Forandringshuset i Haugesund er åpnet

Foto: Amalie Kolstø

Haugesund KFUK-KFUM har i lengre tid ønsket å gjøre noe for å inkludere byens økende antall flyktninger. Etter over et års planlegging og hardt arbeid, inviterte hovedforeningen til åpningsfest av «Forandringshuset» like over nyttår. 

«KM-huset» midt i Haugesund yrer av liv. Rundt 100 fremmøtte inntar betasuppe og gulrotsuppe med stor appetitt. Suppa er tilberedt av seks kvinner fra forskjellige land, alle med i kommunens introduksjonsprogram for flyktninger. - Med  Forandringshuset ønsker vi å bygge fellesskap på tvers av kulturer og generasjoner - rundt matbordet, i aktiviteter og lek, forteller programkoordinator i Haugesund KFUK-KFUM Helene Breivik Hellerdal. Hver tirsdag serverer vi først middag, før det blir et bredt utvalg kulturaktiviteter, leksehjelp og temasamtaler. 

Åpningsfest: både speidere, Ten Singere, medlemmer og frivillige i hovedforeningen, flyktninger, politikere, menighetsfolk og kvinneforeninger var med på åpningen av Forandringshuset andre uke i januar. Foto: Farhad Kasrai 

Flere fattige barnefamilier 

Den tradisjonsrike hovedforeningen har et høyt aktivitetsnivå fra før, med 700 medlemmer, to barnekor, to tweensgrupper, en Ten Sing-gruppe, flere volleyballag, seks speidergrupper og en åpen barnehage. På timeplanen står en rekke arrangementer, leirer og lederkurs. Men ettersom Haugesund kommune de siste årene har bosatt stadig flere flyktninger og byen har fått flere barnefamilier i en økonomisk sårbar situasjon, så Haugesund KFUK-KFUM behovet for å utvide sitt tilbud.

God søknad 

Programkoordinator Helene Breivik Hellerdal

Hovedforeningen startet et samarbeid med Team flyktning hos NAV Haugesund og gikk sammen med Norges KFUK-KFUM om å søke Kulturdepartementet om penger til et inkluderende lavterskeltilbud, med fellesskap rundt norsk matkultur og aktiviteter som leksekafé, strikkekafé, kor, dans, drama og kulturskoleaktiviteter. Målet er at flere barn og unge skal kunne delta i organiserte fritidsaktiviteter, uavhengig av deres økonomiske situasjon. Kulturdepartementet valgte å støtte prosjektet med 1,5 millioner kroner. – Jeg husker at jeg ble overrasket over at vi fikk så mye, men at vi var enige om at søknaden var så god at vi fortjente det, sier Breivik Hellerdal. Prosjektet skal også utvikle metoder for hvordan frivillige organisasjoner best kan nå målgruppen og gode modeller for samarbeid mellom frivillighet og kommune. 

Espen Fernando fra MGP jr synes det var stas å få være med å åpne Forandringshuset. Dette er et veldig viktig tiltak som fokuserer på å bygge fellesskap, sier han.

- integrering på en konkret måte

Suppemiddagen er fortært og Espen Fernando fra MGPjr inntar scenen. Ved pianoet fremfører han en nydelig versjon av John Lennons Imagine. - Det er veldig stas å få være med å åpne Forandringshuset. Dette er et veldig viktig tiltak som fokuserer på at alle har en egenverdi og på å bygge fellesskap, sier han. Deretter er det ordfører i Haugesund Arne Christian Mohn (Ap) sin tur. Foruten et litografi av Kjell Parr Iversen, har også han med seg gode ord om prosjektet. - Det er flott at byen har fått et sted som fokuserer på integrering på en så konkret måte. For meg handler dette om å treffes og ha det kjekt i lag, sier Mohn og klipper snoren. Forandringshuset passer veldig godt sammen med det nye bystyrets satsning på økt samarbeid mellom kommunen og frivilligheten, legger han til. Deretter tar han kakespaden fatt og serverer kake til alle som vil ha.

- Det er flott at byen har fått et sted som fokuserer på integrering på en så konkret måte, sa ordfører i Haugesund Arne Christian Mohn  (Ap) da han erklærte Forandringshuset for åpnet. Foto: May Britt Hovde

Småbarnssang og Danseworkshop 

Foto: Amalie Kolstø

Noen velger å fortsette drøsen i kafeen. Andre lar seg lokke av dagens aktiviteter i andre etasje: workshop i den palestinske dansen dabkhe, småbarnsang, brettspill og formingsaktiviteter. - Vi er opptatt av at brukerne av Forandringshuset skal få muligheten til å være med å utforme tilbudet, gjennom å etterspørre behov og kartlegge hva hver enkelt ønsker å bidra med, sier programkoordinator Breivik Hellerdal. Dette må selvsagt bygges over tid, men vi ser allerede at flere kommer til oss og tilbyr å bidra på ulike måter. Vi ser på dette som en veldig god måte å bygge nytt arbeid på, rekruttere flere medlemmer, og det utfordrer oss på å samarbeide tettere med andre grupper i byen, understreker hun. 

- Viktige erfaringer 

- Vi er utrolig takknemlig for den jobben ansatte og frivillige i Haugesund KFUK-KFUM legger ned i etablering av Forandringshuset, sier Øyvind Mehl Landmark, programutvikler for frivillighet og ledertrening i Norges KFUK-KFUM. Erfaringene vi gjør her vil bli utrolig viktige for etableringen av tilsvarende arbeid i andre byer.Med utgangspunkt i KFUK-KFUMs toårsmål om å skape nye møteplasser og aktiviteter som bygger inkluderende fellesskap, med særlig fokus på sårbare unge mennesker og utvikle nye programmer som fremmer fysisk, sosial og mental helse for unge mennesker, er man også i Oslo i ferd med å utvikle et aktivitetshus for unge sentralt i byen. Fryshuset i Stockholm, forteller Øivind, og legger til at KFUK-KFUM har samtaler med potensielle samarbeidspartnere i både Drammen og Bærum. – Interessen for Forandringshuset er stor både i våre egne miljøer og blant mulige samarbeidspartnere. Jeg tror det er fordi dette konseptet svarer så direkte på unge menneskers reelle behov. KFUK-KFUM en relevant samfunnsaktør på barne- og ungdomsfeltet, og våre frivillige gjør nå en stor jobb for at enda flere unge skal inkluderes i åpne og trygge fellesskap hvor de kan være seg selv, og stå opp for andre. 

Relatert innhold

Petter Dass-prisen til KFUM-kameratene ved Eivind Arnevåg

– Juryen har vært veldig god i år. Prisen er veldig fortjent, sa i ...