ikon Min Connect

Offentlig uttalelse: KFUK-KFUM skal bekjempe rasisme

Sist oppdatert: 8. november 2021

KFUK-KFUM SKAL BEKJEMPE RASISME

KFUK-KFUM mener alle mennesker er skapt med lik verdi. Mange av våre unge deltakere og medlemmer opplever rasisme i ulike former i hverdagen. Det er ikke i tråd med våre verdier og vårt oppdrag at barn og unge utsettes for rasisme. Derfor er det på tide at vi i fellesskap tar kampen mot rasisme på alvor og setter en ny standard for oss selv og andre. 


KFUK-KFUM vil med dette forplikte seg til å arbeide for å bli en tydelig antirasistisk organisasjon som aktivt bekjemper rasisme og diskriminering i alle sine former. For oss betyr det at vi vil: 

  • fremme verdien av mangfold og bevisst fremme inkludering i sin bredde

  • fremme representasjon i vårt lederskap på ulike nivåer

  • ta en ledende rolle for å skape inkluderende fellesskap og lokalsamfunn gjennom våre ord og handlinger 

  • løfte unge talspersoner og utvikle gode antirasistiske handlingsalternativer for beslutningstakere lokalt, nasjonalt og globalt. 

  • bygge ned organisatoriske og samfunnsskapte barrierer for deltakelse

KFUK-KFUM har som resten av samfunnet, en lang vei å gå for å bekjempe rasisme.  Vi er klare for å ta fatt på oppgaven. For oss er dette et viktig skritt i arbeidet med å realisere målet om at alle barn og unge skal har mulighet til å leve og utvikle seg som hele mennesker.

BAKGRUNN FOR FORSLAGET

HVORFOR EN UTTALELSE MOT RASISME? 

Uttalelsen skal sees i forbindelse med landsmøtets vedtak av toårsmål under verdien Rettferdig:

  • våre fellesskap er mer rettferdige om to år fordi vi: forplikter oss til å aktivt bekjempe rasisme og diskriminering i alle sine former med fokus på mangfold og like muligheter for alle. 

Som organisasjon har vi lang tradisjon for å bekjempe ulike former for  diskriminering. Vi er tydelige på at vi ønsker at våre fellesskap skal være åpne for alle uavhengig av bakgrunn. Så vet vi samtidig at det er en rekke barrierer for å delta. En av barrierene som er blitt særlig synlige de siste årene og som løftes frem av mange ungdom som viktig å ta tak i er rasisme. Derfor er dette innarbeidet i toårsmålene. I lang tid har vi som organisasjon vært mot rasisme, men uten at vi har hatt gode nok konkrete handlingsalternativer for å øke kompetanse og aktivt jobbe for å fjerne rasisme som barriere for likeverdig deltakelse i våre fellesskap. Denne uttalelsen er viktig fordi KFUK-KFUM med dette anerkjenner at vi har en lang vei å gå som organisasjon, og fordi den forplikter oss til å være en del av løsningen ved å sette en ny standard for oss selv. 

I 2021 er det 20 år siden Benjamin Hermansen ble drept på Holmlia, et rasistisk motivert drap. For 20 år siden ble den største antirasistiske markeringen i historien avholdt i Norge etter drapet på Hermansen. De siste årene har vi dessverre hatt flere rasistisk motiverte drap i Norge, både før og etter drapet på Benjamin Hermansen. Det ofrene har hatt til felles er at de er unge og ofre for rasisme. I 2020 kom rasisme for alvor på den internasjonale dagsordenen ledet an av Black lives matter-bevegelsen - også i Norge. De rasistiske drapene i Norge er et tydelig tegn på at holdninger fort kan bli til handlinger, og at rasisme ikke bare er noe som skjer et annet sted og i en annen kontekst.  

Integreringsbarometeret 2020 viser at andelen nordmenn som mener at diskriminering forekommer i stor grad, er tredoblet fra 2013 til 2019, fra 9 prosent til 32 prosent. De som opplever mest diskriminering har bakgrunn fra Somalia, Irak eller Tyrkia. Oppdaterte tall viser også at ett av fire barn i ungdomsskolen der en eller begge foreldrene er født utenfor Norge, rapporterer å ha opplevd rasisme, diskriminering eller urettferdig behandling 2–3 ganger i måneden. 

I 2020 har unge i KFUK-KFUM deltatt i BLM-demonstrasjoner, arrangert debatter og engasjert seg i kampen mot rasisme og diskriminering. Forandringshuset Haugesund arrangerte UngDebatt hvor politikerne i Haugesund deltok og fikk kunnskap om hvordan unge i Haugesund opplever rasisme i hjemkommunen. Dette førte til at Haugesund kommune nå arbeider sammen med KFUK-KFUM Forandringshuset om en antirasistisk plan. Det viser at det nytter å engasjere seg, og at unge talspersoner kan skape forandring! 

I KFUK-KFUM-bevegelsen har unge engasjert seg imot urett og for rettferdighet og likestilling i tiår etter tiår. Til ulike tider har vi tatt ulike kamper, både internt i organisasjonen og i kirke og samfunn. Vi må nå anerkjenne at vi er en del av et samfunn hvor det finnes strukturell rasisme og diskriminering, og at det som finnes i samfunnet også finnes i vår egen organisasjon. Vi har de senere år flere rapporterte hendelser fra unge som har opplevd å bli utsatt for rasisme i KFUK-KFUM. Vi er glade for å ha mottatt disse varslene, og tror samtidig at mørketallene er like store hos oss som i samfunnet forøvrig. 

Det er viktig at alle vi som jobber med barn og unge, enten som fagpersoner, frivillige eller på andre måter, har kunnskap om rasisme slik at vi lettere kan identifisere det og forebygge det på våre møteplasser. Det å være klar over rasisme og rasistiske strukturer øker tryggheten til deltakerne, samtidig som det gir deltakerne våre et språk for å snakke om denne formen for undertrykking.


HVORDAN KFUK-KFUM KONKRET KAN FØLGE OPP LANDSMØTETS UTTALELSE MOT RASISME:

Det er en rekke grep vi kan ta som organisasjon for å følge opp en forpliktelse om å arbeide for å bli en antirasistisk organisasjon. Følgende konkret handlingsalternativer vil være gode skritt på veien når forbundsstyret og bevegelsen skal arbeide videre med dette : 

  1. Øke kompetansen og forståelsen av rasisme og diskriminering hos ansatte

    • Alle ansatte i KFUK-KFUM deltar på kurs om vårt ideologiske mandat som KFUK-KFUM-bevegelse, for kampen mot rasisme og diskriminering.

    • Alle ansatte i KFUK-KFUM deltar på kurs i inkluderende språk og handling med mål om alle har grunnleggende kunnskap og forståelse for rasisme og diskriminering, og dermed lettere kan identifisere holdninger og systematisk diskriminering i vår egen organisasjon. 

  1. Utvikle og tilgjengeliggjøre verktøy som hjelper oss å vurdere og handle, individuelt og samlet, for å adressere rasisme og diskriminering som påvirker oss alle hver dag.

    • Frivillig i KFUK-KFUM får tilbud om og mulighet til å delta på kurs om 

      • vårt ideologiske mandat som KFUK-KFUM-bevegelse, for kampen mot rasisme og diskriminering,

      • inkluderende språk og handling med mål om alle har grunnleggende kunnskap og forståelse for rasisme og diskriminering, og dermed lettere kan identifisere holdninger og systematisk diskriminering i vår egen organisasjon.

  2. Gjennomgå og justere organisasjonens rutiner

    • for rekruttering i tråd med retningslinjer fra likestillings- og diskrimineringsombudet med mål om å blir bedre på “likestilt rekruttering”. 

    • for å følge opp aktivitets- og redegjørelsesplikten fra likestillings- og diskrimineringsombudet.

  3. Jobbe sammen med andre nasjonale YMCA og YWCA for at verdensbevegelsene tar et aktivt standpunkt som en samlet  antirasistisk bevegelse, og for å avlære strukturell rasisme og diskriminering i bevegelsen. 

  4. KFUK-KFUM vil aktivt invitere til samarbeid med andre aktører på feltet med mål om å tilby ressurser, kompetanseheving og konkrete handlingsalternativer til personer som jobber med barn og unge også på andre arenaer enn kultur- og fritidsfeltet (f.eks. skole)

  5. KFUK-KFUM vil løfte unge talspersoner og bidra til at unges stemmer blir hørt når antirasistiske handlingsalternativer drøftes av beslutningstakere lokalt, nasjonalt og globalt. 



til toppen
Ikon

Vi bruker informasjonskapsler for å samle brukerstatistikk fra nettsiden vår. Statistikken benytter vi for å gjøre brukeropplevelsen på nettsiden bedre. Les mer