Samlinger for barn og tweens i en annerledes tid, våren 2020

Her er noen konkrete tips og ideer til samlinger for barn og tweens før sommeren 2020, samt litt om hvilke smitteverntiltak man bør forholde seg til. Det kan være enklere å møtes utendørs mht. forholdsregler man må ta. Dette er derfor utgangspunktet for mange av oppleggene under.


Selv om semesteret normalt er over for de fleste av våre grupper, er det mange som har lyst og behov for å samles til en eller flere samlinger før sommeren. Det kan være godt å se hverandre igjen før ferien. Gjøre noe sammen. Se at alle har det bra. Få sagt god sommer på ordentlig...

Det er samtidig viktig at man forholder seg til de retningslinjer som nå gjelder. Hvis man skal samles innendørs er det en del smitteverntiltak man må forholde seg til. Se mer om dette under. Det kan være enklere å samles utendørs, men også her er det viktig med noen forholdsregler.

Vi håper likevel at mange har lyst og mulighet til å samles før sommeren. Vi tror dette er verdifullt på mange måter, og håper du her finner litt hjelp på veien.

Veiledning om smitteverntiltak

Alle lokale aktiviteter og dagsarrangementer i våre enheter og virksomheter kan nå gjennomføres under forutsetning av at det totalt er inntil 50 personer (til 14. juni) / inntil 200 personer (fra 15. juni), at arrangør har oversikt over hvem som deltar, og ellers alle smittevernkrav er oppfylt: 

 1.  En meters avstand
 2. God håndhygiene
 3. Åpne rengjorte lokaler/utendørs

LNU og Frivillighet Norge har etablert en smitteveileder for frivilligheten og lokale foreninger. Les gjerne gjennom for å få gode råd og tips. Frivillighet Norge og LNUs veileder finner du her.

Deler av vårt lokale arbeid skjer i menighetshus og kirker som del av Den norske kirkes barne- og ungdomsarbeid. Kirken har nå utgitt en egen smittevernveileder med nødvendige rutiner for dette arbeidet som våre ansatte og frivillige ansvarlig voksenledere skal kjenne til. Denne veilederen finner du her.

For mer om KFUK-KFUM og håndteringen av korona-pandemien, kan du lese mer her: kfuk-kfum.no/handtering-av-corona-pandemien-for-kfuk-kfum

Konkrete smitteverntiltak. Sjekkliste 

 • Det er viktig at det er flere voksne på samlingene. For barn under skolealder anbefales én voksen pr. barn, og minimum to ledere for grupper med barn i skolealder. 
 • Sørg for at dere har lister med navn og kontaktinfo på alle tilstede. Dette er viktig mht. smittesporing. 
 • Vi anbefaler ikke matservering. Samtidig kan det være hyggelig med utdeling av innpakkede enheter som f.eks ispinner el.lignende (deles ut av en med desinfiserte hender, og gjerne rett fra pakken). Tips: Lollipop er uten både melk og gluten
 • Alle skal holde minst en meter avstand. Hvis dere skal bruke stoler, sett de opp på forhånd - med god avstand. Husk at stoler og alle kontaktflater skal vaskes med desinfiseringsmiddel etterpå. Få veiledning av de ansvarlige for lokalene.
 • Legg til rette for hyppig håndvask/antibac
 • Er man syk, må man holde seg hjemme

Korøvelse

Det kan være fint å synge litt sammen igjen, og mange har vellykkede korøvelser utendørs. Hvis dere vil samles inne, kan det for de større korene være lurt å dele opp i mindre grupper. Sett ut stoler på forhånd - med god avstand. Kanskje øvelsen bør være litt kortere enn vanlig for å holde energien oppe, uten å måtte ha pause. Veiledning om vasking og bruk av toaletter etc. må avklares med de som er ansvarlige for lokalene dere bruker.

 • Aller viktigst i denne tiden: Skape et godt fellesskap og å glede seg over å kunne samles igjen. Derfor, finn frem korets favorittsanger og syng dere gjennom kjent stoff.
 • Hvis dere vil prøve dere på noen nye sanger, kan du lære noen på KFUK-KFUMs digitale barnekorøvelser. Her lærer du rykende ferske sanger fra KFUK-KFUMs nyeste produksjon som kommer snart. Her kan noter og tekster lastes ned, og det er også noen fine tips på oppvarmingsøvelser.
 • Sangen Alt skal bli bra, fra KFUK-KFUM-produksjonen, "Her nå", kan passe bra i disse tider... Du finner den her på Spotify og her på Tidal.
 • For flere sanger, se hele KFUK-KFUMs katalog her på Spotify  og her på Tidal. Disse sangene kan gjerne også brukes som bakgrunnsmusikk og stemningsskaper, eller til leker som “stoppdans” etc.

Leker og aktiviteter 

Hvordan leke og ha det gøy, og samtidig opprettholde god avstand? Her er noen konkrete tips.

 • Rebusløype. Heng opp denne Rebusløype, KFUK-KFUM Norge, pinsen 2020. i området utenfor der dere samles. Del opp i grupper, med en leder på hver gruppe, og sørg for at de holder nødvendig avstand innad i gruppa. Gruppelederen har med et blankt ark og en penn til å skrive svarene. Noen av spørsmålene passer ekstra godt nå i pinsetiden.
 • Basse. SportY-gjengen i Stavanger har fått dette som sin nye favoritt. På www.basse.no finner du mye info, eller så får du spillet godt forklart av Linda Eide i NRK her.
 • Stoppdans er en evig klassiker, og kan lett gjennomføres med god avstand. Bruk gjerne sanger dere kjenner og kan synge med på. F.eks. fra KFUK-KFUMs katalog.
 • Mimeleken er også en god klassiker som alltid kan gjøres relevant med tidsaktuelle oppgaver å mime. F.eks:
  - Tema “Pinse”: Kirke, due, Ånd, pust, bursdag, Gud, fellesskap, ild.
  - Tema “Vår og sommer”: Sol, 17. mai, is, bade, grille, myggestikk, ferie, shorts, regn, solkrem
 • Andre enkle og kjente leker som kan lekes både ute og inne: Sheriffen, Kims lek, Gjemsel, Boksen går, Tampen brenner.
 • I Den norske kirkes ressursbank ligger det her en samleside om aktuelle uteaktiviteter for våren 2020, med blant annet flere ferdig lagde rebusløyper fra flere steder i landet. 

Pinse

Vi er i pinsetiden! Vi feirer Guds fellesskap med oss gjennom Den hellige ånd, og samtidig feirer vi Kirkens bursdag! Så her er det gode muligheter til å både markere fellesskap med hverandre, med Gud og å ha en skikkelig bursdagsfest!

 • Her er to andakter om pinsen som kan være til inspirasjon: Pinsen er et puslespill, og Pinsefest er kirkefest.
 • Her på på kirken.no finner du litt tekst om hva pinsen handler om, samt noen konkrete aktiviteter som pinsebål, pinserebus, bursdagsfest og vindmølle.
 • Hva passer bedre enn å spise is når det er bursdag? Del ut ispinner på slutten av samlingen og feir kirkens bursdag, og at et litt annerledes semester er over!

Flere aktiviteter

Det er mange digitale ressurs-sider med ideer og tips. Du finner flere gode aktiviteter her: 

Samtaleandakt om kirken i forbindelse med pinsen - kirkens bursdag

Her er et forslag på en samtale-andakt som har som mål å få barna til å reflektere over hva kirken er, kan være og kan bety. Her er noen momenter som kan styre samtalen. La gjerne praten gå som en runde rundt i ringen, slik at alle får muligheten til å si noe. Hvis man ikke har noe å si, kan man bare gi ordet videre (og det er helt greit). Sett dere i en stor ring, eller del opp i mindre grupper, med en voksen i hver gruppe som styrer samtalen. La det gå en runde pr. punkt (eller flere runder avhengig av gruppestørrelse, alder og snakkesalighet...)

 1. Hva skjer i kirka vår? Si hva kirka rommer av aktiviteter, folk, symboler, gjenstander, sanger osv. 
 2. Hva betyr kirka for de som går der? Hva tenker du kirka betyr, eller kan bety, for folk i ulike aldre.
 3. Hva har du savnet nå som kirka har vært stengt? Og hva tror du at andre, både barn, ungdommer og voksne, har savnet?
 4. Hva betyr det at vi kan være sammen med Gud i kirka? På hvilken måte kan vi være sammen med Gud i kirka vår? (i hvilke handlinger, aktiviteter osv).
 5. Hva er det beste med kirka og menigheten vår?

Avslutt med en kort bønn. F.eks: 

 •  “Kjære Gud. Takk for at vi kan samles i kirka vår - sammen med hverandre, og sammen med deg. Ta vare på alle som hører til i menigheten vår, og som bor her på stedet vårt. Pass på alle her i Norge og i hele verden. Kjære Gud, vi ber om at alle får en fin og trygg sommer. Amen”.