SPEKTER-ungdom løp inn over 314 000 kr til kamp mot fattigdom

Foto: Christian Svabø

Deltakerne på KFUK-KFUMs nye festival SPEKTER løp inn over 314.000 kroner til kampen mot fattigdom på Kalvøya i Bærum søndag. – Jeg ønsker å være med på å skape større endringer i verden, sier nittenåringen Lasse fra Bærum.

Lasse var en av rundt 200 ungdommer og unge voksne som stilte til start under Globalløpet. Noen løp fort og langt, andre jogget baklengs eller gikk, mens atter andre valgte en kreativ taktikk med missing link-, teletubby- eller banankostyme. Alle ble heiet frem av et entusiastisk publikum. – Jeg ønsker å være med å skape større endringer i verden, sier Lasse. Gjennom Globalløp kan jeg være med på noe som er større enn meg selv, jeg kan gjøre noe aktivt for å stoppe fattigdom.

Sponsorløp 

Globalløp er et sponsorløp der deltakerne løper for å samle inn penger til KFUK-KFUM Globals Stop Poverty-arbeid. Foto: C. Svabø.

Globalløp er et løp der deltakerne løper så langt som mulig i løpet av en halvtime eller finner en kreativ måte å gjennomføre på for å samle inn så mye penger som mulig. Deltakerne samler inn penger ved å skaffe seg sponsorer, som kan sponse dem med gitt sum per runde eller som betaler et fast beløp. Pengene som samles inn i år skal gå til KFUK-KFUM Globals arbeid for å stoppe fattigdom gjennom bl.a. oppstart av låne- og investeringsgrupper, antikorrupsjonsarbeid og demokratiopplæring blant unge mennesker i Tanzania, Sør-Sudan og på Sri Lanka.


Flest sponsorer 

Jeg vil skape endringer i verden, sier Lasse (19) som hadde over 100 sponsorer.

Lasse var den som hadde flest sponsorer med hele 104, og forteller at han på forhånd brukte god del tid på telefon for å mobilisere familie og venner. Engasjementet for arbeidet med Stop Poverty har han fått gjennom forskjellige KFUK-KFUM-arrangementer og gjennom faget internasjonal engelsk på skolen. Med sine seksten runder endte Lasse opp med å løpe inn mer enn 10.000 kroner til formålet. – Rundeantallet er jeg passe fornøyd med, det var veldig slitsomt, sier Lasse. Men sponsorene mine blir nok litt positivt overrasket. Husk å få med at jeg vil takke alle sammen - jeg er kjempeglad for at de ville bidra til å stoppe fattigdom!100 kilo fargepulver 

De fleste globalløpsdeltakerne ville dynkes i fargerikt pulver på Kalvøya. Foto: T. Ihle.

Årets Globalløp ble ekstra fargesprakende ettersom deltakerne kunne velge å bli dynket i fargerikt pulver, som det var kjøpt inn 100 kilo av. Etter ansikter og klærne å dømme var dette svært populært, noe også Ingrid Anderson, frivillig i KFUK-KFUM Global med ansvar pulverkastingen, kunne bekrefte da 10 av Globalløpets 30 minutters var tilbakelagt: - Jeg tror folk synes det er veldig gøy! De aller fleste løper gjennom her hos oss, og vi har brukt opp mer enn halvparten av pulveret allerede.

- Du ser jo hvor mange som bryr seg 

- Jeg tror vi kan stoppe fattigdomdommen til slutt, sier Bjørg (21) fra Mo i Rana (t.h.), som løp sammen med søsteren Ragna t.v.

Inni en og samme t-skjorte og et og samme skjørt fant jeg søstrene Ragna (18) og Bjørg (21) fra Mo i Rana. Sammen fullførte de over ti runder og samlet inn ca 5000 kroner. – Det var veldig varmt, sier Bjørg. Det var litt vanskelig med føttene som kom inni hverandre hele tida, sier Ragna, men det er en kul og aktiv måte å kunne bidra til å stoppe fattigdom på. Tror du det går an å stoppe fattigdommen? –Til slutt så, hvis alle er med, sier Bjørg. Du ser jo hvor mange som er med og som bryr seg!


Saken fortsetter under bildegalleriet.

Bilder Spekter Globalløp Søndag. Foto: C. Svabø og T. Ihle


samfunnsansvar 

Jeg er takknemlig for at KFUK-KFUM gjør det mulig å gjøre noe for en mer rettferdig verden i hverdagen, sier Marita (50), voksenleder fra Bodø..

Voksenleder Marita (50) fra Bodø har alltid «bare» vært sponsor, men sprang i år for første gang. - Jeg hadde ikke trodd jeg skulle springe så mange runder! Hva er din motivasjon for å være med? Jeg er stolt av å tilhøre en organisasjon som tar samfunnsansvar. Det handler ikke bare gjennom å samle inn penger,men også gjennom politisk beslutningspåvirkning, slik som etisk handel-kampanjen som er lansert her. Jeg er takknemlig for at KFUK-KFUM og KFUK-KFUM Global gjør det mulig å være med å gjøre noe i hverdagen for en mer rettferdig verden.

Økt oppslutning om Stop Poverty

Pengene fra dette globalløpet gir oss et viktig tilskudd til kampen mot fattigdom og for økonomisk rettferdighet i samarbeid med våre KFUK- og KFUM-partnere i mange land, sier utenlandssjef i KFUK-KFUM Global Fredrik Glad-Gjernes. Tilslutningen til Stop Poverty-kampanjen blant ungdom øker, og det er gledelig, sier han.