ikon Min Connect

Motstandsdyktighet, samskaping og fellesskap

Sist oppdatert: 24. april 2025

KFUK-KFUM Norges Budsjettkrav for 2026

Motstandsdyktighet, Samskaping og fellesskap 

Til Statsministerens kontor, Barne- og familiedepartementet, Kultur- og likestillingsdepartementet, Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Justisdepartementet 

På vegne av KFUK-KFUM Norge ønsker vi å fremme våre budsjettkrav for Statsbudsjettet 2026 til Regjeringen. KFUK-KFUM har siden 1860-tallet utviklet meningsfulle aktiviteter og fellesskap som styrker barn og unges stemmer og muligheter, både lokalt og internasjonalt. I dag møter vi årlig over 40 000 barn og unge i Norge og jobber målrettet for å bygge åpne og trygge fellesskap for alle barn og unge, uavhengig av deres bakgrunn. 

I en tid hvor motsetninger øker og demokratiet flere steder i verden undergraves trenger unge å erfare tilhørighet, mestring og fellesskap. Vår generelle budsjettforventning for 2026 er et statsbudsjett som satser på å investere i barn og unges deltakelse, engasjement og demokratiforståelse. KFUK-KFUM ser behovet for å satse på økt beredskap og forsvar. På samme tid vet vi at fred og et varig demokrati og likeverd for alle - ikke bygges med forsvar og våpen. Derfor må en investering i Norges beredskap ikke bety kutt i barn og unge - heller det motsatte. Motstandsdyktigheten til den enkelte bidrar til å bygge robusthet for å takle opp- og nedturer i eget liv - men også dersom en større krise skulle ramme. 

Totalberedskapen og samfunnsmodellen i Norge er avhengig av fellesskapets motstandsdyktighet og tillit. For at dette skal opprettholdes trengs en satsing på å forebygge utenforskap, men også et kontinuerlig fokus på inkludering, mestringsopplevelser, demokratiopplæring og fellesskapsarenaer for alle. 

Som del av frivillig og ideell sektor arbeider KFUK-KFUM Norge med flere samskapingsprosjekter med blant annet kommuner, et eksempel er Forandringshuset Holmlia. Dette eies og dries i samarbeid mellom Søndre Nordstrand bydel, Unge Holmlianere, KFUK-KFUM og Kirkens Bymisjon. Vår erfaring er at vi lykkes best i arbeidet med og for barn og unge når ulike aktører går sammen med sin kompetanse og innsikt til det beste for barn og unge. KFUK-KFUM ser derfor med glede og entusiasme at Regjeringen har satt ned Innovasjon- og Samskapingsutvalget for å avdekke muligheter og modeller for samskaping om velferd mellom kommuner, tjenesteutøvere, innbyggere, sivilsamfunn, ideelle aktører og næringslivet. Dette er et arbeid vi følger tett og som vi håper og tror regjeringen vil avsette tilstrekkelig ressurser og mot til å følge opp. 

Forandringshuset er en storsatsing i KFUK-KFUM for å etablere krasentere for inkludering og forebygging som allerede når mer enn 20.000 barn og unge årlig. Forandringshusene drives i samarbeid med en rekke andre aktører på feltet, både ideelle og offentlige. Det handler om å samle gode kreer for å sikre likeverdige muligheter for alle unge. På Forandringshusene settes unges behov i sentrum. Vår jobb er å se hele mennesket og utvikle det unge trenger av tilbud. Resultatet er et mangfold av kulturaktiviteter, inkluderingsprosjekter for unge som på ulike måter er i risikosonen for utenforskap, prosjekter som hjelper unge å få sin første jobb, prosjekter som forebygger ensomhet og psykisk uhelse og et omfattende kriminalitetsforebyggende arbeid. Forandringshuset tilbyr en modell som setter unge i førersetet og jobber med utgangspunkt i unges ressurser. Den helhetlige tilnærmingen fungerer og gir unge tro på seg selv, tilhørighet i samfunnet og tro på fremtiden. 

Dessverre opplever vi at denne type tverrfaglig arbeid for barn og unge ikke kvalifiserer til dristøtte innen kultur, fordi vi også driver med mye mer enn kultur. Det kvalifiserer ikke til dristøtte fra justis, fordi vi gjør så mye mer enn det som kalles kriminalitetsforebygging. Den medlemsbaserte dristøtten vi mottar for tradisjonell medlemsaktivitet dekker ikke denne typen nybrottsarbeid. Enkelt kommuner som er vertskap for Forandringshus bidrar med noe dristøtte, men størst behov blant unge er det i kommuner og bydeler med dårlig økonomi, noe som gjør at vi samlet får svært lite kommunale drismidler. 

Vi ber regjeringen satse på inkluderingsarbeid og forebygging som fungerer og som gjør en betydelig positiv forskjell i tusenvis av unges liv. Det trengs å utvikles drisstøtteordning og/eller søkbare frie tilskuddsmidler som kan dekke dri og administrasjonskostnader til denne type krasentre for barn og unge som ikke tar utgangspunkt i særskilte felt (kultur/justis/helse/arbeid), men som tar utgangspunkt i unges behov og på en rask og kostandseffektiv måte tilbyr det unge etterlyser og ønsker for å leve gode liv og bli en del av samfunnet. 

Overordnet vil KFUK-KFUM Norge oppfordre Regjeringen til å: 

● ha høy prioritet på tiltak som bidrar til å sikre barn og unges deltakelse, medvirkning og inkludering i sitt forslag til statsbudsjett i 2026. 

● avsette tilstrekkelig med ressurser og mot til arbeidet med oppfølging av Innovasjon- og samskapingsutvalgets rapport på tvers av sektorer og departementet. 

● Etablere en ny tilskuddsordning og/eller bevilge driftsstøtte øremerket over statsbudsjettet til arbeid for barn og unge som er innrettet tverrfaglig og i dag faller utenfor etablerte driftstøtteordninger. Vi ber om at det bevilges minimum 6 millioner i driftsstøtte til KFUK-KFUM Norges virksomhet Forandringshuset som kraftsenter for inkludering, kultur og forebyggende arbeid. Det vil kunne sikre at vi opprettholder dagens aktivitet. 

Videre i budsjettinnspillet finner dere budsjettkrav til de enkelte departement,

Til Barne- og familiedepartementet (BFD): 

Økning av grunnstøtten: Vi ber om at grunnstøtten til barne- og ungdomsorganisasjoner økes med 50 millioner kroner i 2026 (kap 846, post 70). Dette vil muliggjøre opprettholdelse av våre og lignende organisasjoners programmer og initiativer. Økte kostnader i samfunnet har medført økte utgier som vanskeliggjør rammene for å opprettholde dri. Barne- og ungdomsorganisasjonene er avhengige av denne grunnstøtten for å sikre en forsvarlig dri. Med en økning i andelen tilskudd som er prosjektbaserte trengs det forutsigbarhet i grunnstøtten for å sikre stabil drift og utvikling.

Tilskudd til inkludering av barn og unge: Vi foreslår en økning på post 61 eller alternativt post 71 for tilskudd til å inkludere barn og unge på minimum 200 millioner. Tildelingene på post 71 er viktige bidrag for dri og videreutvikling av inkluderingsprosjekter som kommer barn og unge og lokalsamfunnene til nytte. Treårige prosjektmidler til åpne møteplasser og inkluderingsprosjekter som “Forandringshusets ferie- og fritidstilbud” og “UngdomsCrew” har stor effekt og viser gode resultater. Bufdirs treårige støtte har gitt prosjektene en stabil utvikling og vekst. Uten en stabil finansieringsordning risikerer vi å måtte nedskalere prosjekter som har vist seg å være kostnadseffektive og treffende. 

KFUK-KFUM Norge ber Regjeringen ved Barne og familieministeren prioritere: 

● Grunnstøtten til barne- og ungdomsorganisasjoner økes med 50 millioner kroner i 2026 (kap 846, post 70). Økning i post 61 eller alternativt post 71 for tilskudd til å inkludere barn og unge 

● Økning på i post 61 eller alternativt post 71 for tilskudd til å inkludere barn og unge med minimum 200 millioner 

Til Kultur- og Likestillingsdepartementet (KUD): 

Full momskompensasjon: KFUK-KFUM Norge stiller seg bak Frivillighet Norge sitt krav om Full momskompensasjon: 

Drisstøtteordning til brede kulturaktører: Som en breddeorganisasjon som arbeider med stort nedslagsfelt innenfor flere sentrale områder faller KFUK-KFUM Norge i dag utenfor spesialiserte drisstøtteordninger som eksempelvis amatørteater og tilskudd til musikkorganisasjoner. Dette til tross for at vi har et stort arbeid innen disse områdene. KFUK-KFUM Norge utelukkes på denne bakgrunn fra flere relevante ordninger og ber regjeringen opprette nye dristilskuddsordninger slik at aktører som levererer på formålet ordningene er ment å bygge opp om ikke ekskluderes. 

KFUK-KFUM Norge ber regjeringen ved Kultur og likestillingsministeren prioritere: 

● Kapittel 315, post 70 tilføres teksten «overslagsbevilgning». Bevilgningen skal dekke kompensasjon på 100% av frivillige organisasjoners momsutgier i 2025, for organisasjoner med rett på mva-kompensasjon, basert på gjeldende beregningsordning. 

● opprette ny dristilskuddsordninger slik at aktører som levererer på formålet ordningene er ment å bygge opp (amatørteater, musikk og kultur) om ikke ekskluderes. 

Til Arbeids- og inkluderingsdepartementet 

Jobb som forebygging av utenforskap: Vi understreker at arbeid er en av de viktigste faktorene for å forebygge utenforskap blant ungdom. Å tilby ungdom muligheter for arbeid og erfaring er avgjørende for å forhindre at de faller utenfor arbeidsmarkedet og samfunnet. I samarbeid med skoler erfarer vi at tilrettelegging og utprøving av arbeidslivet i kombinasjon med skolegang kan motvirke dropout og slik mer varig utenforskap. Vi oppfordrer regjeringen til å satse på tiltak og samarbeid med arbeidsgivere for å gi ungdom en vei inn i arbeidslivet, herunder som arbeidsmarkedsprogrammer, lærlingordninger og andre arbeidsrettede tiltak. 

Økning i bevilgningene til sosiale møteplasser for unge menn: Vi ber om at bevilgningen til tiltak som støtter sosiale møteplasser for gutter og unge menn videreutvikles og økes fra 10 millioner til 20 millioner kroner. Dette er for å styrke arbeidet med å forebygge kriminalitet og hindre rekruttering til kriminelle miljøer. Vi understreker at dette er en viktig del av arbeids- og inkluderingspolitikken, da disse tiltakene bidrar til å integrere ungdom i positive fellesskap og redusere utenforskap. 

Økt støtte til integrering og mangfoldsarbeid: Tilskudd til integrerings- og mangfoldsarbeid ble i 2025 redusert, dette medfører reduksjon i målrettet mangfoldsarbeid. Tilskuddet er sentralt for å styrke integreringen av unge blant annet på fritidsareenaen og åpne møteplasser, spesielt de av oss som er i en sårbar situasjon, slik at de kan delta i arbeidslivet og samfunnslivet. 

KFUK-KFUM Norge ber regjeringen ved arbeids- og inkluderingsministeren prioritere: 

● en satsing på tiltak og samarbeid med arbeidsgivere for å gi ungdom en vei inn i arbeidslivet, herunder tiltak som arbeidsmarkedsprogrammer, lønnstilskudd, lærlingordninger og andre arbeidsrettede ordninger. 

● at bevilgningen til tiltak som støtter sosiale møteplasser for gutter og unge menn videreutvikles og økes fra 10 millioner til 20 millioner kroner. 

● å øke tilskuddet til integrerings- og mangfoldsarbeid som særlig prioriterer unges deltakelse i fritidsaktivitet. 

Til Justisdepartementet: 

Støtte til Nasjonalt avhopperprogram: Vi ber om at tilskuddet til KFUK-KFUMs nasjonale avhopperprogram igjen gis øremerket post på Statsbudsjettet med 10 millioner eller minimum med 5 millioner. 

I 2025 ble Avhopper programmet fjernet fra statsbudsjettet, dette er bekymringsverdig da det er gjort uten en evaluering av hvordan programmet har fungert de siste årene. I dag finansieres programmet fra hånd til munn på de enkelte samarbeidene vi har med kommuner. Dersom KFUK-KFUM Norge skal kunne fortsette å drie dette tilbudet som kommuner, politi og kriminalomsorgen etterspør, er det behov for å sikre en tilstrekkelig basisfinansiering av programmet. Avhopperprogrammet tilbyr en vei ut for ledere og andre personer involvert i gjengmiljøer og gir et tilbud som ellers ikke finnes i Norge. Gjennom et 18-måneders program med dokumenterbare resultater i Sverige gis deltakerne oppfølging og veiledning i et 360 graders program. Mangelen på basisfinansiering gjør det vanskelig å sikre og utvikle kvaliteten i programmet og slik et videre tilbud for en gruppe som pr i dag står utenfor samfunnsstrukturene. 

KFUK-KFUM Norge ber Regjeringen ved Justisministeren prioritere:

● basisfinansiering av KFUK-KFUM Norges nasjonale avhopperprogram øremerket med 10 millioner og minimum med 5 millioner. 

Vi ønsker dere lykke til med utviklingen av statsbudsjettet!

Med vennlig hilsen 
Øivind Mehl Landmark, generalsekretær 
Jens Emil Asp, Leder Marked og kommunikasjon 

KFUK-KFUM Norge


til toppen
Ikon

Vi bruker informasjonskapsler for å samle brukerstatistikk fra nettsiden vår. Statistikken benytter vi for å gjøre brukeropplevelsen på nettsiden bedre. Les mer