- Veldig gøy her på SPEKTER - SE BILDENE

Foto: Christian Svabø

- Det er veldig gøy her! Jeg har fått mange nye opplevelser, blitt kjent med mange nye folk og det er så mange gode ord som blir sagt, sier Tuva (13), som var med på SPEKTER på Kalvøya for første gang i sommer. Se bildene fra årets festival og hold av datoene for SPEKTER 2018 ! 

Bli med på neste SPEKTER 7.-12. august ! Invitér med venner til Facebook-eventen

Se bildegalleri litt lenger ned i artikkelen.

27. juni 2017: Sola skinner fra skyfri himmel på idylliske Kalvøya i Bærum.

Knallbra musikk på show hver morgen og kveld i Sirkus. Foto: C. Svabø.

De siste 5 dagene har 1400 ungdommer og unge voksne funnet veien over brua hit for å synge, danse og høre litt om Gud under showene i det svære Sirkusteltet. For å være med på Capture the flag og politisk debatt med lederne i ungdomspartiene.  For å delta på Gameshow i Jalla Jalla og høre SKAM-Linn snakke om prestasjonspress blant ungdom. For å oppleve en annerledes gudstjeneste og løpe  Globalløp. For å få med seg Ten Sing Norway og artister som Kløver og Skarre R og dePresno. Med 30-40 progamposter hver dag er det klin umulig å nevne alt det som skjer på den rusfrie sommerfestivalen i regi av KFUK-KFUM. 

Se andre nyheter fra SPEKTER

Klar for mer

Fotball er en av mange idrettsaktiviteter på SPEKTER. Foto: C. Svabø.

Siste festivaldag er det likevel ingenting som tyder på at deltakerne har fått nok. Turneringene i fotball og volley i full gang. Det ene unge talentet etter det andre entrer podiet under Åpen Scene, og et stadig voksende publikum på gresset foran tar dem varmt i mot. 

Populært med DIY

Ikke noe å si på stemninga ved Do it yourself-teltet! Foto: N. Westphal

Litt lenger opp på sletta ligger aktivitetsteltene på rekke og rad, og ved Do it yourself er tilbudene mange og stemninga god.  Både gutter og jenter sager, syr, strikker, trykker og maler. - Her er det folk hele tida, både på drop-in og seminarer, sier Lilliane (21), som sammen med jevngamle Signe har ansvar for teltet. Det kan være lettere å bli kjent med nye over et håndarbeid, sier de to.


- kjempegøy, sier TUVA13 år 

Rundt et bord med garn i alle regnbuens farger sitter en jentegjeng og lager pomponger. En av dem er 13 år gamle Tuva fra Bergen, kommet hit på SPEKTER for første gang sammen med Ten Sing-gruppa Sanctus.

Selv om jeg er en av de yngste er det lett å bli kjent med dem som er eldre, sier Tuva (13).

Hvordan har du det på SPEKTER? 

Det er veldig gøy! Jeg har fått mange nye opplevelser og jeg har blitt kjent med mange mange nye folk, både på seminarer og på skolen der vi bor.

Hva har vært høydepunktet? 

Konserten med Kløver og Skarre R. Jeg er en veldig stor fan og stod på første rad. Det er bare så gøy å synge med og det var så bra stemning. De fikk publikum med seg så konserten ble enda bedre.

Hva synes du om formidlingen av det kristne budskapet? 

Annerledes var tema for morgenshowet siste festivaldag. Foto: C. Svabø.

Jeg synes de på scena er veldig flinke til å snakke. De snakker om sånn som er sant, sånn som passer til hverdagen hjemme. I dag for eksempel, så var temaet "annerledes", og de snakket om det på en sånn måte at det gjør det lettere å være annerledes. Det er jo bra å være annerledes. Mennesker er jo litt som pomponger, ingen er like.

Kan du tenke deg å komme tilbake? 

- Ja! Det er kjempegøy her, og det er så mange gode ord som blir sagt. Mange av sangene har jeg jo hørt før, men når vi synger dem her så får de liksom en annen betydning. Something just like this for eksempel, har jeg jo hørt mange ganger og syns den er kul. Men når vi først snakker om det å være annerledes og så synger den sangen, så får jeg følelsen av at de liker deg likevel, selv om du er annerledes. Hvem da, tenker du på? - Venner, for eksempel. Kan sangen også handle om hvordan Gud ser på oss? - Ja, det kan den.  

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet


SPEKTER 2017. Foto. C. Svabø, J. DUUS, N. Westphal, J. Grøsland, E.M.A. Ulberg T.J. Wang

MOrsomt og sterkt med MUSIKK og politikk

Moddi får seg en god latter når Aslak fra Gatas Parlament tøyser med det til tider sarte viseuttrykket hans. Foto: C. Svabø.

Litt lenger bort er samfunn-sengasjementsteltet så fullt at folk står i døråpningene for å få med seg panelsamtalen Musikk og politikk: om hvordan kunst og kultur kan påvirke politikke med musiker Pål Moddi Knutsen og rapartist Aslak Borgersrud fra Gatas Parlament. Med finter og sleivspark til hverandre og en god dose selvironi, blir det riktig så morsomt når de forteller om hvordan de på ulike måter har brukt sitt kulturelle uttrykk til å sette fokus på urettferdighet. Men Moddi tar også opp gitaren og fremfører knallsterke A matter of habit - en israelsk sang fra plata #Unsongs, som handler om hvor lett det er å gå fra å være en ung, intetanende 18-åring til å få mentaliteten til en okkupant. 

Taizetidebønn og dePresno høydepunkter, sier Ole Andreas (16)

På vei ut av teltet treffer jeg Ole Andreas fra Trondheim. Bare 16 år gammel er han for festivalveteran å regne, i hvert fall i KFUK-KFUM-sammenheng, ettersom han har TT14, TT15 og SPEKTER 16 på CVen.

Foto: N. Westphal.

Hvordan synes du det er på SPEKTER?

Jeg synes festivalen er kjempebra. Det er bare fantastisk, alt det bra humøret som spres her. Du vet hva du kommer til. Det er god stemning, du kan føle deg trygg og du kan gi slipp på alt sånt som du er bekymra for eller stressa for i hverdagen.

Hva har vært høydepunktene? 

DePresno-konserten var et desidert høydepunkt , synes Ole Andreas. Foto: C. Svabø

Det må ha vært på Taizetidebønnene i festivalkirka. Det var skikkelig koselig og inspirerende, også liker jeg å snakke med de to brødrene fra Taize – du kan snakke med dem om alt.  Om tro og nåtida, om hvordan vi kan tolke Bibelen når den ble skrevet for så lenge siden mens vi lever i en helt annen verden. Og så må det ha vært da jeg stod på første rad og sang under De Presno-konserten. Jeg elsker musikken hans og har hørt den mye det siste året, så da var det bare å synge med.

Betyr SPEKTER noe for din tro? 

I tillegg til SPEKTER skal jeg på flere andre festivaler i sommer: Skjærgårs, KRIK-leir og Visjon i regi av frikirka. Alle festivalene utgjør en stor forskjell i mitt liv. For å si det sånn: det er vanskelig å si hvem jeg hadde vært uten disse festivalene. Det er mange som spør hvordan jeg kan være med i Frikirka, som er nokså konservativ, og i KFUK-KFUM, som er mer liberal – men selv om det er noen spørsmål ulike kristne er uenig om, så tenker jeg at alle har den samme grunntanken. 

Foto: Niels Westphal.


Annet innhold i Nyhetsbrev 03/2017

Endelig høst og tid for festival, nattcup og leir!

Liker du å henge med venner og bli kjent med nye mennesker? Synes du ...

120 ungdommer samlet til Ten Sing-seminar i Ulsteinvik - SE BILDENE!

- Det beste med Ten Sing-seminar er at det er et inkluderende miljø å ...

Om tro, tvil, eksistensielle kriser og kjærlighet som er større enn alt

Jeg har ganske lenge kalt meg selv kristen, jeg tror på Gud og Jesus ...

KFUK-KFUM starter kulturskole!

Denne uken er KFUK-KFUM KULTURSKOLE sjøsatt i Oslo og Bærum! Så langt ...

Bli med i kampen mot fattigdom: Signér opprop for et bedre internasjonalt skattesystem

Syns du alle burde få legehjelp når de er syke, eller få gå på skole ...

Favoritter fra Ten Sing-seminar i Musikkbanken

Sigrids Don't kill my vibe og Kirk Franklins 123 Victory slo godt an ...