SPEKTER: God start på nytt kapittel i vår festivalhistorie

1500 unge mennesker fra hele landet var med da KFUK-KFUM for første gang arrangerte SPEKTER på idylliske Kalvøya i Bærum i sommer. Det nye kapittelet i vår festivalhistorie har fått en god start, ikke minst takket være innsatsen til de mange frivillige. - SPEKTER er et godt rusfritt arrangement for ungdom og KFUK-KFUM står jo for så mye bra, sier frivillig på fjerde kvelden Bård Lillehaug (52).

SPEKTER-festivalen hadde et fem dagers fullspekket program, med konserter og debatter, idrettsaktiviteter og turneringer, seminarer og workshops, gudstjenester og show. Om det var vanskelig for deltakerne å velge hva de skulle være med på, er det enda mer vrient å skulle velge ut hvilke gylne øyeblikk som hører med i fortellingen om SPEKTER.

Se bildegalleri nederst i artikkelen.

Foto: Christian Svabø.

Er det den fantastiske stemninga i Sirkusteltet når 1500 ungdommer gir jernet på festivallåta? Alle folka som hopper opp og ned under konserten med gospelartisten Samuel Ljungblahd og popgruppa Donkey Boy? 

Foto: Christian Svabø 

Er det den fine sangen fra teltet med hitkorseminar, de mange gjengene som koser seg med Frisbee Ultimate og basket på sletta? Eller de frydefulle hvina fra badestranda, popcornlukta fra tivoliet? Køen utenfor samfunnsengasjementsteltet, køen for å få nattverd under den tverrkirkelige gudstjenesten? Globalløpet der deltakerne sprang inn 314.000 kroner til kampen mot fattigdom? 


- Alt har vært helt topp!

I gresset utenfor Sirkusteltet ligger to jenter og slapper av etter en aktiv dag. Det er Bjørg Elisa og Heidi, begge seksten år fra Jøa ved Namsos i Nord-Trøndelag.

Hvordan har dere det hatt det her på SPEKTER?  

Foto: Kristin Glad.

Bjørg Elisa: Jeg har hatt det skikkelig gøy! Lite søvn, men mye å finne på. Jeg har tilbragt mest tid i Jalla Jalla-teltet (et telt med gameshows, lek, tull og tøys), der jeg fikk lyst til å finne på mye rart. Det var speeddating og bryllup, der folk som ikke kjente hverandre liksom ble viet. Jeg liker å møte mange nye mennesker, underholdningen og alt har vært helt topp.

Foto: Kristin Glad

Heidi: Du støter på folk overalt, og så blir det til at man begynner å prate. Folk spør om du vil være med. De inkluderer og sånt, da. 

Hva synes dere om Dagens ord på morgenshowene? I dag var det en som snakket om Spekteret i GUD

Bjørg Elisa: Det er viktig. Jeg synes det er spennende å høre hvordan de som snakker tolker det å tro. 

Er det noe som har overrasket deg på noen måte? 

Bjørg Elisa: Jo, hun som snakka om at da Jesus levde her på jorda som en helt vanlig mann samtidig som han hadde evnene til Gud, da var det Gud som var her på jorda. Det gikk inn på meg, det var spesielt. Det kunne jeg tenkt meg å oppleve selv … ja, å møte Jesus altså, eller Gud da. 

I går ble det snakket om SPEKTERET i verden. Gjorde dere dere noen tanker rundt det?

Heidi: Jeg synes det var veldig trist å høre at det nå er rekordmange flyktninger i verden. 65 millioner flyktninger - det er mange mennesker! Samtidig så vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre med det?

Bjørg Elisa: Det kom som et sjokk! Det er jo en prosent av verdens befolkning! Jeg tenker at det er vi som må gjøre noe med det. Mange er mot at flyktninger skal komme og ta våre verdier, men jeg vil at vi skal dele. Jeg tenker at vi kan søke styrke hos Gud til å dele. 

- Mye variert å være med på

Litt lenger borte finner jeg Thomas på nitten år fra Østenstad menighet i Asker. Han sier han savner underleirsopplegget på TT, men er ellers veldig fornøyd med SPEKTER.

Thomas (19) Foto: Kristin Glad.

Jeg synes festivalen er bra! Det er mer liv på festivalområdet enn på TT fordi alle er på ett sted. Det er mye variert å være med på. Jeg har vært på seminar om taushetsplikt, noe jeg syns er veldig viktig, og på en samtale om religion og vitenskap som var veldig spennende. Jeg liker å lære mer og diskutere med andre.

Hva synes du Dagens ord på morgenshowene? I dag var det en som snakket om Spekteret i GUD.

Jeg synes det blir sagt veldig mye bra og liker at de lar folk tenke selv. Jeg tror det finnes en Gud, men eksakt hvordan han er har jeg ikke funnet ut av helt ennå. Det ønsker jeg å lære litt mer om.

Fantastiske Frivillige

Magnus og Elise Beate på praktisk gruppe. Foto: Jon Grøsland .

MEN. Ingen av de gylne øyeblikkene som er nevnt hadde blitt noe av, hadde det ikke vært for innsatsen til de mange frivillige på SPEKTER. Her var folk som sagde og snekret, slepte og dro, registrerte og regisserte, ringte og redigerte, solgte og serverte, spilte og sang, danset og prekte, ledet og lærte bort, plastret og passet på, ryddet og resirkulerte, fikset og fotograferte. 


Det er hyggelig å være vert på Spekter, sier Bård (52).

Hjerte for KFUK-KFUM

En av dem, utstyrt med samband og refleksvest, passer på ved en av utescenene. I ungdomstida var han aktiv i KFUK-KFUM gjennom Tønsberg Ten Sing. Nå bor han i Lommedalen i Bærum og er hanket inn som frivillig av gudbarnet sitt, festivalkoordinator Julie. - Som vert er min oppgave å gå rundt å se folk, snakke litt med dem som ser ut til å trenge det, og å ha et oppsyn med at alt er på stell, for eksempel i forhold til sikkerhet. Det har vært veldig hyggelig. Jeg føler at det er bruk for meg, selv om jeg ikke har sett noe eller hørt noe via sambandet som har krevd at jeg tar på meg «vaktrollen». 

I alt har Bård lagt ned fire kvelders frivillig innsats som vert, hver dag fra 16 til 2330. -Jeg synes SPEKTER er et bra tiltak, et godt rusfritt arrangement for ungdom, som også min familie nyter godt av. Det er jo en svær gjeng ungdommer fra Lommedalen som er med her. Et slikt arrangement er jo avhengig av at også voksne stiller som frivillige , ellers så går det ikke. Også har jeg jo historien med meg. KFUK-KFUM står jo for så mye bra. Den ser hele mennesket, og aksepterer folk som de er. 

Meld deg som frivillig til SPEKTER 2017 

To generasjoner Hope som SPEKTER-frivillige. Foto: Endre Michael Austad Ulberg.

Vil du være med å skape SPEKTER neste sommer? Gi videre noe av det du selv har fått i KFUK-KFUM? Vi trenger unge voksne og voksne frivillige til større og mindre oppgaver, både i forkant av, under og etter festivalen. Datoene for festivalen er 23. – 27. juni 2017. Vi begynner å forberede neste års festival nå i høst, og trenger folk til å lage sceneprogram, forberede aktiviteter, seminarer og workshops, festivalkirka. Det er også behov for deg som kan tenke deg å jobbe med frivilligrekruttering og sanitet/sikkerhet. For avvikling av selve festivalen trenger vi folk til opprigg og nedrigg, til å stå i kiosker og serveringssteder, være verter, sykepleiere, jobbe i praktisk gruppe med mer. Noen timer en dag eller flere dager i strekk – det er opp til deg. Alle monner drar! Send en epost til frivillig@spekterfestival.no og si hva du kan tenke deg å være med på og hvor mye du kan tenke deg å bidra. Så tar vi kontakt. 

Bildene er tatt av Christian Svabø, Lars Håberg, Olve Fitje, Torstein Ihle, Jon Grøsland, Endre Michael Austad Ulberg, Thor Johannes Wang og Kristin Glad

Bilder SPEKTER 2016


Andre artikler i nyhetsbrev 03/16

Signér opprop for etikklov. Skap en mer rettferdig verden.

Lønninger det ikke går an å leve av og dårlig sikkerhet på Du vet at ...

Flere leirer, festivaler og aktivitetsdager i høst

Har du barn som kom hjem med stjerner i øya etter KFUK-KFUM-leir i du ...

Ny julemusikk og -fortelling

I høst lanserer KFUK-KFUM og IKO «Alle tiders historie», 11 sanger og ...

Kransen Gud fletter

I møte med barn og ungdom i KFUK-KFUM bærer vi med oss en krans av ...