Vi lanserer håndbok i etisk handel!

Får arbeiderne som har sydd t-skjorta di en lønn de kan leve av? Har de som har satt sammen mobiltelefonen din trygge arbeidsforhold? Det er ikke så lett å vite, ettersom mange av produktene vi kjøper blir laget langt utenfor Norge og er innom mange hender på veien hit. Derfor lanserer KFUK-KFUM Global nå en håndbok som gir deg tipsene til hvordan du kan handle litt mer etisk i hverdagen.

Å handle etisk betyr å ikke kjøpe ting som er laget på en måte du ikke kan stå inne for. Hvis du mener at alle arbeidere fortjener trygge arbeidsforhold og en lønn de kan leve av, også de som bor et annet sted på kloden, ønsker du kanskje ikke å støtte bedrifter som ikke oppfyller disse kravene. Det handler om at det skal være samsvar mellom hva vi mener og hva vi gjør. 

Det er mange ting enkeltmennesker kan gjøre for å bidra til mer rettferdig handel. Du kan ta noen grep i din egen hverdag, og du kan bidra til at politikere og andre beslutningstakere lager politikk som bidrar til mer etisk handel. 

Vi vil vite kva tinga våre har kosta for arbeidarane som har laga dei, sa Sofie Nordvik ved overleveringen underskriftene for en ny etikklov . Foto: Amalia Pop

1700 underskrifter for ny etikklov

 Et eksempel på at ungdom kan være med å påvirke er kampanjen "Hva koster det", som KFUK-KFUM Global startet i fjor for å engasjere ungdom til å presse politikerne til å innføre en etikklov. En etikklov vil kreve av butikkene at de gir informasjon om hvordan varene deres er produsert, og slik gjøre det mulig for oss forbrukere å velge bort varer som er laget på bekostning av folks menneske-rettigheter.Saken engasjerte bredt, og i mars overleverte en gjeng KFUK-KFUMere hele 1700 underskrifter for en ny etikklov til statssekretær Kai-Morten Terning (Frp). Nå venter vi spent  at Barne og likestillingsdepartementet skal bli ferdig med å utrede etikklov-saken. 

Gjør noe sjøl

Men vi kan ikke sitte på rompa og vente på at politikerne skal gjøre noe, kampen mot urettferdighet må fortsette. Til inspirasjon har vi laget en kjekk liten håndbok i etisk handel, med konkrete tips til hva du kan tenke på i egen hverdag, og hvordan du kan være med på å påvirke bedrifter, politikere og andre beslutningstakere til å skape en mer rettferdig verden. 

Boka inneholder litt å lese og litt å gjøre. Hvorfor ikke sjekke ut spåen på side 16, som hjelper deg gjøre etisk handel til samtaleemne og som potensielt sett kan skaffe deg en kjæreste? Og ta en titt på lappene som forandrer verden på side 14 og 15, og legg ut på aktivist-tur sammen med vennene dine på et kjøpesenter i nærheten.

Nedenfor kan du bla i den digitale versjonen av håndboka, gjør seg best i full skjerm. Du kan også laste ned som PDF her Håndbok_etiskhandel_KFUK-KFUM Global.pdf eller få den trykka versjonen i KFUK-KFUM Global sitt telt på festivalen SPEKTER! Du kan også kontakte KFUK-KFUM Global og få den tilsendt i posten.

Sammen bygger vi global rettferdighet og fred!

Powered by
Publish for Free