Noen ganger ser vi løsninger som er klare som dagen, men likevel får de ikke den støtten de fortjener. Avhopperprogrammet til KFUK-KFUM Norge er et slikt tilfelle. Med en voksende venteliste og mulighet for å spare samfunnet for hele 330 millioner kroner, roper vi etter mer støtte.
Forebygging eller straff - hva veier tyngst? Vi i KFUK-KFUM mener det første. Justisminister Emilie Mehl og regjeringen ser ut til å prioritere det sistnevnte ved å fortsette finansieringen av politi istedenfor å støtte tiltak som tar menneskets sårbarhet på alvor.
I en tid hvor nyheter om vold og skyting florerer, må vi også stille spørsmålet; hvorfor skjer dette? Lasse Richardt, vår leder for Avhopperprogrammet, sier det klokkeklart:
– Vi har løsningen som kan gi tidligere gjengmedlemmer en ny start, men uten regjeringens hjelp er fremtiden usikker.
Avhopperprogrammet vårt tilbyr en vei ut for lederne i gjengmiljøer. Gjennom et 18-måneders program trekkes deltakerne bort fra sitt tidligere miljø, med oppfølging og veiledning døgnet rundt. Det fungerer så bra at alle som fullfører de første tre månedene, lykkes helt. Men, uten tilstrekkelig finansiering fra staten, henger programmet i en tynn tråd.
Stortingspresident Masud Gharahkhani besøkte nylig programmet og understreket viktigheten av vår innsats. Likevel står vi fast med samme tynne støtte på 2 millioner fra statsbudsjettet siden 2022.
Det er på tide at justisministeren tar oss på alvor. Hver avhopper vi hjelper, kan spare samfunnet for 30 millioner kroner. Vi kan ikke miste troen på at mennesker kan forandre seg.
Med støtte fra politikere som Tage Pettersen fra Høyre og Olaug Bollestad fra KrF, har vi allierte som forstår vår kamps betydning. Men vi trenger handling, ikke bare ord. Vi trenger mer enn bare to millioner kroner; vi trenger en solid, langsiktig satsing. For som fungerende generalsekretær Marianne H. Brekken sier:
– Å endre livsstil krever et godt støtteapparat, og den rollen kan vi spille.