Arendalsuka er en demokratisk møteplass for alle som er engasjert i samfunnet vi lever i. Dette er arrangementet for deg som vil være med å lytte til, debattere og løse dagens og morgendagens samfunnsutfordringer.
KFUK-KFUM-bevegelsen står for følgende program:
Kl. 12.00:
For fattig til å delta: hvem slipper til på Arendalsuka?
Arendalsuka er stedet der "alle" er i august. Men er Arendalsuka for alle - eller bare for de med ressurser fra før? Å bo i Arendal denne uka koster "skjorta", hva med dem som ikke har råd til å kjempe om plassen i solen.
Ingvild Storvoll og Ambassdørprogrammet deltar
Kl 08.15:
Hvordan sikrer vi en sterk frivillighet det er godt å jobbe i?
De ansatte i organisasjonene gjør den viktige jobben med å administrere, koordinere og hjelpe fram de frivillige. I dag er det dessverre slik at modellene for å søke støtten man er avhengig av for å drive fram ideelt arbeid gir manglende forutsigbarhet for organisasjonene og prosjektene. Mangel på grunnstøtte som ikke er øremerket gjør det vanskeligere å gi folk fast ansettelse. Dagens støtteordninger tvinger rett og slett fram midlertidighet og dårligere arbeidsvilkår i organisasjonene.
Generalsekretær Øivind Mehl Landmark deltar i panelet.
Kl 16:00 - 17:00
En hverdag med rasisme
I denne samtalen vil vi utforske hvordan rasisme eksisterer og påvirker livene til de av oss som bryter med hvithetsnormen. Vi vil også snakke om hvilke verktøy som er nyttige i arbeidet mot rasisme
Hasti Hamidi fra Forandringshuset Norge holder foredrag.
Kl 17:00
Kakefest for Norges siste oljeminister?
KFUK-KFUM Global ønsker å invitere til kakefest for å feire at Terje Aasland forhåpentligvis er Norges siste oljeminister, og kanskje Norges første fornybar energi-minister. Våren 2022 startet vi kampanjen «Terje Aasland – Norges siste oljeminister?» med tre krav til regjeringen: avvikling av eksisterende oljevirksomhet, ingen nye oljelisenser og ingen flere subsidier til oljesektoren.
Marte Mørk, frivilligkoordinator i KFUK-KFUM Global holder foredrag.
Kl 14:00
Skal kommunal innsats for barns rett til deltakelse måles?
I år signerer en rekke sentrale parter under på en ny Fritidserklæring. Erklæringen forplikter norske kommuner til å sikre at alle barn og unge gis en reell mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet sammen med andre. Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge (NDFU) og ALLEMED har tatt initiativ til å kartlegge hvordan norske kommuner jobber lokalt for å realisere Fritidserklæringens mål. På Arendalsuka presenteres resultatene av første formelle kartlegging av status i norske kommuner, gjennom lanseringen av det digitale Norgeskartet “Inkluderende fritid”.
Erika Wollner leder oss gjennom arrangementet
Kl 16:00 - 17:00
Jobb som kriminalitetsforebygging og løsning for unge i utenforskap
Det er et kompleks samfunnsproblem at 11,2 % av unge i Norge er utenfor arbeid eller utdanning. For noen av disse er det mangel på mestringsarenaer som er barrieren, for andre er veien kort til inntekt innen kriminelle miljøer. Vi inviterer derfor til en samtale om årsaker og konsekvenser knyttet til unge utenfor arbeidslivet og hvordan man kan finne løsninger i samarbeid.
KFUK-KFUM Forandringshuset arrangerer.
En ung ambassadør og en ansatt i Forandringshuset knyttet til virksomhetsområdet arbeid, vil innlede samtalen.
Kl 18:30 - 19:30
Den store utviklingsdebatten: sofasamtale med klima- og miljøministeren & utviklingsministeren
I Hurdalsplattformen står det at «Klima- og utviklingspolitikken skal forenes».
Under “Den store Utviklingsdebatten” søker et bredt spekter av utviklings- og miljøorganisasjoner å bedre forstå hva denne formuleringen innebærer.
Etter at den nye regjeringen tiltrådte har det kommet en lovnad om å doble klimainnsatsen fra 7 til 14 milliarder. Samtidig har det kommet tvetydige signaler om innretningen på den doblede klimafinansieringen opp mot bistandsprosenten. Vil for eksempel regjeringen at lån skal telle som klimafinansiering?
KFUK-KFUM Global deltar.
Kl 8:00 - 9:00
Hvordan legge til rette for reell medvirkning? (ung debatt)
Fritidserklæringen sier at barn og ungdom skal involveres og ha innflytelse over sin lek og fritidsaktivitetene de skal delta i. For å sikre reell medvirkning, har KFUK-KFUM Forandringshuset Norge og Ung Drivkraft i Nord tatt initiativ til å styrke de av oss som jobber med ung medvirkning i en veileder for ung medvirkning i praksisk. En samling av ulike metoder og eksempler for samhandling, idéskaping, innnspill og ungdebatt felles ressursweb på ungmedvirkning.no som lanseres i september 2022. Målet er at veilederen skal bidra til å styrke og konkretisere ulike medvirkningsprosesser.
Arrangementet gjøres i samarbeid med KFUK-KFUM Forandringshuset, NDFU/ALLE MED, Redd barna, Ungdom og Fritid, Nordavind Utvikling AS og KFUK-KFUM Norge.
Kl 14:30
Ungt lederskap
I speideren er vi opptatt av ungt lederskap og at unge skal få mulighet til å ta ansvar. For å møte fremtidens utfordringer er det viktig at dagens unge allerede nå får oppleve mestring, personlig utvikling og være en del av løsningen. Vi er ikke alene om å være opptatt av dette. Derfor har vi invitert mennesker som på ulike måter jobber med ungt lederskap og engasjement til å snakke om hvorfor de mener ungt lederskap er viktig, ut fra sine erfaringer.
Speiderne i Norge arrangerer.
Kl 10:00 - 11:00
Ungdom som endringsagenter - fra myndiggjøring til medvirkning
Ungdom utgjør ikke bare morgendagens inntektstjenere, entreprenører, lærere, innovatører, ledere, forskere og helsearbeidere, men også dagens drømmere, aktivister og pådriveragenter. Involvering, inkludering og integrering av ungdom er med andre ord helt avgjørende for utvikling og for at vi skal nå bærekraftsmålene. Mot dette bakteppet inviterer Norad til en kunnskapsorientert paneldebatt som skal rette søkelyset mot ungdom som endringsagenter – hjemme og ute.
Norad arrangerer. KFUK-KFUM Global deltar.