Sterke fortellinger, spennende seminarer, og morsomme aktiviteter på SPEKTER

- Det var spennende å høre rett fra palestinsk ungdom hvordan de opplever okkupasjonen, forteller Marit og Hedda. - Det var sykt gøy å diskutere med folk med sterke meninger, sier Eirik. De var tre av maange deltakere som oppsøkte de forskjellige seminarteltene på SPEKTER og Europeisk Ten Singfestival onsdag. SE BILDER

Selv om det regner er aktivitetsnivået på sletta på Kalvøya høyt, i hvert fall inni de mange vimpelpyntede teltene som rammer inn området. Fra Ten Sing Square runger det trestemt sang, i DYI-teltet er det strikking for nybegynnere og i Love Zone er speeddatingen er i full gang. Ungdommer ruller i sakte film på gresset i slow motion zone og i klimaparken lærer en gjeng å lage veganske sveler og pålegg av kikerter og soltørka tomater. Hver dag tilbyr festivalen rundt 60 (!) forskjellige seminarer og aktiviteter, og det er klin umulig å få med seg alt, ikke bare for deltakerne, men også for festivalens frivillige fotografer ;) 

Saken fortsetter under bildegalleriet.

Andre dag på SPEKTER/ETS 2018. FOTO: P. WANYIRI, H.W.ONSRUD, C.SVABØ, J. DUUS, S.HÅBERG. R.K. NILSEN

15:00: Frihet til å leve,  Samfunnsengasjements-teltet 

Mange ville høre om  årets Operasjon Dagsverk som går til KFUK-KFUM Global og partneres arbeid blant palestinsk ungdom. Foto: S. Håberg

Benkene i teltet for samfunnsengasjement er så og si fullsatt i det Andreas Saaghus i KFUK-KFUM Global skal snakke om temaet for årets Operasjon Dagsverk Frihet til å leve. Med seg har han  palestinske Mohammed på 18 og Amani på 24 år, begge bosatt på Vestbredden  som er okkupert av Israel. Bare 15 år gammel ble Mohammed og den 13 år gamle broren puttet i israelsk fengsel mistenkt for å kastet stein i en demonstrasjon mot okkupasjonen. Med Amani som tolk forteller han: 


Mohammed  (t.v.) var bare 15 år da han ble puttet i  israelsk fengsel mistenkt for å ha kastet stein. Amani kjemper for jenters rettigheter. Foto: P. Wanyiri

Mohammed og broren ble sittende i fengsel i ni måneder. Da han kom ut slet han med å konsentrere seg på skolen: - Jeg følte jeg var i fengsel fortsatt, forteller han. Mohammed er ikke alene om  å ha blitt fengslet som barn, selv om det er i strid med FNs barnekonvensjon. I følge den israelske menneskerettighetsorganisasjonen b'tselem har i gjennomsnitt 700 palestinske barn havnet i israelske fengsler i året siden 2000, og tallet øker.  Etter en stund kom Mohammed i kontakt med YMCA Øst Jerusalem, hvor han gjennom gruppeterapi og yrkesretta opplæring fikk hjelp til å bli kvitt stresset og frustrasjonene som plaget ham etter fengselsoppholdet.

- Som jente får jeg ikke sykle eller løpe

Det palestinske samfunnet har ikke bare okkupasjonen å slite med. Et tradisjonelt og strengt kjønnsrollemønster og manglende likestilling av jenter og gutter er også en stor utfordring, kan Amani fortelle. Hun er med i styret til palestinsk YWCA (KFUK). Barneekteskap finner sted, voldtektssaker kommer til retten, men løses ofte over kaffebordet av eldre menn med makt, arveloven er urettferdig og behandler jenter og gutter forskjellig. Gjennom YWCA har Amani fått ledertrening slik at hun er blitt i stand til å opp for sine og andre unges rettigheter.

Nå kan enda flere unge mennesker som Mohammed og Amani få støtte til å stå i den vanskelige hverdagen preget av okkupasjon og annen urettferdighet. For i år har  KFUK-KFUM Global fått tildelt Operasjon Dagsverk,  norges største solidaritetsaksjon der vel 80.000 ungdommer i ungdoms- og videregående skole samler inn over 20 millioner kroner. Pengene som kommer inn gjennom ungdoms dagsverk skal gå til YMCA og YWCA i Palestina sitt viktige arbeid med å: 

  • gi traumebehandling og utdanning til palestinsk ungdom som har vært fengslet 
  • kjempe for jenters rettigheter i et samfunn preget av strenge kjønnsroller
  • lære unge palestinere om deres rettigheter og hvordan de kan stå opp for dem på en ikke voldelig måte.

Gjorde sterkt inntrykk

Marit (t.v) og Hedda fra Asker synes møtet med palestinsk ungdom gjorde inntrykk. Foto. K.Glad

Marit  på 18  år og Hedda på 17, begge fra Asker var to av de mange som fikk med seg seminaret

Hvorfor valgte dere å komme hit?

Marit: Jeg synes Israel-Palestina-debatten er stor og vanskelig, og da var det fint å komme hit for å lære litt mer.

Hedda: Jeg syntes det ville være interessant å lære mer gjennom å høre rett fra palestinsk ungdom hvordan de opplever konflikten. 

Hvordan synes du det var på seminaret?

Hedda: Det gjorde sterkt inntrykk da han fortalte om tiden han var fengslet, om da han ble innesperret i den lille cella..

Marit: ..og det at de hadde brukket armen hans.

Hedda: Det høres umenneskelig ut. Jeg har jo hørt at det er sånn, men det er noe annet når du hører folk på din egen alder fortelle. Når jeg tenker på Israel/Palestina tenker jeg mest på krig, så det var litt overraskende å høre jenta fortelle om den kvinneundertrykkende kulturen hun lever i, selv om jeg jo egentlig vet at det er sånn.

Hva gjør et seminar som dette med dere?

Hedda: Jeg blir mye mer engasjert. 

Marit: Jeg tenker at jeg vil støtte opp om året OD-dag og at det er viktig å tørre å være engasjert og snakke om dette til andre.

15:30: Dialogpilotene, Training the trainers-teltet

Sterke meninger når man diskuterer påstander som "Makt er kjønnet" . Foto: K. Glad

"Makt er kjønnet." Seminarleder Danial slenger ut påstanden, og de ti ungdommene i ringen skal ta stilling. Mener du som ideal eller realitet, spør en. Det er det opp til dere å tolke, får de til svar, og så må deltakerne velge seg et hjørne av teltet: ENIG -UENIG - KANSKJE- VET IKKE. Deretter skal hver og en forklare og argumentere for sitt standpunkt. Noen nøler, andre går resolutt til sitt svar. Temperaturen stiger ettersom nye påstander skal debatteres, og det ikke bare på grunn av ettermiddagssola. Han ene som har valgt "Enig" får kjørt seg, folk rekker opp hånda for å få ordet, noen roper replikk, men stemmene er vennlig og stemninga er god. Det er dialogpilotene Karl Henrik og Danial som leder økta. Dialogpilotene er et prosjekt og en etterutdanning ved Teologisk Fakultet ved Universitetet i Oslo som har som mål å skape forståelse og toleranse for forskjeller i religion og tro. 

- Sykt gøy å diskutere med andre som har sterke meninger

Eirik (17) fra Bergen dumpa tilfeldig inn på et seminar, og endte opp med å storkose seg! Foto: K. Glad

Eirik (17) fra Bergen var en av dem som valgte å tilbringe onsdagsettermiddagen i "Training the trainers-teltet" .

Hvorfor valgte du å komme hit?

Det var helt tilfeldig. Jeg skulle kjøpe meg en kakao i cafeen her, og så fikk jeg høre introduksjonen til seminarlederne mens jeg stod i kø, og så bare blei jeg med.

Hvordan synes du seminaret var?

Deilig, friskt med en skikkelig verdidebatt. Jeg synes det er sykt gøy å diskutere med andre som har sterke meninger. 

Er det noe du kan ta med deg videre fra denne økta, tenker du? 

Jeg tenker at jeg lærer noe om hvor viktig det er å lytte til andre og å bryne seg på andres meninger.Det var interessant å se hvor forskjellig folk tolka påstandene. Folk inntok hvert sitt standpunkt, men når vi forklarte hvorfor vi hadde valgt som vi hadde gjort, så stod vi kanskje ikke så langt fra hverandre likevel. Innledningsvis skulle vi også skrive åtte "Jeg tror på... setninger. Man lærer noe om seg selv når man skal samle noe så stort som tro inn i noen små setninger som andre kan forstå.