ikon Min Connect

Gunnar Langvik

Sist oppdatert: 20. mars 2024


83 år, og stiller fortsatt på dugnad

Alderen har aldri lagt noen demper på engasjementet eller iveren etter å gi tilbake til det som har gitt ham så mye. Ildsjelen Gunnar Langvik har 50 års langt medlemskap i Stavanger Ynglingen.


Vi møtte Gunnar i Stavanger under Landsmøte i 2023.Gunnar trådte først inn i Ynglingen som ung gutt i 1950, sammen med sine nærmeste kompiser fra nabolaget. På den tiden holdt Ynglingen til i lokalene i Asylgaten 6, et sted for opplevelser, gode vennskap og samhold.

Det var gutta i gata som tok meg med. Vi var vel 60-80 stykker som ble delt inn i mindre patruljer, som etter hvert tok steget opp til YAG - Yngre  Avdeling Gutter, fra vi var 14-18 år.

  Når han blir spurt om sitt beste minne fra Ynglingen, er det vanskelig å velge bare ett. Sommerleirene på Vier, ansvaret og tilliten han fikk i YAG, og den tidlige ledertreningen stikker seg ut.

  – Jeg fikk tidlig lederoppdrag og ledertrening da vi var 14-15 år gamle - det har vært en berikelse for meg.

  Noen år senere tok livet en annen retning. Han tjenestegjorde i militæret, utdannet seg,  og bodde en lengre periode utenfor Stavanger. Etter pausen fra 1962 til 1992, kom han tilbake til Ynglingen og følte at han var "hjemme". Han og kona Kari, fant raskt sin plass i Y's Men, hvor han fikk gjenoppleve de sterke vennskapene fra fortiden.

  Gunnar tror at det sterke samholdet  kommer fra deres felles kristne bakgrunn. 

  – Det må være trekanten. I KFUK-KFUM varer vennskapene livet ut, det kan jeg skrive under på. Vi har alle en kristen bakgrunn som på sett og vis kan være limet i disse vennskapene som har vart i 70 år, smiler han varmt.

  Yrkeslivet i Statoil tok Gunnar til flere steder i Norge, men også til England, Tyskland, Belgia og Italia. All fartingen har fått Gunnar til å tenke.

  – Det dumme, sett i etterkant, er at barna mine aldri fikk gå i Ynglingen fordi vi ikke bodde i Stavanger da de vokste opp. Det hadde jeg unnet dem, for meg var livet i Ynglingen veldig givende, sier han ettertenksomt.

  Han pensjonerte seg tidlig og syntes det var forferdelig å ikke jobbe, men noe plaget han. 

  – Det ble ikke arkivert noe, hverken protokoller eller andre dokumenter. Papir og ark fløt overalt, i kjelleren og på loftet. Da ingen tok seg av det, selvutnevnte jeg meg som arkivar på huset og tok hånd om dette. Med jevne mellomrom tok  jeg med kassevis av ark til Byarkivet i Stavanger.

  Forholdet til KFUK-KFUM og Ynglingen gikk utover det å bare være medlem. Han har vært en ivrig ildsjel i vedlikeholdet av Vier leirsted som ble kjøpt i 1930. Fra 2013 har han vært med i den faste gjengen som reiser dit hver tirsdag. De startet som en liten gruppe på 4-5 personer, og er i dag omtrent 12 mann. Der jobber de dugnad for å redde det gamle naustet, oppgradere hovedhuset med nytt kjøkken og kjølerom, og brannisolere soverommene. 

  Gunnar og hans jevnaldrende har besluttet å trekke seg tilbake fra Y's Men, men har ingen planer om å gi slipp på Ynglingen. I stedet vil de fortsette som en støttegruppe, og bidra der de kan.

  til toppen
  Ikon

  Vi bruker informasjonskapsler for å samle brukerstatistikk fra nettsiden vår. Statistikken benytter vi for å gjøre brukeropplevelsen på nettsiden bedre. Les mer