ikon

Et spennende år i Norge

Sist oppdatert: 20. juni 2023

Hva gjør du egentlig når du er ferdig med skolen i Tyskland, men ennå ikke er klar til å begynne å studere? Nettopp! Du pakker tingene dine og flytter til den vakreste byen i Norge for å tilbringe et år fullt av eventyr som volontør (frivillig-tjeneste gjennom European Solidarity Corps).Det var i hvert fall det vi tenkte for et år siden. Vi tre, Anna, Rieke og Tim, hadde selvfølgelig ingen anelse om hva vi kunne forvente her, men var klare for alt som kunne komme. Nå har vi vært her i KFUK-KFUM i nesten et helt år og er triste fordi vi snart skal reise hjem, fordi vi har fått erfaringer som vi vil ta med oss gjennom livet for alltid, i tillegg til å ha hatt en flott jobb.


Men hvor jobber vi egentlig når vi ikke vandrer over Vidden eller bader i den iskalde fjorden? I løpet av uken er faktisk hver dag forskjellig, men en typisk uke kan se omtrent slik ut: Mandag og tirsdag drar vi til en av de fire Åpne barnehagene, hvor vi leker med barna, forbereder lunsj eller leker julenisse i juletiden ;) Onsdag hjelper vi til på kretskontoret med å organisere et av de mange arrangementene for barn og unge. For eksempel deltok vi på den veldig kule Vinterfestivalen på  Voss og på Nattcup, barnefestival og konfirmantfestival. Torsdag pynter vi butikkvinduet på Bruktbutikken “Vel Bevart Bruktbutikk” og på kvelden drar vi til "Kafé Jakob" i ungdomskirken St. Jakob. På fredager og lørdager står vi som regel i kassen i bruktbutikken eller hjelper til i møbelavdelingen. 

For oss er dette et år der vi har lært mye om oss selv, forlatt komfortsonen vår og prøvd mange nye ting. Vi ble hjertelig mottatt overalt, fra ungdommene på St. Jakob, de frivillige i bruktbutikken eller foreldrene i barnehagen, noe som gjorde hverdagen mye enklere. Det var selvfølgelig ikke alltid lett å være den nye, ikke snakke språket i begynnelsen og ikke kjenne noen, men etter bare noen måneder følte vi oss veldig integrert. Spesielt kveldene i kirken med quiz og strikking var et høydepunkt for oss, for uansett hvilket bord vi satt ved, var vi alltid involvert i gode samtaler. 


I helgene elsket vi å gjøre noe vi ikke kjente til fra før. Så vi lærte swingdans, prøvde oss på langrenn (med mindre hell), gikk på basar (det må vi også innføre i Tyskland!) eller på morsomme bingokvelder. Vi danset også rundt juletreet for første gang, noe som var en veldig spesiell og gøy opplevelse! Den fantastiske norske naturen har alltid inspirert oss! Selvfølgelig har vi gått på alle de syv fjellene i Bergen og sto på ski på Voss gjennom hele vinteren. 
Vi tre kjente også knapt hverandre på forhånd og syntes det var spesielt spennende å bo, jobbe og tilbringe mye tid sammen. Vi har virkelig likt å dele dette eventyret sammen og har satt spesielt pris på de små tingene, som vår ukentlige temamiddag på fredagskveldene.


Selvfølgelig reiste vi også litt rundt i Norge for å se så mye som mulig av landet. Så vi besøkte noen av de andre frivillige i Solund, Balestrand og Voss, dro på et flott seminar i Oslo og kjørte litt rundt i Sør-Norge. Det ble også en fantastisk tur med reinsdyr og elg i Tromsø. Vårt største høydepunkt var imidlertid en rundtur på Vestlandet, inkludert en fottur til Trolltunga. Vi leide bil i en uke og kjørte hele veien gjennom Vestland og ned til kysten. Vi så nesten alt Norge har å tilby og ble helt begeistret. Så dro vi opp til Trolltunga med tre store ryggsekker for å slå leir der oppe. Selv om denne turen var lang og utmattende, var den absolutt verdt det!  Vi ble overveldet og vil sent glemme denne opplevelsen.Avslutningsvis kan vi bare si en ting: Bergen, vi kommer definitivt tilbake! Vi må bekrefte den velkjente klisjeen om at det virkelig regner mye her, men det har ikke gjort året vårt noe mindre vakkert og spennende ;) Takk for et virkelig flott år!

 

til toppen
Ikon

Vi bruker informasjonskapsler for å samle brukerstatistikk fra nettsiden vår. Statistikken benytter vi for å gjøre brukeropplevelsen på nettsiden bedre. Les mer