Ten Sing-Festival i Armenia

Ten sing-festival i armenia

Lørdag 26. September satt vi oss på et fly i retning Armenia, spente på å møte den armenske YMCA-gruppen, og på å lage Ten Sing-festival.

Første inntrykk

Etter en to-timers humpete biltur var vi endelig der, Camp Aramian. Det var så mange inntrykk å ta inn: stedet, menneskene, språket, maten og det å kaste dopapir i søppelbøtta. Vi hoppet i det alle sammen og fikk smake på så utrolig mye god mat, ble kjent med mange bra mennesker, og noen av oss lærte til og med en del armensk. Etter at vi hadde blitt litt bedre kjent med armenerne begynte vi å rette fokuset mot Ten Sing-festivalen. På onsdagen skulle vi ha workshops, og på torsdagen skulle vi ha konsert. Dagen med workshops gikk ikke helt etter planen, det regnet masse og det lynte. Vi gjorde det beste ut av situasjonen, flyttet seminarer inn og workshops under tak.Det var ikke så mange å se de første timene, men den siste halvtimen fikk vi besøk av en klasse fra en barneskole. Plutselig var det fullt av folk som lagde armbånd, lommebøker av kartonger, smakte på vafler, gikk på seminar, spilte kubb og hygget seg. 

Ten Sing-festival og workshops

På torsdagen var det Ten Sing-konsert. De fleste var veldig gira, selv var jeg ganske nervøs - som alltid. Vi hadde generalprøve, spiste mat og gjorde oss klare. Det hadde blitt kjøpt inn 300 glow sticks, bedre å ha litt for mange, tenkte vi. Året før hadde det kommet 60-70 mennesker for å se på, derfor fikk alle et lite sjokk da vi tittet ut på publikum og så en nesten full sal. 480 mennesker var der for å se på! Det skjedde noe med meg rett før konserten, jeg så på de rundt meg og følte meg plutselig utrolig trygg og sikker på det jeg skulle gjøre på scenen. Alle hint til sceneskrekk forsvant. Alle gikk ut på scenen og leverte et fantastisk show, og så avsluttet danserne med å danse til YMCA-sangen. Jeg, Eva og Lisa snek oss ut på scenen og ble med, det var så mye glede ute på den scenen. På slutten av sangen holdt alle rundt hverandre, hoppet i en sirkel og skrek ut «YMCA! YMCA!».

 Det var veldig kult å se hvordan to kulturer klarte å samarbeide, bare det å få med armenerne på å synge «Månemannen», eller de norske til å synge «Kilikia». Likevel var det som gjorde mest inntrykk på meg det å møte folk som gjorde ting de ikke hadde turt å gjøre før, men som de fant trygghet i å gjøre nå på konserten. Det å følge de fra de startet å øve, til å ønske de lykke til før de gikk på scenen, til å gi de en stor og god klem når de var ferdige. Rett og slett det å se hvor bra YMCA er, med mine egne to øyne. 


Armensk kulturkveld i Oslo

Hvis du vil lære mer om Armenia, og samarbeidet med OAK, kan du komme på vår Armenske Kulturkveld 12. November. Se her for nærmere info. 

Foto: Vanadzor YMCA