kontakt med personalavdelingen personal@kfuk-kfum.no, som kan bistå med råd og eventuell videre vei til å melde.
KFUK-KFUM Norge har erfaring med saker om overgrep og grenseoverskridende seksuell atferd. Organisasjonen har ansvar og vil ta det ansvaret på alvor når saker som dette kommer opp. Saker som dette er noe som vi opplever med sorg og sinne, og det er viktig å være både varsom og klar i behandlingen av saker som dette. I arbeidet med denne tematikken er det viktig for oss at både ansatte og frivillige ledere har en forståelse av hva seksuelle overgrep og grenseoverskridende atferd er og kan være. Det er også viktig å kjenne sitt ansvar som leder og være det bevisst. Når en sak blir kjent skal det være klart hvilke trinn i prosessen man skal arbeide etter.
Formålet med dette dokumentet er å ha gjennomtenkte retningslinjer som både fokuserer på å forebygge slik at seksuelle overgrep og grenseoverskridende seksuell adferd ikke skal skje i vår organisasjon, og gir prosedyre og retningslinjer for behandlingen av eventuelle tilfeller av seksuelle overgrep og/eller grenseoverskridende seksuell adferd som måtte bli kjent innen organisasjonen.
Det er et faktum at handlinger og atferd som virker krenkende på et annet menneske kan ha svært ulik alvorlighetsgrad. Dette gjelder også på det seksuelle området. Enhver seksuell krenkelse er alvorlig og uakseptabel - også der hvor det ikke er snakk om brudd på straffeloven. Organisasjonen har sine egne grenser når det gjelder den etikk og moral vi ønsker våre ledere skal følge, og kan sette grenser ved adferd som ikke i utgangspunktet er straffbare etter loven.
Seksuelle overgrep
Seksuelle overgrep er den atferd og de handlinger som etter norsk lov er straffbare og som dermed er omtalt i straffeloven (kap 26 – Seksuallovbrudd).
Grenseoverskridende seksuell atferd
Grenseoverskridende seksuell atferd dreier seg om krenkelse av de grenser som en person naturlig setter som rammer for å beskytte sin egen integritet. Det kan være uønskede seksuelle tilnærmelser, oppfordring om seksuelle tjenester, verbal eller kroppslig atferd av seksuell natur som oppleves ydmykende og/eller invaderende, adferd som skaper utrygghet og eventuelt brukes som pressmiddel. Dette gjelder både ved fysiske og verbale tilnærmelser, men også ved henvendelser gjennom sosiale medier og lignende. Slik krenkende atferd ligger opp mot straffelovens bestemmelser i kap.19, men er ikke nødvendigvis omtalt eller belagt med straff.
Grenseoverskridende seksuell atferd er krenkelser av organisasjonens egne skrevne og uskrevne etiske retningslinjer for anstendig atferd. Slike handlinger og atferd kan komme inn under arbeidsmiljølovens bestemmelser i §12 om forbud mot «trakassering eller utilbørlig opptreden».
Flere former for trakassering
Seksuell trakassering deles gjerne inn i tre former med verbale, ikke-verbale og fysiske elementer.
Verbale uttrykk omfatter direkte bruk av kjønnede ord som ”hore” og ”homse”, kommentarer om kropp, utseende eller privatliv, samt forslag/krav om seksuelle tjenester.
Ikke-verbale former omfatter visning av pornografiske bilder og mer indirekte former som omfatter mottak av telefoner, SMS, chat, etc. med seksuelt innhold, ryktespredning og at noen legger ut bilder med seksuelt innhold av personen på internett eller sprer dette via mobiltelefon.
Fysiske former for trakassering omfatter ufrivillig seksuell kontakt som klemming, beføling av bryster eller underliv, samt kyssing. Disse formene for trakassering grenser opp mot seksuelle overgrep og krenkelser og kan straffes etter straffeloven.
Etiske retningslinjer
Alle medarbeidere i KFUK-KFUM Norge skal være kjent med og følge disse etiske retningslinjene:
En ansatt, tillitsvalgt, leder eller frivillig medarbeider må ikke utnytte eller ærekrenke barn, ungdom, medlemmer, medarbeidere, medledere eller andre seksuelt. Samtykke fra den annen part vil ikke frita lederen for ansvar.
Holdningsskapende arbeid er svært viktig for å forebygge seksuelle overgrep. Følgende holdninger skal ligge til grunn for vårt forebyggende arbeid og våre møter med medmennesker:
I vårt barne- og ungdomsarbeid ønsker vi først og fremst å sette fokus på det forebyggende og holdningsskapende arbeidet, slik at overgrep ikke skal kunne skje.
Dette gjøres på ulike måter. Først og fremst ved å snakke om tema og gi kunnskap og kompetanse til våre ledere.
Vi ønsker også å ha fokus på at ledere selv kan gi beskjed dersom man opplever at personer man står i et lederforhold til viser uønsket interesse, eller at man selv kjenner på en upassende interesse overfor en person man er leder for.
Noen momenter det er viktig å være oppmerksom på:
Å være leder i KFUK-KFUM bygger på gjensidig tillit. Alle enheter skal ha en ansvarlig voksenleder over 18 år som har undertegnet utvidet egenerklæring og levert godkjent politiattest. Alle øvrige ledere og styremedlemmer i enheter skal ha undertegnet egenerklæring/utvidet egenerklæring og ha levert godkjent politiattest. Alle ansatte og tillitsvalgte i organisasjonen må levere politiattest og signere egenerklæring/utvidet egenerklæring.
Å være leder innebærer mange forpliktelser, men også mulighet for mye makt. Det å være bevisst på egne og andres holdninger og handlinger er vesentlig for å utøve et godt lederskap. Vi trenger ledere som tar opp spørsmål angående etikk og moral på en god måte, og som kan hjelpe barn- og unge til refleksjon og etisk bevissthet- særlig når det dreier seg om seksuelle overgrep eller krenkelser.
Ledere i møte med overgrepssaker
Oppfølging av saken vil normalt ivaretas av krets/ lokalledd, i samråd med generalsekretær. Generalsekretæren vil primært forholde seg til det kretsleddet ber om. Ønske om tettere oppfølging eller bistand fra sentralleddet vil bli imøtekommet. Kirkens Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep har vært og er en nyttig ressurs og samarbeidspartner i slike saker.
Det er viktig at både den utsatte og den som har meldt saken blir fulgt opp. Den utsatte må få eie sin historie og ikke oppleve at beslutninger tas uten at vedkommende er involvert. Den som melder en sak vil få en bekreftelse på at meldingen er mottatt. Videre behandling er konfidensiell og melder vil derfor ikke få ytterligere informasjon om hvordan saken blir fulgt opp. Eventuelt andre berørte frivillige vil kunne bli fulgt opp hensiktsmessig ved behov.
Det er viktig å fremheve at en slik sak aldri må bli gjenstand for løst «prat» i organisasjonen.
Oppfølging av den utsatte vil bli prioritert, og vil primært ivaretas lokalt/regionalt. Det er viktig å ha klarhet i at organisasjonen ikke kan ha et behandlingsansvar i den forbindelse. Det vil imidlertid være mulig å legge til rette for faglig hjelp i en førstefase. F.eks. ved å benytte ressurssenteret, tilbud om veiledning eller psykolog i en avgrenset periode.
Avgjørelsen om å politianmelde eller ikke kan være vanskelig å ta for den utsatte. Det er ofte forbundet med ekstra belastning å også gå inn i en straffesak. Organisasjonen vil støtte den utsatte ved et eventuelt valg av å gå til anmeldelse
Organisasjonen vil være behjelpelig med å sette den berørte i kontakt med bistandsadvokat for å belyse saken. Bistandsadvokat vil i slike saker dekkes av det offentlige.
Ofte kan det være ønske om anonymitet fra begge parter, i hele saken. Da kan det være vanskelig å ha entydige linjer. Det er viktig å ikke forhaste seg i noe tilfelle, men håndtere hver aktuell sak med ydmykhet. Skal en sak anmeldes er det nødvendig at noen står fram med sin historie. Derfor er det ikke mulig å anmelde anonymt. Det er viktig å gi tid og ro til å ta beslutningen om eventuell anmeldelse.
I saker som dette er det som regel et stort mediepress. Det er viktig å avklare hvem som uttaler seg om saken – normalt vil det være generalsekretær som er den som uttaler seg offentlig.
Det kan tenkes at en leder som er uønsket i barne- og ungdomsarbeid på grunn av seksuelle overgrep eller grenseoverskridende adferd søker seg nye verv i andre organisasjoner. Ved kjennskap til dette, vil vi varsle gjeldende organisasjon eller annen institusjon om at personen er uønsket hos oss.
Det bør gjøres klart for de det gjelder at organisasjonen vil gi informasjon til andre organisasjoner om hendelser som har skjedd hos oss, hvis det høres om nye verv eller oppdrag. Vi vil gjøre vårt for å sikre at nye overgrep ikke skal finne sted, og vedkommende må bes om ikke å ta på seg nye oppgaver eller verv internt i organisasjonen eller eksternt i andre organisasjoner.
Skulle saken involvere en av organisasjonens ansatte er det en personalsak. Det er viktig at alle prosedyrer, også de juridiske, følges opp på en korrekt måte. I slike tilfeller skal det varsles direkte til sentralleddet ved generalsekretæren.