ikon Min Connect

Partnere

Sist oppdatert: 20. februar 2023

Les om hvilket arbeid du er med å støtte gjennom Globalaksjonen! Bli bedre kjent med to av våre YMCA- og YWCA-partnere, og deres arbeid for inkludering og deltakelse.

Ilula YWCA, Tanzania 

På landsbygda i Tanzania er det mange kvinner som får barn når de er unge. Det er ikke alltid så lett, spesielt om de ikke er gift med pappaen til barnet. Som ung alenemamma i Tanzania mister veldig mange muligheten til å gå på skole, det er vanskelig å få seg en jobb og de opplever å bli holdt utenfor av familie og venner.

I Tanzania er det ikke som i Norge at alle har mulighet til å gå i barnehage. Ofte koster det mye penger og det kan være veldig langt å reise. Derfor er det mange unge mødre som ikke får mulighet til å tjene sine egne penger. De blir derfor fattige, og barna deres får lite næringsrik mat. Mange av disse unge mødrene blir i tillegg utsatt for vold og overgrep, og det gjør det vanskeligere å være en god mor.  

portrett rosePortrett av Rose. Foto: Kristin Eliassen

Ilula YWCA har et program, Ilula Orphan Program (IOP), som tilbyr opplæring, utdanning og trygge fellesskap til kvinner som får barn i ung alder. Kvinnene lærer om hvordan de på en god måte skal ta vare på barna sine, hvilken mat de bør ha, hvordan en kan drive med oppdragelse og hjelp til å skape trygghet for den lille familien.

Mødrene får også hjelp til å komme tilbake på skolen eller yrkesopplæring, og de lærer om hvordan de kan starte sin egen bedrift og på den måten tjene egne penger. De får også hjelp til finansiering via spare- og lånegrupper som gjør at de får gode forutsetninger for å lykkes.  

Flere av de unge mødrene har klart å starte suksessfulle vellykkede bedrifter som for eksempel frisørsalonger eller fruktboder. Da kan de tjener nok til å ta vare på seg selv og barna. På denne måten kan de sikre barna sine en bedre fremtid.  

Når du deltar i Globalaksjoen er du med på å gi enda flere unge kvinner mulighet til å skape en trygg fremtid for seg selv og sin familie å gi barna sine et godt liv.  

Rose, 23 år

Rose ble mor for første gang da hun var 16 år. Da hun var 19 år og mor til to barn fikk hun hjelp til å gå fra mannen sin som var voldelig og slo henne. Gjennom IOP lærte hun om regnskapsføring og utvikling av en bedrift. Hun fikk et startlån og driver i dag en populær frisørsalong på år nummer 2, og i dag tjener hun nok til å forsørge seg selv og sine to barn.


YMCA Øst-Jerusalem, Palestina 

I Palestina er det mange unge som lever med ulike former for funksjonsvariasjoner. Noen har hatt variasjonene med seg fra fødsel, andre har blitt skadet i bombinger eller i situasjoner som oppstår fordi Palestina er under okkupasjon. En funksjonsnedsettelse kan føre til at en havner i utenforskap. Det kan bli vanskelig å gå på skolen uten en rullestolrampe eller utfordrende å navigere i trafikken om du ikke kan se. Bare en så naturlig ting som å treffe venner for å leke kan være vanskelig om du ikke kan løpe like fort eller klatre i de samme trærne.  

YMCA Øst-Jerusalem jobber aktivt for å inkludere alle barn og unge uavhengig av hvem de er eller hvordan kroppene deres fungerer. De jobber også for å påvirke myndighetene slik at de setter fokus på inkluderingsarbeid. Spesielt er det et fokus på fire punkter: 

  • Tilgang til offentlige bygninger og transport
  • Like rettigheter til arbeid 
  • Helserettigheter
  • Tilgang til trygge og tilpassede skoler 

Over 200 unge både med og uten funksjonsvariasjoner har fått opplæring i å drive påvirkningsarbeid og rettighetskamp. Målet er å holde Palestinske myndigheter ansvarlig for bedre tilrettelegging og inkludering.  

Når du samler inn penger til Globalaksjonen 2023 er du med på å gi unge mennesker i Palestina med nedsatt funksjonsevne flere muligheter og bedre tilgang til å være seg selv – og stå opp for andre! 

portrett RaniRani, 19 år. Foto: Johanne Ulsaker Nome 

Rani, 19 år

Rani har en skade i benet som gjør at han må ha spesialtilpassede sko. Ranis bekymring er å ikke få jobb når han er ferdig med utdanningen sin, det er nemlig veldig få jobber for unge mennesker med funksjonsnedsettelser. Han har derfor gjennom YMCA sammen med flere tatt initiativ til samtaler med den palestinske arbeidsministeren om å sikre arbeidsplasser også for unge med funksjonsnedsettelser.  

til toppen
Ikon