Se bilder fra Spekter-festivalen på Kalvøya

Stemninga i Sirkusteltet når 1500 ungdommer gir jernet på festivallåta. Følelsen du fikk da du løp Globalløp for første gang. Festen som brøt løs da Donkey Boy gikk på. Nysgjerrigheten du kjente på da det ble snakket om Gud. De fine folka du traff i gagaballbingen. Gjenopplev noen av de gylne øyeblikkene fra historiens første Spekter.

Bli med på SPEKTER 2017, se eventen på Facebook

1500 unge mennesker fra hele landet var med da KFUK-KFUM i sommer for første gang arrangerte SPEKTER på idylliske Kalvøya i Bærum. Festivalen hadde et fem dagers fullspekket program, med konserter og debatter, idrettsaktiviteter og turneringer, seminarer og workshops, gudstjenester og samfunnsengasjement. Hvor vanskelig er det ikke å skulle velge ut hvilke gylne øyeblikk som hører med i fortellingen om SPEKTER?

Foto: Christian Svabø.

Er det den fantastiske stemninga i Sirkusteltet når 1500 ungdommer gir jernet på festivallåta og lar seg rive med i fellesdansen? Alle folka som hopper opp og ned under konserten med Lionheads, Samuel Ljungblahd, Donkey Boy? Den fine sangen fra teltet der vokalseminaret finner sted, de mange gjengene som koser seg med Ultimate og basket på sletta? Eller de frydefulle hvina fra badestranda, popcornlukta fra tivoliet? Køen utenfor samfunnsengasjementsteltet og køen for å få nattverd under gudstjenesten? Globalløpet der deltakerne sprang inn 314.000 kroner til kampen mot fattigdom? 

Foto: Jon Grøsland.

Og hva med alle de frivillige som sagde og snekret, slepte og dro, registrerte og regisserte, ringte og redigerte, solgte og serverte, spilte og sang, danset og prekte, ledet og lærte bort, plastret og passet på, sorterte og resirkulerte? Hadde det ikke vært for alle dem hadde ikke SPEKTER vært mulig.


- Alt har vært helt topp!

I gresset utenfor Sirkusteltet ligger to jenter og slapper av etter en aktiv dag. Det er Bjørg Elisa og Heidi, begge seksten år fra Jøa ved Namsos i Nord-Trøndelag. De lader opp til SPEKTERs siste show for i år.

Hvordan har dere det hatt det her på SPEKTER?  

Foto: Kristin Glad.

Bjørg Elisa: Jeg har hatt det skikkelig gøy! Lite søvn, men mye å finne på. Jeg tror jeg har tilbragt mest tid i teltet på Jalla Jalla og Lovezone, der jeg fikk lyst til å finne på mye rart. Det var speeddating og bryllup der folk som ikke kjente hverandre liksom ble viet. Jeg liker å møte mange nye mennesker, underholdningen og alt har vært helt topp.

Foto: Kristin Glad

Heidi: Jeg har også storkost meg på Jalla Jalla, og så liker jeg underholdningen og å være aktiv sammen med andre. Du støter på folk overalt, og så blir det til at man begynner å prate. Jeg treffer mange nye her som har så mye liv i seg slik at du blir glad. Folk spør om du vil være med, de inkluderer og sånt, da. 

Hva synes dere om Preach-innleggene på morgenshowene? I dag var det en som snakket om Spekteret i GUD

Bjørg Elisa: Det er viktig. Jeg synes det er spennende å høre hvordan de som snakker tolker det å tro. 

Er det noe som har overrasket deg på noen måte? 

Bjørg Elisa: Jo, i morges, hun som snakka om at Gud var på jorda. At da Jesus levde her på jorda som en helt vanlig mann samtidig som han hadde evnene til Gud, da var det Gud som var her på jorda. Det gikk inn på meg, det var spesielt. Det kunne jeg tenkt meg å oppleve selv … ja, å møte Jesus altså, eller Gud da. 

I går var det en som snakket om SPEKTERET i verden. Gjorde dere dere noen tanker rundt det?

Heidi:Jeg synes det var veldig trist å høre at det nå er rekordmange flyktninger i verden. 65 millioner flyktninger - det er mange mennesker! Samtidig så vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre med det?

Bjørg Elisa: Det kom som et sjokk! Det er jo en prosent av verdens befolkning! Jeg tenker at det er vi som må gjøre noe med det, at vi må starte å tenke på andre land. Mange er mot at flyktninger skal komme og ta våre verdier, men jeg vil at vi skal dele. Jeg tenker at vi må søke styrke fra Gud til å dele. 

Les hva Thomas og Karsten fra Asker synes om SPEKTER under bildegalleriet.  Bildene er tatt av Christian Svabø, Lars Håberg, Olve Fitje, Torstein Ihle, Jon Grøsland, Endre Michael Austad Ulberg, Thor Johannes Wang og Kristin Glad

Bilder SPEKTER 2016


Karsten på søtten og Thomas på nitten år har ikke reist like langt for å være med på SPEKTER. De kommer fra Østenstad menighet i Asker. 

Hvordan har dere hatt det her på SPEKTER? 

Thomas (19) Foto: Kristin Glad.

Thomas: Jeg synes festivalen er bra! Det er mer liv på festivalområdet enn på TT fordi alle er på ett sted, men jeg savner underleirsopplegget. Det er mye variert å være med på. Jeg har vært på seminar om taushetsplikt, noe jeg syns er veldig viktig, og på en samtale om religion og vitenskap som var veldig spennende. Jeg liker å lære mer og diskutere med andre.

Karsten (17) Foto. KRistin Glad

Karsten: Jeg har hatt det morsomt. Det er mye forskjellig å gjøre og mange gode artister. Jeg har også vært på Taize-tidebønn i festivalkirka, og det har jeg aldri vært med på før. Mye var annerledes enn gudstjenester jeg har vært på. Det var roligere og vi sang mange sanger.

Thomas: Det at det var mer sang gjorde at vi følte oss mer aktive. Det var ikke han som ledet tidebønnen som gjorde alt.

Hva synes dere om Preach-innleggene på morgenshowene? I dag var det en som snakket om Spekteret i GUD.

Thomas: Jeg synes det blir sagt veldig mye bra og liker at de lar folk tenke selv.

Karsten: Det er alltid morsomt å få innsikt i temaene som tas opp. Jeg synes de var flinke til å snakke og at det var fint at det var tre forskjellige som snakket. Måten hun snakket på hun som var i dag, gjør man får et mer helhetlig bilde av Gud. 

Hvordan vil du beskrive ditt bilde av Gud? 

Thomas: Jeg vet ikke helt ennå.  Jeg tror det finnes en Gud, men eksakt hvordan han er har jeg ikke funnet ut av helt ennå. Det vil jeg lære litt mer om.

Taizé-tidebønn i SPEKTER-kirka. Foto: Christian Svabø.

Andre artikler i nyhetsbrev 03/16

Signér opprop for etikklov. Skap en mer rettferdig verden.

Lønninger det ikke går an å leve av og dårlig sikkerhet på Du vet at ...

SPEKTER-sangen 2016 – noter og bandblekke er her!

Endelig ligger noter og bandblekke til historiens første SPEKTER-sang ...

Bli med på leir, festival eller nattcup i høst!

Synes du det er gøy å spille ball hele natta, eller foretrekker du du ...

Kall - en videobloggandakt

I denne videobloggandakten kan du høre Anne Line, prest i St. Jakobs ...