Storkoste seg med sol og seminarer - se bilder fra lørdag

Vel 1250 deltakere og frivillige kunne nyte festivallivet fullt ut da været klinte til med sol og tjue grader på Kalvøya lørdag.  Etter morgenshowet kunne deltakerne velge i alt fra Capture the flag til debatt med alle de politiske ungdomspartiene.

Foto: K. Glad

- Dere ser kjempefine ut! Jeg har så trua på dere! Inne i et skogholt har ei jente i tskjorte med KFUK-KFUM-logo samlet en gjeng på rundt 50 forventningsfulle jenter og gutter med grønn teatersminke på nesa. Det er Hedvig som tar en siste peptalk med det gule laget før Capture the flag, en lek med to lag der det er om å gjøre å erobre det andre lagets flagg og få det tilbake til sin base uten å bli tatt.

- Nå må vi må bare gønne på!

Foruten regler om fengsel og flagg, er lagene informert om at de verken får misbruke Guds navn eller slå i hjel, men at de skal elske sin neste som seg selv.  - Nå må vi bare gønne på! Jeg nekter å tape for en bergenser, sier Sandefjordsjenta, og sikter til lederen av det like store blå laget, Eirik. Vi må være mange når vi stormer, vi må være sykt mange skal det fungere, så go, go, go!!!  Flere titalls ungdom beiner av gårde til alle kanter på jakt etter de blå sitt flagg. Mens noen jenter blir igjen for å forsvare det gule. – Vi skal plage de som kommer hit i fengsel litt, sier Sofie fra Ås og Ingeborg fra Bærum på en liksom-ondskapsfull måte.

- Gøy i skikkelig terreng

Foto: C. Svabø

Men etter en stund er det det blå lagets fengsel som er nesten fullt, og innsatte fra det gule laget som må rope om hjelp. - Det er helt åpent på høyre side her, jaller det mellom skyggene fra trærne opp mot stien som danner grensa til det gule laget. Flere mislykka redningsforsøk til tross, stemninga er god. Noen foreslår til og med en allsang. - Det er veldig gøy å gjøre Capture the flag i et skikkelig terreng, sier Nils Jacob fra Florø. Da kan man tenke ut strategier og sånt. 

Og oppe ved stien er det akkurat det Hedvig holder på med. Hun er lei av at kampen trekker ut i langdrag og kaller troppene sammen til et felles stormeangrep. - Vi trenger flere folk! roper hun. Og flere folk kommer. Til slutt står femten-tjue stykker parat langs stien. - Pass på de der, formaner Hedvig idet enkelte blå forsøker seg på snikeangrep. Men så er det dags. - Er dere klare? Det nikkes. 

Kamp kronet med seier

-1, 2, 3,  roper hun, og så løper gjengen inn på fiendens territorium mens de hyler vilt. Først et mislykket forsøk, men på stormangrep nummer to lykkes de. Etter en drøy halvtimes jakt henter det gule laget endelig seieren hjem og kan svinge det blå flagget over sin base til et mektig seiersbrøl!

Saken fortsetter under bildegalleriet

Se bilder fra lørdag. Foto: C. Svabø, J. Grøsland, K. Glad


Fullt telt på ungdomspartidebatt 

Foto: K. Glad

I tillegg til Capture the flag kunne deltakerne velge blant 40 andre aktiviteter på lørdag. Nede i samfunnsengasjementeltet er det nærmest seminarmaraton denne dagen, og ettersom det nærmer seg Stortingsvalg, er alle de politiske ungdomspartiene invitert til debatt i håp om å gjøre det lettere å vite hva de forskjellige partiene egentlig mener om saker og ting. Og selv om sola skinner som bare det, er teltet helt fullt.

Flere helsesøstre for å redusere psykiske plager

Stinn brakke under debatten med ungdomspartiene. Foto: J. Grøsland

- 1 av 5 ungdommer sliter med å fungere i hverdagen på grunn  av psykiske plager, innleder moderator Sven Larsen. - Hvordan vil ditt parti møte denne utfordringen?  Alle ungdomspolitikerne, helt fra Rød Ungdom ytterst på venstresida til FpU helt ute til høyre er enige om at flere helsesøstre på skolene må til. Et par av dem trekker frem merking av retusjerte modeller i reklame som en måte å dempe kroppspress på. En peker på at det er viktig å bygge gode trygge miljøer der ungdom kan kjenne tilhørighet, mens andre mener skolen må tilrettelegge undervisninga i skolen på en bedre måte og gjøre den praktisk, og Rød Ungdom vil fjerne eksamen i sin nåværende form. AUF sier den høye høye arbeidsledigheten blant unge mennesker må ned, mens KrfU vil opprette et eget mobbeombud.

Klima og kamp mot skatteflukt 

 Det andre temaet politikerne blir bedt om å svare på er hva  som er de viktigste verktøyene vi kan ta i bruk ute i verden og her hjemme for å bekjempe global ulikhet. - For selv om mange piler peker i riktig retning , slik som at færre og færre lever i ekstrem fattigdom, og flere barn går på skole, så øker ulikheten i verden, sier Sven. Miljøpartiet de grønnes ungdom vil få ned Norges utslipp av klimagasser for å redusere fattigdom og antall flyktninger i verden. Et par av politikerne på venstresida går hardt ut mot salg av våpen til land som Saudi Arabia. Flere av dem nevner nødvendigheten av å stoppe flukten av skattepenger fra utviklingslandene, og så og si alle  mener bistanden må økes eller opprettholdes. 

Kommet for musikk og politikk 

Etter debatten griper jeg fatt i Sara, 19 år, fra Kløfta.

Sara, 19 år fra Kløfta

Hvorfor har du valgt å bruke en time her på ungdomspartidebatten? Jeg er usikker på hvilket parti jeg skal stemme på ved høstens Stortingsvalg, og kjenner på et ansvar for å finne ut hva de ulike partiene mener. Og så har jeg gått Tur/Retur-linja på Rønningen Folkehøgskole og er engasjert i globale spørsmål. Hvilket av temaene syntes du var mest spennende å høre om? Som globalt engasjert må jeg si at er global ulikhet har min første prioritet. Ungdoms psykiske helse er jo også viktig, men samtidig er jo vi ungdommer i Norge nokså heldige. Hva synes du om at denne debatten er en del av programmet på SPEKTER? Det synes jeg er viktig, bra og selvfølgelig. KFUK-KFUM for meg handler samfunnsengasjement. Jeg kom til SPEKTER for musikk og politikk, og det har jeg fått. 

 VIKTIG Å FÅ FLERE PERSPEKTIVER

Christian, 18 år, fra Oslo

Hvorfor har du valgt å bruke en time her på ungdomspartidebatten? Politikk er noe som engasjerer meg. Jeg er interessert i å høre forskjellige meninger hos politikere og andre personer. 

Hvilket av temaene syntes du var mest spennende å høre om?   Jeg synes politikerne snakket om mye viktig, men ungdom og psykisk helse er noe jeg synes er veldig viktig, fordi jeg selv kjenner flere som sliter og går til psykolog. Jeg er opptatt av at ungdom må ha frihet til å velge selv hvilke verdier de vil stå for, og ikke bare gjøre det foreldrene forventer. Hva synes du om at denne debatten er en del av programmet på SPEKTER? Jeg synes det er en fin måte å gi ungdom innsikt i flere perspektiver på. Alle her på leiren har vel en visjon om en bedre fremtid med fred og like rettigheter for alle. Da er det veldig viktig å få informasjon om hvordan vi kan nå dette målet, om ulike løsninger for å komme dit slik vi kan finne ut hvem som skal få vår stemme.