ikon Min Connect

Ringerike Ten Sing fyller 50 år

Sist oppdatert: 22. oktober 2024

barnekor



Alle foto: Maria Saxegaard


Takk for at dere tar steget frem!

Lørdag 12. oktober strømmet folk til Hønefoss kirke. Gleden til felleskoret smitta raskt over til publikummet i benkeradene. Vi fikk høre gamle slagere, og nye hits. Nåværende band bestod av tidligere bandmedlemmer som i dag er musikere og produsenter for store norske artister. Eldre og unge spente og dyktige solister fikk også opptre. Det er tydelig at Ringerike Ten Sing har vært viktig for mange. 


Stor betydning - da og nå

Ringerike Ten Sing ble grunnlagt i 1974 og har siden starten vært en viktig arena for kristent ungdomsarbeid. Koret har gått gjennom flere navneskifter, fra Kananeus til Nikodemus, og i dag Ringerike Ten Sing. Gjennom sang, dans og musikk har barn og unge fått lov til å uttrykke seg og finne sin plass i kirken. Ringerike Ten Sing gir unge i lokalmiljøet muligheten til å forme aktiviteten etter egne ønsker og behov.

Ringerike Ten Sing ble intervjuet i Hønefoss blad (publisert på nett 29.09). Flere forteller om gode vennskap og et fellesskap hvor de får utvikle sine interesser. 


Vi synes det er kult å få være med og spille, sier Sigurd, Oscar og Håkon. De spiller bass, trommer og gitar i bandet. Linus er lydmann.

Det er et veldig bra miljø og vi lærer mye. Musikken er kanskje ikke like rocka og jazza som flere av oss er vant til, men det er morsomt å spille. Vi har både sanger av August, Marte Vang, litt rock og Bon Jovi og Toto på programmet, så det er mye å bryne seg på, sier de. 

 - Det er gøy å opptre, sier Nanna.

Hun har allerede vært med i Ten Sing et par år, og er dirigent for koret. Nanna er har vært med på Ten Sing seminar med fokus på å utvikle nye ledere.
Moren og faren min har begge vært med i Ten Sing, så du kan vel kanskje si at det ligger litt i genene”, sier hun. 

Ungdommene styrer og bestemmer på Ten Sing, med god hjelp av voksne i ryggen. – Og det fungerer helt utmerket, sier Mari Kristoffersen, som er Ten Sings voksne leder. Hun har trukket ut på kjøkkenet for å lage suppe til gjengen, med visshet om at de klarer seg utmerket selv.

De er en veldig fin gjeng, sier hun.

Hele mennesker med ånd, sjel og kropp

I over 50 år har Ten Sing vært døråpner fra tradisjonelt ungdomsarbeid i kirka, til noe helt nytt. Ten Sing favner bredt fordi alle får være seg selv, kan ha det gøy sammen og drive med noe de har lyst til. Ten Sing er en plass for å prøve og feile, lære og mestre, og samtidig ta vare på hverandre og reflektere over tro og liv. Det er ingen tvil om at Ringerike Ten Sing har funnet en oppskrift på hvordan drive inkluderende og meningsfylt ungdomsarbeid. 


Jubileumshelgen bestod av både konsert på lørdagskvelden og gudstjeneste søndag morgen. I forkant av jubileumshelgen har det blitt dannet et prosjektkor av tidligere Ten Singere. Lørdag ble prosjektkoret enda større da tidligere Ten Singere fra hele landet kom tilreisende for å øve til lørdagens konsert.

Sogneprest, Stine Kiil Saga, har selv gått i Ringerike Ten Sing og holdt prekenen på søndagens gudstjeneste i Hønefoss kirke.  


“I dag feirer vi Ringerike Ten Sing, og som en del av KFUK-KFUM Norge er slagordet for dette arbeidet «Vær deg selv. Stå opp for andre». Det tenker jeg også er en god overskrift for dagens preken, nettopp fordi det handler om at med den vi er, med det vi har fått så skal vi ta ansvar for hverandre, vi skal se det som skjer rundt oss, si fra om urettferdighet og stå opp for det vi tror på; det som er sant, godt og rett.

Det er kanskje noe av det viktigste jeg har fått med meg gjennom å være en del av Ten Sing. Jeg tror mange med meg har fått utvikle talentene sine, blitt utfordra på å bidra og ta ansvar. Vi har fått prøvd og feila. Vi har grubla, fått stille spørsmål, vært usikre og sikre, fått være i fellesskapet med hele oss –med ånd, sjel og kropp. Vi har fått utvikle oss som hele mennesker – skapt og elsket av Gud. Og det vi har fått skal vi forvalte videre til det beste for Gud og vår neste. I forventing om det som kan skje når vi gjør nettopp det!”

tusen Takk for innsatsen 

I 160 år har KFUK-KFUM Norge skapt åpne og trygge møteplasser for unge mennesker.  I 50 av disse har Ringerike Ten Sing eksistert. Det er vi stolte over å feire sammen. Vi aner bare konturene av hva dette fellesskapet har betydd for lokalmiljøet, menigheten og hvert enkelt menneske. 


Ingrid Elise, fungerende leder for program i KFUK-KFUM Norge, hadde blant annet disse lovordene i talen sin: “Gjennom 50 år har unge møttes i Ringerike Ten Sing. Noen har funnet sin plass, andre har kanskje strevd med å finne sin plass. Takk til alle dere som har jobbet for at dette skal være et åpent, utviklende, rettferdig, modig og trygt fellesskap, hvor hver enkelt kan leve ut hele seg med ånd, sjel og kropp. Takk til deg som har bidratt med voksent nærvær, laget taco på øvingshelg og jublet stolt i publikum. 

Ingrid Elise inviterte dirigentene opp for å motta blomster før hun avsluttet: Jeg vil også takke jubileumskomiteen som har samlet oss her denne helgen. Og dere som er Ringerike Ten Sing i dag. Takk for at dere tar steget frem, tar ansvar som dirigenter og fører arbeidet videre. Guds velsignelse over de neste 50-100 årene med Ringerike Ten Sing! 

til toppen
Ikon

Vi bruker informasjonskapsler for å samle brukerstatistikk fra nettsiden vår. Statistikken benytter vi for å gjøre brukeropplevelsen på nettsiden bedre. Les mer