Åpning av Svalbard Folkehøgskole

Høsten 2017 ble en vill ide til - Folkehøgskole på Svalbard. Noen slitne småbarnsforeldre i Longyearbyen satt sammen og tenkte på hvor kult det hadde vært med en folkehøgskole på Svalbard. Tilfeldighetene hadde det slik at det tenkte KFUK-KFUM også. Slik startet eventyret om en folkehøgskole på Svalbard.

Hvordan starte folkehøgskole på Svalbard?

Høsten 2017 så gjaldt ikke folkehøyskoleloven på Svalbard. For å få lov til å starte en folkehøgskole så måtte loven endres. Med rekordrask behandling i departement og Storting så fikk vi konsesjon for å starte folkehøgskole på Svalbard. For Norge er det viktig å sikre antall fastboende på Svalbard, elevene vil regnes som fastboende på Svalbard fra første uke. På noen få år er dermed en vill ide blitt til virkelighet. Folkehøgskolen på svalbard er faktisk verdens nordligste skole.

En klimafolkehøgskole

Svalbard er vill natur, rikt dyreliv, arktisk og et mangfoldig utsnitt av kulturer. Svalbard Folkehøgskole vil ha et konstant fokus på bærekraftig drift og høy miljøstandard. Svalbard er et av stedene i verden der hvor klimaforandringene merkes best . I følge Parisavtalen skal det internasjonale samfunnet jobbe for å begrense økningen i den globale gjennomsnittstemperaturen til «godt under» 2 grader. På Svalbard skjer klimaforandringene i rekordfart med 10 grader. Skolen vil derfor jobbe tett med og forske på klimaforandringer. Svalbard folkehøgskoles visjon er: Der isen smelter - tenn skaperkraft og bærekraft. Svalbard Folkehøgskole ønsker å være en del av løsningen på miljø- og klimautfordringene, ikke en del av problemet.

Åpningshelgen og åpningsfest

Åpningen av folkehøgskolen var en tredagers fest med elevene, stipendiatene og lærerne i sentrum. Lykkeønskningene kom fra Generalsekretær Øystein Magelssen, Sysselmann Kjerstin Askholt, prest i Svalbard kirke Siv Limstrand og lokalsamfunnet ved formann i lokalstyret Arild Olsen. Åpningsfesten var i Gruve 3 på fredag og den formelle åpningen i Svalbard Kulturhus.

I oppstartsåret kommer skolen til å leie lokaler på noen ulike steder i Longyearbyen og sånn sett bli en fremtredende aktør på miljøet på Longyearbyen, både i bybildet og i kultur og friluftslivet. Det var derfor ekstra hyggelig at elever ved den lokale kulturskolen og et av Longyearbyens fem kor hadde ulike innslag.  

Skolen har 45 elever og 12 lærere i år, og neste år sikter vi oss inn på 125 elever i nye bygg sentralt i Longyearbyen.

sjekk ut folkehøgskolen svalbard på sine egne nettsider! klikk her

Bilder fra åpningshelgen