- Sommertreff på Risøya gir oss full pakke - SE BILDER

- Dette er en av de få tingene vi kan gjøre der alle gleder seg like mye, sier Hilde (38), som i juli tok med familien på sju til Sommertreff på Risøya for niende år på rad. Med opplegg og aktiviteter tilpasset åtte forskjellige aldersgrupper, trekker familieleiren over 400 deltakere i hvert år.

Strekker seg mot lyset, spirer i din tid. Alle skal få se et kjempedigert tre. Med vind og sol og regn og fugler i

Det svinger skikkelig av den calypsoaktige sangen Hvem skulle tro  i gymsalen på Risøya folkehøgskole  når de knalldyktige musikerne i husbandet drar i gang og når store og små blir revet med under Sans og Samling. 

Verken voksne eller barn er vonde å be når forsanger Erik under dagens første programpost på Sommertreff vil ha dem med på mash-up-dansen han har laget.  De ler der de dumper borti hverandre til "du måste flytta på dig". 

Den lille morgenbønnen er heller ikke så vanskelig å følge - det hjelper når man gjør bevegelser til og teksten står på storskjerm. Etter en halvtime synges barna ut til Tro og Liv i rød, gul, grønn, blå eller rosa gruppe, mens de voksne blir igjen i gymsalen for samling der. 

Firedoblet deltakertallet

Sommertreff på Risøya er en KFUK-KFUM-leir som har eksistert i flere tiår. Etter at treffet holdt på å bli avlyst på grunn av for få deltakere i 2008, har deltakerkurven skutt i været. De siste åra har leiren trukket rundt 450 barn, ungdom og voksne hvert år. 

Geir Kalstad, avtroppende leirsjef. 

- Det som virkelig har revolusjonert leiren er at vi har systematisert dugnadsoppgavene i stadig større grad, sier leirsjef Geir Kalstad (49). Slik har vi involvert flere mennesker i å skape leiren.  Også tror jeg vi har finni fram til et bra konsept, med opplegg tilrettelagt for åtte ulike aldersgrupper, og egne leirer for ungdommer. For det vi voksne synes er ålreit, det kan jo være veldig kjedelig for dem på U1 (leiren for dem i sjette og sjuende). Samtidig har vi nok felles program til at vi ser hverandre og kan kjenne på fellesskap.

- Som å komme hjem 

Geir kom på Sommertreff første gang i 2008, og etter et par år tok han på seg oppgaven med å lede leirarbeidet. Når han i oktober overlater stafettpinnen til en annen, har han vært leirsjef i sju år på rad. - Jeg har en stor forkjærlighet for KFUK-KFUM. Jeg var med i Ten Sing og gikk på Ten Sing Norway, og synes jeg fikk en flott tid der. Da jeg kom hit første gang, så var det litt som å komme hjem.  Derfor tenkte jeg at jeg ville eksponere ungene mine for dette. Jeg kan ikke spille noe instrument eller noe sånt. Men som organisasjonspsykolog har jeg jobbet med ledertrening i 20 år, og jeg liker å organisere.

Heftig program

Geirs viktigste oppgave er å lede og motivere hovedkomitéen. Den teller elleve personer, som frivillig tar på seg ansvar som programsjef, leirprest, innkjøp og økonomi, informasjon, dugnadsansvarlig med flere. Sammen planlegger de og gjennomfører Sommertreff med god dugnadshjelp  fra deltakerne på leiren. 

Å stelle i stand til grillfest er en hyggelig dugnadsoppgave.

Samlingssal skal rigges, utstyr transporteres, kiosker og cafeer betjenes, idrettsdag og gudstjeneste arrangeres, og det trengs nattevakter og bassengvakter. I alt bidrar deltakerne på over 200 dugnadsvakter.

Og leirheftet vitner om at både hovedkomitéen og deltakerne gjør en vanvittig bra innsats i fellesskap. Programmet rommer ikke mindre enn over 50 programposter de seks dagene leiren varer. 

Foruten Sans og samling og Tro og liv, står barnegrupper, aerobic, dodge-, volley- og fotball, kor, Globalløp, turneringer, basseng og utlån av kano og kajakk og mere til på timeplanen. Man velger selv hva man vil være med på. Hver kveld er det stemningsfull avslutning med tente lys i den såkalte Fjellkirken.


Camping eller bo og spise inne?

Familiene som kommer på Risøya kan velge mellom å bo ute i medbrakt telt/campingvogn eller inne på rommene på Risøya Folkehøgskole. Vi tok en prat med en familie i hver "leir" for å høre hvorfor de har valgt som de har gjort og hva som gjør at de kommer tilbake til Sommertreff år etter år.

Familien Romtveit-Hermansen og Hermansen, arendal 


Fra venstre: Hilde (38), Tilja Frid (3) Theis (4), Tellei (6), Thea Lykke (7), Tommine (9), Kjetil (42) og Tuva (12).

Familiens medlemmer: Hilde 38, Kjetil 42, Tilja frid 3, Theis 4, Tellei 6, Thea  Lykke 7, Tommine 9, Tuva 12. 

Folkeregistrert adresse: Arendal 

Fartstid på Sommertreff: Er her for 9. året på rad 

Bolig på leir: Egen campingvogn i «campen» 

Mat: Tilbereder mat selv i eller utenfor campingvogna. 

Dugnadsoppgaver: Kjetil er med i rigg-gruppa, Hilde er medhjelper i barnegrupper 

Hva er bra med å bo i campen? 

Kjetil: Vi syns det er veldig positivt å bo her. For oss som har mange barn, så kan vi likevel ha det sosialt med andre voksne om kvelden. 

Hilde: Vi kan sitte i fellesteltet like utenfor og prate og samtidig passe på barna. Og så kan vi spise mat ute og trenger ikke være bundet opp i noe klokkeslett med felles måltider. 

Er noe som er utfordrende med å bo i campen? 

Kjetil: Det blir jo litt trangt i campingvogna ettersom vi er 7 stykker. Men i fjor var vi ni, for da hadde vi med den eldste sønnen min og en kamerat tillegg. 

Blir det krangling, bråk? 

Kjetil: Nei, jeg synes ikke det. 

Hilde: Ungene gleder seg, de,  til å ligge på rom sammen blant annet. (PS: Her skyter  3 år gamle Tilja Frid (3) inn at søsknene kiler henne om kvelden. Men hun sier det med et lurt smil om munnen).

Hva er det som gjør at dere velger Sommertreff på Risøya år etter år?

Kjetil: Jeg er glad for å kunne gi ungene mine en trygghet og et fellesskap de opplever få andre plasser. Vi kommer igjen også fordi det er innarbeidet hos ungene. Det kunne blitt krise hvis vi foreslo noe annet. 

Hilde: Her får vi full pakke. Dette er en av de få tingene vi kan gjøre der alle har en felles opplevelse, og der alle gleder seg like mye, både den på 4 og den på 19. 

Kjetil: Og så er det et inkluderende hyggelig fellesskap oss voksne i mellom. 

Kjekt å ha når man bor i Campen: 

  1. Hvis man bor i telt, er det veldig lurt å ha et partytelt i tillegg, der man kan spise frokost hvis det regner.
  2. Lyslenker for stemningens skyld 
  3. Kaffemaskin. Vi hadde ikke greid oss uten!

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet

Risøya 2017


Familien Christensen


Fra venstre: Anne (46), Elisabeth (6) og Bjørnar (45).

Familiens medlemmer: Bjørnar 45,  Anne 46, Elisabeth 6 år.

Folkeregistrert adresse: Rauland

Fartstid på Sommertreff: Er her for 3. året på rad 

Bolig på leir: Rom 231 i Nybygget, deler bad med en annen familie. 

Mat: går til ferdig dekka bord i matsalen til faste tider tre ganger om dagen 

Dugnadsoppgaver: Bjørnar er grillsjef på festen siste kvelden. Anne har hatt vakter i Cafe Sjøboden 

Hva er bra med å bo i inne på folkehøgskolen? 

Bjørnar: Det er jo en lettvint løsning med all inclusive. 

Anne: Og det er positivt at det er væruavhengig, og at det er gode senger og strøm, noe vi er helt avhengig av. 

Er noe som er utfordrende med å bo inne? 

Bjørnar: Vi får ikke helt med oss det som skjer i campen. Det er kanskje et noe høyere sosialt nivå om kveldene der. 

Anne: men vi har kort vei til Sjøboden (I Cafe Sjøboden er det quiz, konserter og annet program for voksne hver kveld. red. anm).

Hva med dugnadsoppgavene? 

Bjørnar: Det at det er dugnadsleir og du er nødt til å bidra, det har jo en verdi i seg sjøl. Det kjennes godt å bidra med det man kan og har. 

Anne: Og man blir også litt kjent med dem man har dugnad sammen med, og det gir et samhold 

Hva er det som gjør at dere kommer tilbake til Sommertreff på Risøya år etter år? 

Bjørnar: Første året vi var med satt jeg og gråt under første Sans og samling! Da jeg hørte trøkket fra det fugleberget av ungdom bakerst i salen da vi sang, så fikk jeg skikkelig flashback til min egen ungdomstid. Jeg kjente at jeg har savna det åndelige fellesskapet og det sosiale fellesskapet som KFUK-KFUM er. Sommertreff er rett og slett en oase for oss . 

Anne: Vi kunne kanskje funnet åndelig fellesskap andre steder, men ikke sammen.  

Bjørnar: Her kan vi lære litt, gråte litt , le masse og det er et sted der Elisabeth stortrives. Det er høy kvalitet på Tro og liv for de voksne og gjennomarbeidet opplegg for barna. Det gjør det veldig ålreit å levere Elisabeth på rød gruppe.

Kjekt å ha med på leiren eller tenke på på forhånd:

  1. Sykler eller sparkesykler - øya er svær!
  2.  God tid. Det er veldig mange ting som skjer, man får ikke med seg alt uansett.
  3. Snakk opp leiren for barna på forhånd og skap forventninger til uka