Gjennom uken skal vi arrangere og delta på debatter og seminarer.
Norge trenger systemer som gjør oss flinkere enn gjengmiljøene til å fange opp de mest sårbare blant oss, ikke strengere straffer og symbolpolitikk.
Arendalsuka, Kirkens Bymisjons café på Torget (få plasser)
LIVESTREAM HER
En samtale mellom:
KFUK-KFUM Forandringshuset
Fryshuset
Monica Mæland (H), Justis- og beredskapsminister
Geir Lippestad (Partiet Sentrum),
Jan-Erik Sandlie (assisterende direktør kriminalomsorgsdirektoratet)
Hvordan skal vi kunne tilby gode «veier ut» ut gjengkriminalitet og ekstremisme for de som er motivert for å bryte med disse miljøene.
KFUK-KFUM Forandringshuset arbeider for å kunne etablere et nasjonalt senter for avhoppervirksomhet i Norge, i partnerskap med Fryshuset , og i tett samarbeid med offentlige aktører som arbeider på feltet i Norge innen 2023.
Fryshuset vil presentere funn fra fersk forskningsrapport og deres erfaringskompetanse fra arbeid med avhoppere i Sverige i 20 år.
I Norge har det vært gjennomført to terrorangrep (ABB/22.juli-angrepet og Manshaus 2019/søsterdrap og angrep på moske i Bærum) de siste årene av personer med en høyreekstrem ideologi. PST vurderer at høyreekstreme i Norge representerer den største trusselen for nye terrorangrep. Høyreekstreme i Norge finnes både i form av organiserte miljøer, som man i stor grad har oversikt over, og i form av unge som er radikalisert på nett og som deltar i miljøet uten nødvendigvis å være fysisk organisert. Vi ser tydelig behovet for etablering av et nasjonalt program tilsvarende Fryshusets Exit, tilpasset til en norsk kontekst. Både for å tilby en vei ut for unge som ønsker ut av miljøene, og for å tilby informasjon og støtte til pårørende og andre som er bekymret for om unge individer er i ferd med å bli radikalisert.
I år markerer vi at det er 20 år siden det rasistiske drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen, og 10 år siden det rasistiske terrorangrepet i Regjeringskvartalet og mot AUF på Utøya. I etterkant samlet vi oss under slagordet “aldri mer”, men har vi holdt ord?
KFUK-KFUM inviterer til panelsamtale om rasisme. Fra hverdagsrasismen som er utfordrende å identifisere, til den ekstreme rasismen som har ført til drap og terrorhandling i vårt eget land.
Vi må ta særlig unge menneskers opplevelser og historier på alvor.
Vi må tørre å snakke ærlig om veien fra holdning til handling. Om ansvaret som hviler på oss alle. Spesielt de av og som ikke utsettes for rasisme.
I panelet:
Hasti Hamidi, mangfold og inkluderingskoordinator i KFUK-KFUM Forandringshuset
Hawa Muuse, daglig leder, Stiftelsen 10. august
Helt ærlig er et dialogkonsept utviklet av ungdomsarbeidet i Bøler kirke sammen med KFUK-KFUM, med midler fra Oslo bispedømmeråd og kirkerådet