ikon Min Connect

Engasjement for rettferdig fred i Palestina og Israel

Sist oppdatert: 19. september 2022

KFUK-KFUM Global er en solidaritets- og bistandsorganisasjon som eies av KFUK-KFUM Norge og KFUK-KFUM speiderne i Norge. Sammen jobber vi for en mer rettferdig verden. Under kan du lese om vårt forhold til Palestina og få svar på ofte stilte spørsmål.  


Hvorfor fokuserer dere på akkurat Israel?

Israel er ikke den eneste staten som begår menneskerettighetsbrudd. Men at urett skjer flere steder i verden er ingen grunn til å la være å engasjere seg for palestinernes rettigheter. Å si at det finnes verre stater enn Israel, kan ikke bety at Israel skal ha immunitet mot kritikk og reaksjoner frem til all annen urett i verden er borte.

KFUK-KFUM Global har jobbet sammen med våre partnere i Palestina i over 30 år. Dette gjør at KFUK-KFUM-bevegelsen i Norge er særlig involvert i deres kamp for rettferdighet og fred, etter over 50 år med okkupasjon og undertrykkelse. 

Det betyr likevel ikke at vi ikke også er engasjert i andre rettighetskamper, både i Norge og i resten av verden. Én rettighetskamp ekskluderer ikke en annen, tvert imot: prinsipiell motstand mot rasisme, diskriminering og gruppeundertrykkelse krever at vi også tar et aktivt standpunkt mot okkupasjonen av Palestina. Derfor sier vi, som mange har sagt før oss: Ingen er fri før alle er fri, og din kamp er min kamp. Det er solidaritet i praksis. 


Hva gjør KFUK-KFUM Global i Palestina? 

Gjennom samarbeid med KFUK-KFUM-bevegelsen i Palestina gjør vi flere forskjellige ting, men med et felles mål: å styrke unge menneskers muligheter og posisjon i samfunnet. I Palestina er det særlig fem ting vi fokuserer på: 

Rehabilitering. Livet under militær okkupasjon er tøft, både psykisk og fysisk. Gjennom gruppesamtaler og individuell oppfølging og veiledning får unge mennesker mulighet til å bearbeide egne traumer og hjelp til å komme tilbake på skolen eller ut i jobb. 

Likestilling. Et fritt Palestina er ikke mulig uten frigjøringen av palestinske kvinner. KFUK i Palestina jobber særlig mot kjønnsbasert vold og for at unge kvinner skal inkluderes i alle ledd av beslutningsprosessene i samfunnet. 

Rettighetsopplæring. Alle mennesker har rett til å leve trygge og frie liv. Dette er ikke tilfellet for unge i Palestina i dag. KFUK og KFUM gir unge mennesker ikke-voldelige verktøy, rom og mulighet til å kreve sine rettigheter.

Ledertrening. Unge mennesker er verdens viktigste ressurs for å skape positiv endring. Derfor driver KFUK og KFUM ledertrening av unge mennesker. På Gaza sender mindre lokale organisasjoner sine unge til KFUM for å få ledertrening der. Etterpå tar de med seg det de har lært tilbake til sine egne organisasjoner over hele Gazastripen.

Treplanting. Den ulovlige utbyggingen av israelske kolonier på palestinsk land er et av de største hindrene for fred. For å hindre at flere områder blir stjålet hjelper KFUK-KFUM i Palestina lokale bønder med å plante oliventrær på landområdene sine. 


Hvorfor tar dere til orde for boikott av okkupasjonen? 

Vi mener at det må være et samsvar mellom våre meninger og våre handlinger. Hvis vi mener at okkupasjonen av Palestina er gal bør vi heller ikke støtte den økonomisk og dagens situasjon gir oss ikke noe valg. Vi ønsker ikke å bli medskyldige i brudd på menneskerettigheter og Folkeretten, og må derfor unngå å gi økonomisk støtte til aktører som bidrar til okkupasjonen av Palestina. 

KFUK-KFUM Global er en solidaritetsorganisasjon som samarbeider med partnere over hele verden for menneskerettigheter, rettferdighet og fred. Vi har en plikt ovenfor våre partnere og støttespillere til å jobbe for disse målsettingene på en mest mulig effektiv måte. Da er det umulig for oss å jobbe mot menneskerettighetsbrudd i Palestina og Israel på den ene siden, samtidig som vi opprettholder økonomisk støtte gjennom investeringer på den andre. 

Vi velger bort okkupasjonsvarer fordi vi tar menneskerettighetene på alvor og fordi vi ikke ønsker å støtte brudd på Folkeretten. Vår boikott vil oppheves når staten Israel avslutter okkupasjonen og følger internasjonal lov.


…men hvorfor ikke heller jobbe for dialog?

Vi jobber også for dialog, og ønsker alle samtaler som seriøst diskuterer hvordan okkupasjonen kan avsluttes og hvordan en varig, rettferdig fredsløsning kan komme på plass velkommen! Vi mener at boikott og dialog ikke utelukker hverandre. Tvert imot, så ser vi på boikott som en form for meningsfull dialog der vi sier klart i fra om at vi ikke vil godta dagens situasjon. 

Tradisjonell dialog og engasjement fungerer når partene er likeverdige. I dagens situasjon er det en enorm ujevn maktbalanse mellom partene der dialog i større grad bidrar til en normalisering av en uholdbar bevaring av tingenes tilstand. Boikott kan derimot bidra til en reell dialog, der også Israels okkupasjon og undertrykking av palestinerne er et tema. Kampanjer som oppfordrer til boikott bidrar til diskusjon og meningsutveksling, bevisstgjøring og en mer opplyst offentlighet.


Er ikke det å boikotte verdens eneste jødiske stat antisemittisme? 

Å aktivt motsette seg en politikk som fører til undertrykkelse av våre medmennesker er ikke antisemittisme. Vår kritikk er rettet mot en urettferdig politikk ført av en stat, ikke mot et helt folk eller en religion. Vi tar kraftig avstand fra alle former for rasisme, inkludert antisemittisme, og i dette ligger også kjernen i vårt budskap: vi jobber for en mer rettferdig verden der alle mennesker kan leve frie og gode liv som den de er. Hvis vi er stille i møte med den brutale okkupasjonen av Palestina ville vi ikke vært tro mot denne visjonen. Hvis vi er stille i møte med antisemittiske og rasistiske holdninger og handlinger vil vi heller ikke være tro mot denne visjonen. Dersom våre utspill er antisemittiske, eller oppfattes som antisemittiske, tar vi ikke vårt oppdrag på alvor. Seriøse henvendelser knyttet til dette kan gjerne sendes til global@yglobal.no. 


Hva er deres forhold til Israel?  

Når vi kritiserer norske myndigheters klimapolitikk betyr ikke det at vi er mot Norge. På samme måte er det med Israel. Selv om vi er sterkt kritiske mot politikken som føres i og av Israel i dag, betyr ikke det at vi er imot Israel som stat. Israel, innenfor internasjonalt anerkjente grenser, er en legitim stat i henhold til Folkeretten. Det problematiske ved dagens situasjon er at statens eksistensgrunnlag brukes til å forsvare undertrykkelse, okkupasjon og apartheid. Det er det vi tar sterkt avstand fra.   


Hvorfor tar dere side i konflikten? 

Dagens situasjon er ikke en tradisjonell konflikt mellom likeverdige parter, men en situasjon der en part er okkupant og den andre er okkupert. Dette skaper en enorm ujevn maktbalanse. Etter at fredsforhandlingene som startet med Oslo-avtalene på 90-tallet strandet har styrkeforholdet blitt så ulikt at det er umulig å føre en likeverdig, meningsfull dialog. 

Vi har valgt å legge oss på en linje der vi er på lag med grunnleggende menneskerettigheter og der vi bruker internasjonal Folkerett som en rettesnor i vår politikkutforming. Konsekvensene av dette er at vi tar et aktivt standpunkt mot okkupasjonen, at vi mener at gjeldende FN-resolusjoner må ligge til grunn for en fremtidig fredsløsning, og at vi vil kjempe mot en politikk som undertrykker våre medmennesker, både i Palestina og i Israel. 

En okkupasjon er per definisjon midlertidig. Okkupasjonen av Palestina har vart i over 50 år og er en forutsetning for å opprettholde dagens system både i Palestina og i Israel. Det betyr at dagens situasjon per definisjon ikke er bærekraftig. Derfor er en avslutning av okkupasjonen, og en varig, rettferdig fredsløsning også det beste for Israel. Vi velger å stå sammen med palestinere, israelere og mennesker over hele verden som er klare til å forsvare menneskeverdet og grunnleggende menneskerettigheter. Det er siden vi har valgt. 


Hvorfor mener dere at dagens situasjon i Palestina og Israel er apartheid? 

I mange år har vi sett hvordan palestinere systematisk behandles annerledes enn israelske statsborgere. Det har derfor ikke kommet som en overraskelse at internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty, Human Rights Watch og israelske B’tselem nå sier det palestinere og israelere har sagt i mange år: dagens situasjon er apartheid. Derfor har FNs spesialutsending for menneskerettigheter i Palestina og Israel nå tatt til orde for at FN må gjenopprette apartheidgranskingskomiteen som ble avviklet etter at kampen mot apartheid i Sør-Afrika var vunnet. 

Apartheid regnes som en forbrytelse mot menneskeheten, og kan kort defineres som et institusjonalisert system der en folkegruppe dominerer en annen. Amnesty-rapporten som kom vinteren 2022 dokumenterer hvordan behandlingen av Palestinere oppfyller apartheidkonvensjonens kriterier for hva som kan kalles apartheid. Amnesty sin konklusjon sammenfaller med våre partneres, og våre egne, analyser, og vi mener derfor at apartheid er en korrekt beskrivelse av dagens situasjon. 

Vi mener også at disse funnene må få konsekvenser for politikken som føres av Norge og resten av verden overfor Israel. Vi vant kampen mot apartheid i Sør-Afrika, og vi skal vinne kampen mot apartheid i Palestina. Spørsmålet er bare hvor lang tid det skal ta, og hvor lenge våre medmennesker må lide under et undertrykkende system før det er historie. 


til toppen
Ikon

Vi bruker informasjonskapsler for å samle brukerstatistikk fra nettsiden vår. Statistikken benytter vi for å gjøre brukeropplevelsen på nettsiden bedre. Les mer