ikon

Leserinnlegg: Rosa Kompetanse

Sist oppdatert: 14. februar 2022

 - Vi trenger voksne med et språk som gir barn rom og frihet til å være seg selv 


Tekst: Anna Riksaasen, forbundsstyremedlem KFUK-KFUM Norge

For 18 år siden startet en liten 3-åring i ny barnehage. Hun hadde kort hår, og hadde tatt på seg det fineste hun visste om; en fotballdrakt. “Er det den nye gutten?” spurte de voksne. Det var det ikke. Den rette ryggen krummet seg litt.

Anna Riksaasen, Forbundsstyremedlem i KFUK-KFUM Norge. Foto: Iffit Qureshi

Ukene og månedene gikk, og ingen av de voksne i barnehagen kommenterte fotballdrakta hennes, de kule buksene med mange lommer, eller hettegenseren med drage på. Jenta la merke til at de andre jentene fikk skryt og ros for kjolene sine, en dag ville hun ha på seg kjole hun også. - Oioioi, så fin hun var! Siden da ble fotballdrakter, bukser og hettegensere lagt bort til fordel for strømpebukser, kjoler og hårspenner. Siden den dagen ble hun dyttet inn i trange heteronormative rom som det tok henne mange år å rive seg løs fra.

15 år senere skulle jenta bruke flere år på å finne tilbake til jenta i fotballdrakta. Den jenta var meg. Jeg var heldig, for jeg hadde Grønland kirke. Der fikk jeg komme som jeg er, det tvilte jeg aldri på. De hadde ikke Rosa Kompetanse, men de praktiserte medmenneskelighet og nestekjærlighet. Er det ikke det Jesus lærte oss?

I dag lever jeg som en veldig blid, lesbisk ikke-binær. Nå skal ikke jeg komme med en forklaring på hva ikke-binær er, fordi det er ikke min jobb. Det er ikke barn sin jobb heller å måtte forklare voksne at ikke alle passer inn i kategori gutt og kategori jente. Det tok meg mange år før jeg skjønte at jeg kunne gå ut av skapet som lesbisk, og mange år før jeg skjønte at jeg ikke trengte å passe inn i samfunnets syn på hvordan en jente skulle være og hvordan en lesbisk skulle være.

Det er nettopp derfor vi trenger Rosa Kompetanse. For jeg unner ingen å skulle gå gjennom det jeg gikk gjennom. Jeg går fortsatt gjennom det. Angsten for å ikke være god nok og bli ekskludert lever fortsatt. Vi trenger Rosa Kompetanse til å forklare voksne hva det gjør med barn å bli presset inn i trange rammer for kjønn.

Vi har kommet veldig langt for kampen for likestilling for Lesbiske, Homofile og Bifile, men vi har ikke kommet langt nok for Transpersoner og de som har en annen kjønnsidentitet. Derfor trenger vi Rosa Kompetanse. Rosa Kompetanse handler ikke om å dytte en “kjønnsideologi” inn i hodene på små barn. Det handler faktisk om hvordan vi voksne kan skape et mer inkluderende og åpent samfunn. Hvordan vi kan lære barn å respektere hverandres seksualitet, kjønn og identitet, uten at det går utover et barns mentale helse. Hvordan vi kan ha et mer inkluderende språk og hvordan vi kan skape et rom hvor barn kjenner en frihet til å uttrykke sin identitet, seksualitet og kjønn uten samfunnets heteronormative premisser.

Alle som møter barn og unge trenger Rosa Kompetanse fordi vi trenger et språk som våger å møte lille Anna i garderoben i barnehagen eller på skolen, i kirka, i idretten og i helsetjenesten. Vi trenger voksne med et språk som gir barn rom og frihet til å være seg selv.

Dette er et Si ;D-innlegg fra 12. februar 2022. 

til toppen
Ikon

Vi bruker informasjonskapsler for å samle brukerstatistikk fra nettsiden vår. Statistikken benytter vi for å gjøre brukeropplevelsen på nettsiden bedre. Les mer