Sommer, sol, søndag og Tros:Spekter

Etter lørdagens forsmak på hva Spekter har å by på, var ikke forventningene noe lavere til søndagen. Sola skinte over Kalvøya også denne dagen og Tros:Spekter preget seminarlista. Dagen startet som vanlig med morgenshow ledet av Maria og Sven. Deretter gikk deltakerne ut i sola klare til en ny festivaldag. Lowstoft hadde sin konsert på amfiscenen og satte en herlig sommerstemning som ramme for dagen. 

BLI MED PÅ BOBLEFOTBALL

Foto: C. Svabø

Frivillige i idrettsbua gjør det kart for boblefotball. Boblefotball er fotball med fem på laget og kampen varer i fem minutter. Deltakerne trer på seg en stor boble og etter det er det bare å sette i gang. Hyl, latter og roping høres fra sletta. Hvem som vinner er nok ikke det viktigste, da det ser ut til at deltakerne har nok med å holde seg på bena. 

PAPPAS PIZZA OG MAMMAS BAKERI 

Foto: C.Svabø

Deltakerne har jo lunch med på festivalen, men SPEKTER har fått en ubestridt favoritt blant festivaldeltakere. Køen er tidvis lang for å skaffe seg disse hjemmelagde godbitene. Navnene ”Pappas pizza” og ”Mammas bakeri” er ikke tilfeldig valgte navn. Det er nemlig mammaene til de to festivalsjefene Julie og Erik som står for bakingen. 

F.v. Mammaene til festivalsjefene Julie og Erik. Guro til venstre.

Etterspørselen er større enn forventet i år, så dagene går med til baking, sier Guro. I tillegg så har jo venninner av meg og festivalsjefene selv måttet bake litt for å få det til å gå opp. 160 skoleboller er sendt opp til Kalvøya, og 160 nye kommer i ettermiddag. Til neste år så må vi nok legge av litt mer i fryseren gjennom året, sier Guro. 

I en SMS litt senere kommer det fra Guro: ”Mor til Erik har til nå levert 796 skoleboller til Spekter!”. Det er med andre ord ingen ting å si på dugnadsånd! Det  er jo veldig gøy å bidra! I år har vi også tatt med takken ,slik at det er salg av nystekte lapper også. Det har også slått an. 

Hvorfor tror du bollene, pizza og lappene slår så godt an? 

Ungdommen er kanskje ikke så bortskjemte på hjemmebakst så det kan jo være derfor. 

STOR INTERESSE FOR HOLY ROAST 

I festivalkirka fikk festivaldeltakerne mulighet til å ”roaste” tre mennesker med tre ulike kristne bakgrunner om forskjeller og likheter. Festivalkirka var nesten full da ordstyrer Silje Mathea stilte det første spørsmålet til ungdomsprest Katrine Lind Solstad, ungdomsleder i Filadelfia i Oslo, Frida Hande og Broder Joakim fra kloster felleskapet i Taizè. Ungdommene sendte inn spørsmål og alle tre fikk mulighet til å svare og følge opp hverandres kommentarer om blant annet perspektiver på synd, praktisering av tro og rammene rundt gudstjenester og møter. 

PRESS: EN PSYKT VIKTIG SAMTALE 

Rakel, også kjent som Linn fra SKAM,  har slitt med spiseforstyrrelser og satt i panelet som reflekterte over prestasjonspresset unge kjenner på. Foto: J. Grøsland 

Den psykiske helsen til unge har fått økende oppmerksomhet de siste årene, og flere tar i bruk en stemme i media og blant venner for å snakke om opplevde urimelige forventninger og prestasjonspress. Ungdom som har hevet sin stemme deler tanker og erfaringer fra eget liv.  Rakel Øfsti Nesje, for mange kjent som Linn i serien SKAM, var en av dem som satt i panelet. I fjor satte hun og en venninne opp danseforestillingen «Spise, ikke [ ], spise», etter å ha slitt med spiseforstyrrelser. På seminaret så debatterte man konkrete tiltak for hva som skal til for å lempe på dette presset unge kjenner på. Konfirmantleder Anne Birgitte fra Haugesund var med på seminaret. 

 Hva synes du om seminaret? 

 Jeg synes seminaret var bra. Kom litt sent, men det jeg var med på var veldig bra! 

 Lærte du noe nytt? 

Konfirmantleder Anne Birgitte syntes både temaene og svarene på seminaret om press og psykiske plager blant ungdom var gode.

Jeg lærte nok ikke noe nytt, men håper at de ungdommene som var med lærte noe. Teltet var jo proppfullt og trakk mange. Rakel (Linn) fra Skam var nok en viktig grunn til at mange kom, men også at mange kjenner seg igjen i tematikken, sier Anne-Birgitte. Panelet var flinke til å svare på spørsmål og sparre med hverandre, noe som gav gode svar og refleksjoner. Det er alltid sterkt å høre om unge som sliter, og derfor var det også flott å se at panelet ikke tok lett på å svare ungdommene på de spørsmålene som de hadde. Dette burde vi gjort obligatorisk for konfirmantene å være med på fordi både temaene og svarene var så gode, sier Anne- Birgitte. 

 Etter seminaret i dag, hva tror du skal til for å lempe på presset unge føler? 

Fikk ikke noen nye ideer og tanker, men mer bekreftet at det er viktig å se og lytte til ungdommene. Det er jo faktisk mange som sliter, så det er alltid viktig å snakke om det. Videre forteller Anne Birgitte at Rakel hadde et godt poeng med at det er viktig å bekrefte at mange sliter, men være oppmerksomme på å ikke normalisere det for mye, slik at ungdommer som forteller om press ikke blir tatt på alvor. Jeg likte også veldig godt et av de siste spørsmålene fra ungdommene om hvordan man kan være en god venn når noen sliter. Svaret var at det å bare være der ofte kan være godt nok. Ikke alltid at man orker å snakke om det, men å vite at man har noen kan ofte være nok. 

GUDSTJENESTE OG HAGEFEST 

Dagen fortsatte med Gudstjeneste for alle deltakere, en storstilt konsert av Ole Børud med band, og kvelden senket seg over Kalvøya med blant annet Marthe Wang på Hagefesten. 

Gudstjenesten og konserten med Ole Børud søndag. Foto: C. Svabø, J. Grøsland, T.J. Wang, J. Duus