ikon Min Connect

Offentlig uttalelse: "KFUK-KFUM i møte med dagens unge"

Sist oppdatert: 28. juli 2023

Fra Forbundsstyret:

Vi sier «først hvem, så hva» og tar utgangspunkt i unges virkelighet, lokalt og globalt.  Vårt utgangspunkt er alltid unge menneskers virkelighet og deres behov.

Dette er en historisk arv som KFUK-KFUM stolt viderefører fra oppstarten på 1800-tallet i London og Christiania: Vi er til for bredden av unge mennesker, gir tilhørighet og tar samfunnsansvar som en radikal og troverdig kristen aktør.  

I møte med dagens unge skal vi…
…ta unges liv, interesser og virkelighet på alvor. 
…løfte unge stemmer. 
…se muligheter der andre ser problemer. 
…være radikale på samarbeid. 
…være med å skape bærekraftige lokalsamfunn. 

Trekanten er vårt symbol. Det har den vært siden oppstarten av YMCA (1844) og YWCA (1855), og det er den i dag for over 100 millioner medlemmer i 120 land, verdens største ungdomsbevegelse og kvinnebevegelse. Trekanten symboliserer at vi er hele mennesker med ånd, sjel og kropp (spirit, mind, body). Vi er mennesker med tro og tanker, følelser og lengsler. Vi har både fysiske, mentale og åndelige behov. Behovene bestemmer innholdet i våre programmer og virksomheter. Alle sider av trekanten skal gjenkjennes i arbeidet til verdens største ungdomsorganisasjon YMCA og verdens største kvinneorganisasjon YWCA. 

Først bygger vi tillit og relasjoner… 
…og inkluderer alle, og har spesielt fokus på de av oss som opplever utenforskap. 
…og tar unges interesser, ideer og engasjement på alvor.
… og tar grep når endring er mulig.

Så gir vi verktøy og støtte…
…til å ta makten over egen fremtid.
…til å styrke egen selvtillit og fremtidsutsikter.
…til drivkraft, mestring og initiativ

Målet er selvstendig og myndiggjorte unge…
…som tar ansvar for eget liv og egne valg. 
…tar sin rettmessige plass i samfunnet.
…som våger å være seg selv, og stå opp for andre. 

Vårt viktigste oppdrag har alltid vært å myndiggjøre unge mennesker. Vi skaper fellesskap og møteplasser hvor unge, sammen med andre, kan møte dagens verdensbilde. Her skal de få leve og utvikle seg som hele mennesker, og utfordres til å stå opp for egne og andres menneskeverd og rettigheter. Vær deg selv og stå opp for andre. 

«Jeg har vært medlem av den kristne organisasjonen KFUK-KFUM så lenge jeg kan huske. De har derfor hatt mye innflytelse på meg og hvordan jeg oppfatter og oppfører meg som menneske i dag. Slagordet deres ‘Vær deg selv. Stå opp for andre’ har vært sentralt i organisasjonen i flere år og har hatt mye fokus (Slagord, 2021). Dette har påvirket meg til å være mer oppmerksom på å være meg selv gjennom livet fra en tidlig alder. Ikke fordi jeg er noe viktigere enn alle andre, men fordi jeg er like viktig som alle andre. Dette tror jeg også har påvirket meg til å være den jeg er i dag, en som ofte tør å være meg selv rundt mennesker jeg kjenner og er glad i. 

til toppen
Ikon

Vi bruker informasjonskapsler for å samle brukerstatistikk fra nettsiden vår. Statistikken benytter vi for å gjøre brukeropplevelsen på nettsiden bedre. Les mer