Mo i Rana: Inkluderer flyktninger i Ten Sing

Da flyktningemottaket på Mo i Rana tok kontakt med Ten Sing for å høre om det var rom for enslige mindreårige asylsøkerne der, gikk det ikke lang tid før sju gutter fra Afghanistan var fast innslag på øvelsene. - De er med på å gjøre Mosing mer fargerikt, og vi er også stolte av å kunne være med å integrere, for det er jo noe som er kjempeviktig, sier styreleder i Mo Ten Sing Ragna Vårli Håland (16).

Skillevollen EM mottak på Mo i Rana huser 56 gutter i alderen 15-18 år. Flesteparten kommer fra Afghanistan, men her er også ungdommer fra Syria, Irak, Somalia, Etiopia og Eritrea. Alle har de kommet som flyktninger til Norge alene uten familie. Alle venter de på at Utlendingsdirektoratet skal behandle asylsøknadene deres . En ventetid som kan falle lang, selv om guttene går på skole seks timer hver dag og har ansvar for matlaging og renhold på mottaket. Mottaket tilrettelegger derfor for aktiviteter for ungdommene, og inviterte blant andre Ten Sing til et samarbeid. – Etter jul kom det syv gutter fra Afghanistan, og de har vært med siden, forteller styreleder Ragna Vårli Håland. 

Stolt 

Afghanerne gjør Ten Sing mer fargerikt, sier styreleder i Mo Ten Sing, Ragna Vårli Håland. Foto: Torstein Ihle

Hvordan kommuniserer dere? Det er noen av dem som snakker litt norsk og engelsk, så de oversetter til de andre hvis det er noe viktig. For vi snakker for det meste bare norsk slik at de kan øve seg og bli bedre til det. Hvordan ser dere i Mosing på de nye medlemmene? Vi synes det er veldig spennende og gøy å ha dem med. De er med på å gjøre Mosing mer fargerikt. Vi er også stolte av å kunne være med å integrere, for det er jo noe som er kjempeviktig, sier Ragna.


Kontakt med ungdom betyr mye 

På Ten Sing får vi synge, danse og ha det gøy,  og vi får snakke og lære norsk, sier Sahmir og Mahdi. Foto: Ragna Vårli Håland.

Styrelederen tok en prat med to av nykommerne, Samir og Mahdi, og spurte dem om hvordan de synes det er å være med i Ten Sing. 

Hvordan synes dere det er å komme hit? 

Det er veldig gøy å være med på øvelsene (begge viser tommel opp!) 

Hva liker dere spesielt godt? 

Det er veldig gøy med både syngingen og dansingen, selv om fellesdansene er litt vanskelige, for de er så forskjellige fra hva vi er vant med. 

Hva betyr det for dere å komme på Ten Sing? 

Det er veldig fint å komme på Ten Sing, for her får vi synge, danse og ha det gøy, og vi får snakke og lære norsk. I tillegg får vi ha kontakt med ungdommer, noe som betyr mye for oss. 

Var det noe dere synes var overraskende eller rart ved første møte med Mosing? 

Vi visste hva Mosing gikk ut på, men syntes det var veldig vanskelig å forstå hva som ble sagt her. Vi skjønner ca. 50 prosent. Vi var også litt sjenerte, men det går mye bedre nå. 

Hva er deres håp for det neste halve året? 

Vi gleder oss til vårkonserten til Mosing, selv om vi også er litt nervøse, for vi har ikke vært med på noe som dette før.

- Kjempeviktig å være sammen med andre 

Samarbeid med lokale grupper slik som Ten Sing er av stor betydning for guttene, bekrefter Caroline Winnem Haavoll, miljøterapeut ved Skillevollen EM mottak.  - Mange av dem  sitter med opplevelser vi ikke kan tenke oss eller sette oss inn i. Noen må vente lenge før de får svar på asylsøknadene sine. Det vi vet er at å komme seg ut og være sammen med andre er kjempeviktig! Ingen har godt av å sitte inne på et rom alene med vonde tanker, sier hun.  Miljøterapeuten forteller at guttenes tilbakemeldinger er entydig positive og at hun kan se gleden i ansiktene deres når de har fått være med på aktiviteter.

- Ingen har godt av å sitte alene på et rom med vonde tanker, sier miljøterapeut Caroline Winnem Haavoll. Foto: Sølvi Ulvestad.

Aktivitet er konfliktforebyggende, det fører til et bedre samhold blant beboerne, og det gir bedre fysisk og psykisk helse, legger Caroline til. Det å få være ute i aktivitet sammen med norske gutter og jenter på sin egen alder bidrar til god språktrening og forståelse av hvordan det norske samfunnet fungerer, mer enn at vi som jobber på mottaket forteller dem dette, runder miljøterapeuten av.