Fest og kamp mot fattigdom på SPEKTER - se bilder fra Globalløp!

Mandag formiddag på SPEKTER ble en salig blanding av fest og kamp mot fattigdom. Først feiret vi det KFUK-KFUM har fått til på etisk handel, deretter gikk 230 av deltakerne ut for løpe globalløp til inntekt for Sri Lanka KFUK sitt arbeid for å stoppe fattigdom. 

Utafor sirkusteltet strekker køen for å registrere seg til Globalløp over hele sletta. Nede foran amfiscena har danseteamet dratt i gang fellesdansen som oppvarming. På vei til startstreken treffer jeg Helge på 16 år fra Mo i Rana, utkledd som ku for anledningen. – Drakta er ny. Greia er at jeg er med i Mosing (Mo Ten Sing), og når jeg har på denne drakten så blir det jo «Moo-sing». 

Se bildegalleri lenger ned

- Vi skal ha det artig 

Mosing stilte som Moo-sing, og vant prisen for Globalløpets mest kreative innslag:) Foto: K. Glad

Med seg har Helge fire jenter og voksenleder utkledd som budeier. Kostymene har de laget av NSB-pleddene de fikk på nattoget. Hvilken strategi har dere lagt opp for løpet? – Vi skal prøve å ha det så artig som mulig, sier Maren. – Vi skal gi kua gress og servere sjokomelk underveis, legger Julie til. Helge har løpt Globalløp før og synes det er bra han får løpt på SPEKTER også. Det er fint å kunne være med å gjøre en forskjell i verden. 

så Ungdom selv kan kjempe seg ut av fattigdom 

Oppvarming kan være en god investering før Globalløp. Foto: C. Svabø

Og det er nettopp dette Globalløp handler om – å gjøre en forskjell. Deltakerne samler inn penger til kamp mot fattigdom ved å utfordre familie, venner og kjente til å sponse dem med en gitt sum per runde eller som betaler et fast beløp. I år skal pengene som løpes inn på festivalen gå til Sri Lanka KFUKs oppstart av spare- og investeringsgrupper – grupper som setter unge mennesker i stand til å skaffe seg en inntekt og lærer dem å stå opp for sine rettigheter.

- Løpe så langt jeg klarer 

Ingjerd drikker litt vann like før start. Foto: K. Glad.

Jeg tror det blir gøy, sier Ingjerd fra Bømlo. Det er fint å være med å gjøre en innsats. 16-åringen er så heldig å ha en egen heiagjeng med ropert fra Ten Sing-gruppa hun er med i. Ingjerd har ikke kledd seg ut, men har på gode løpesko, tights og tskjorte. Globalløpet har hun tenkt til å legge opp slik: – Jeg skal løpe så mange runder jeg klarer. Har du mange sponsorer? Jeg har da noen. Familiemedlemmer, venner og folk i Ten Sing.

Superhelter & såpebobledusj 

Globalløp løfter deg opp! Foto: C. Svabø

Og så er tida inne. «Klar, ferdig…» Og DER er de 230 registrerte deltakerne i gang med sin første 500 metersrunde. Her er folk i treningstøy og folk i kostymer. Slik som for eksempel et par bananer, Superheltene Blossom, Bubbles og Buttercup og en sekkepipespiller. 

Såpebobledusj midtveis i runden. Foto: C. Svabø

Noen løper, noen jogger, og noen går, alene eller sammenbundet i skolissene med 5 andre. Noen danser polka og noen kjører handlevogn eller sykkelvogn. Løperne blir stadig rødere i toppen, men holder koken med hitlåter på høytalerne og heiarop fra et entusiastisk publikum. De frivillige byr på både vann og såpebobledusj, og en tusjstrek på startnummere for hver tilbakelagt runde. 

Gøy med god respons 

Ingjerd løp over 10 runder. Foto: J. K. Torkelsen

Etter 30 minutter blåses Globalløpet av, og deltakerne kan ta en velfortjent pust i bakken. Kua Helge og budeiene er ikke særlig slitne, men fikk sine forventninger innfridd: - Vi gikk 4 runder og fikk god respons fra dem som så på – flere rautet når vi kom forbi, så det var gøy, forteller de. Ingjerd er litt mer andpusten med sine langt flere tusjstreker på startnummeret. – Jeg har ikke tatt meg ut så mye på aldri så lenge, så det er herlig når det er over. Runden var grei den, litt varmt noen steder, sier hun og setter vannflaska til munnen nok en gang.

Del av noe større 

Globalløpsansvarlig Elise er glad så mange av deltakerne stilte til Globalløp.

Globalløpsansvarlig Elise Vik Nordbrønd er godt fornøyd når frivilliggjengens opptelling av startnumre viser at hele 230 deltakere stilte til start. Hun vet fortsatt ikke at deltakerne har løpt inn over 250.000 kroner dersom alle sponsorene betaler det de har lovet. Eller at  Moo-sing skal komme til å vinne prisen for mest kreative innslag, at trønderen Ole Andreas skulle vise seg å bli den som løp lengst med sine 21 runder, og forbundsstyremedlem Helge Flø KVamsås  den som løp inn mest med over 28.000 i sponsorpenger. At løpet er viktig er hun ikke i tvil om. -Globalløp handler om at vi er del av noe større. Vi er en del av verden og har et ansvar. Å samle inn penger er en god måte å prøve å gjøre verden til et bedre sted.

Globalløp Foto: C. Svabø, N. Westphal, K. Glad