Dagens ord på SPEKTER mandag: Benedicte snakker om Hva koster det

Foto: Jonas Duus

Jeg skal snakke om spørsmålet Hva Koster Det? Et spørsmål som er helt avgjørende for valgene vi tar.

Før du kjøper noe i butikken sjekker du prisen først. Men når vi møter mennesker, hvilken prislapp skal vi se på? Hva er vår verdi? Hva skal det koste å bry oss om hverandre? Kan jeg gi deg en femtilapp for å være vennen min?

Å være menneske

Vi bør ikke koste penger, men du kan allikevel være valuta. Skap din egen verdi. Å være menneske er mer enn en post på et gigantisk statsbudsjett. Å være menneske er å tenke og elske. Det er å være feilbar og å slite med å velge hodet eller hjertet. Å være menneske er å være 15 år gammel og slite med å fortelle vennegjengen at du kanskje er kristen og tro en fest er jordens undergang. Det er å bli voksen og lure på om livet du har valgt er rett. Å være menneske er å bli ensom. Å være menneske er å være fullstendig avhengig av andre for å klare seg. Vi er ikke skapt alene, men sammen. Vi er skapt for hverandre!

Å hjelpe er ikke en plikt, en kostnad, eller et offer, det er å være menneske. Jeg er menneske. Jeg er nestekjærlighet. Vær deg selv.

For å gjøre en forskjell, kan vi ikke fortsette å bo i de fire veggene vi er vant til. Vi må våge å trå utenfor, våge å møte andre som mener noe annet. Vi må våge å møte verden ansikt til ansikt.

Hvert eneste menneske her i verden har sin egen kamp. Vi kan sammen kjempe en felles kamp om en bedre verden for alle. Bruke oss selv og Gud til å gjøre hverandre bedre.

Hvordan skal vi gjøre det? Hva vil det si å være god? 

Hvordan skal vi gjøre det? Hva vil det si å være god? Hvordan vet jeg at jeg er en god person og en god kristen? Jesus sier at bare Gud er god, det vi kan gjøre er å følge de 10 bud. Det høres jo ganske greit ut, gjør det ikke? Ikke stjele, ikke lyve, ikke slå i hjel og alt det der...Det kan jeg jo klare. Vi gjør det mye enklere å være god om vi sammen gjør så godt vi kan. I troen må det være rom for tvil, og da trenger jeg deg som støtte og du meg.

Vi bruker masse penger på mobilforsikring, reiseforsikring og helseforsikring. I tilfelle noe skulle skje er vi trygge. Men hva koster det å forsikre at de rundt oss har det bra? Kan vi kaste litt penger i bøssa og fortsette videre i god samvittighet? Nei, vi må sette alle pengene våre på det og mer. Jeg tror den viktigste forsikringen er den som koster å gi hele deg. Å gi hjertet ditt. Hele tiden. Det kaller jeg ekte livsforsikring. I troen må det være rom for tvil, og da trenger jeg støtte fra deg og du fra meg.

Hva betyr det å gi hele hjertet egentlig?

Hva betyr det å gi hele hjertet egentlig? Hva mer må til? Jesus sier at vi må selge alt vi eier. Vi må slutte å se i pengeboken, og heller ut mot hverandre. Bruke mennesker og ikke penger. Sammen kan vi skape noe skikkelig fint. Det er alt som kan kreves fra oss. Å være et godt forbilde og spre gode holdninger. Alltid strebe etter rettferdighet og kjærlighet. Dèt er hva det koster.

Jeg kan ikke redde verden alene

Jeg har så sykt troen på at lille jeg kan gjøre en stor og viktig jobb. At luften jeg puster er viktig og at hjertet mitt banker fordi det har noe å si. Men det arbeidet har ingen verdig lønn om ikke dere vil gjøre det med meg. Jeg kan ikke redde verden alene, men sammen kan vi redde den litt av gangen. 

Kjære du, jeg trenger deg. Og du trenger meg. Vi trenger dem like mye som de trenger oss.