– Det er ganske utrolig! Fra å ha null ungdomsledere til nesten 20 veldig aktive på så kort tid er vi utrolig stolte av
KFUK-KFUM og Bjørgvin bispedømme samarbeider for å styrke ungdomsarbeidet i menighetene. Målet er å skape trygge møteplasser hvor unge kan vokse i tro og identitet, samt bygge bro fra konfirmasjonstid til videre engasjement i kirken.
Satsingen er en del av plattformen «Kirkens barn og unge» og bygger på mange års samarbeid mellom KFUK-KFUM og Bjørgvin bispedømme. Sammen har KFUK-KFUM og Bjørgvin bispedømme laget en prosjektstilling som fungerer som bindeledd for å utvikle bærekraftige og attraktive tilbud som styrker unges bånd til kirken.
Slike tilbud har stort fokus på lederutvikling og engasjement som gir unge mulighet til å bidra aktivt i kirken. Man ser også at unge som har kjent tilhørighet og hatt erfaring med frivillig arbeid i kirken, i større grad vurderer å søke seg mot kirkelig utdanning og tjeneste senere i livet.
I januar 2022 ble Skjold menighet pilot for å styrke ungdomsarbeidet etter konfirmasjonen. Vi snakket med kateket Margrete Stordal i menigheten om arbeidet.
– Målet var å engasjere ungdom til å fortsette etter konfirmasjonstiden, og samtidig finne ut hvordan overgangen fra konfirmant til videre deltakelse i menigheten ble mer sømløs.
Våren 2023 ble brukt til å rigge om konfirmantarbeidet og rekruttere til lederkurs (MiLK). Høsten samme år startet 13 deltakere på MILK og fikk nytt konfirmantopplegg, samtidig som de lanserte «Skjoldzone» – en møteplass for konfirmanter og ungdomsledere Camp Vestland samlet 70 deltakere fra Skjold menighet dette året.
I høst har flere MILK-deltakere gått videre til lederkurset «Follow», mens 10 nye har startet på MILK. Ungdommene har også selv tatt initiativ til å starte fredagsklubben 4,13, som nå går veldig bra. På halvannet år har ungdomsarbeidet vokst fra 0 til en kjerne på 20 aktive ungdommer.
– Prosjektet har gitt oss rom til å evaluere ungdomsarbeidet på en konstruktiv måte. Administrativt har vi sett på måter å effektivisere både ressursbruk og oppgavestyring. Kristins rolle som prosjektleder har vært avgjørende, ikke bare i arbeidet med menighetsrådet, men også som sparringspartneren min.
Prosjektet har ført til at flere ungdomsarbeidere vil bidra, som er viktig når man skal håndtere en stor konfirmantgruppe.
– Tidligere har vi kun vært meg og presten som ansvarlige for 124 konfirmanter – det er galskap, slår kateketen fast.
KFUK-KFUM har vært prosessleder, og har bidratt med metodikk, workshops og lagt til rette for ung medvirkning og ungt ansvar - i trygge rammer.
Både Margrethe og Kristin peker på helhjertet satsing fra alle involverte. Prosjektet styres av motiverte og inspirerte ansatte og menighetsrådet har gitt økonomisk støtte og tillit til gjennomføringen - og ikke minst ungdommene.
– Gode forbilder er viktig. Både blant de ansatte og ungdommene. Vi ser at ungdommene er forskjellige som gjør at vi kan spille på deres styrker, ferdigheter og kvaliteter. Noen liker å holde andakt, noen er flinke på sosiale medier og andre er gode til å sette i gang et spill eller en lek.
Anna (15), Elias (16) og Jakob (15) går alle i førsteklasse på videregående skole og tidligere konfirmanter. De er aktive medlemmer i ungdomsarbeidet i Skjold og deler sine tanker om hvorfor dette miljøet betyr så mye for dem.
Hva er bra med å være i Skjold?
– Det er veldig snille folk her og et bra miljø. Vi får mye frihet til å være oss selv og muligheten til å ta ansvar. Det føles trygt og vi ønsker at alle skal føle seg velkommen her.
Hvorfor ble dere med etter konfirmanttiden?
– Opplegget var gøy og man treffer vennene sine her. Lederne var også flinke til å inkludere. Når lederne sier direkte til oss at “vi ønsker at DU kommer”, føles det veldig personlig og ekte. Det gjør at vi føler oss ønsket.
Gjennom MILK-kurset har de hatt praksis i menigheten og fått prøve seg som ledere, blant annet i konfirmantundervisningen.
– Vi hadde fullt ansvar for en gruppe som heter SkjoldZone. Det var lærerikt og utfordrende, men også veldig gøy.
Kan dere påvirke prosjektet?
– Absolutt! Margrethe har spurt oss direkte om hva vi mener vil fungere best for å treffe målgruppen vår. Det gjør at vi føler oss hørt.
Ungdommene har også fått ansvar for konkrete oppgaver som å drifte kiosken, finne utstyr, planlegge aktiviteter og ta vare på deltakerne.
– Vi føler at vi eier prosjektet. Det er som om vi har bygget det opp fra bunnen av.
Hvordan ser dere på utviklingen det siste halvannet året?
– Det er ganske utrolig! Fra å ha 0 ungdomsledere til nesten 20 veldig aktive på så kort tid er vi utrolig stolte av.
De peker også på hvordan miljøet har vokst.
– Da vi begynte som konfirmanter, fantes ikke “Follow”, og vi hadde ingen eldre ungdommer å se opp til. Nå har konfirmantene sine egne ledere som de kan snakke med og få gode relasjoner til dem. Det gjør at nye konfirmanter engasjerer seg og føler seg sett.
Bjørgvin bispedømme og KFUK-KFUM har inngått et et økonomisk forpliktende samarbeid, og har sammen utviklet prosjekt Ung i Bjørgvin. Prosjektet i Skjold menighet har vært en suksess så langt, og har vist hvor verdifullt det er å ha samarbeid mellom organisasjoner og menigheter.
KFUK-KFUM har gode erfaringer fra samarbeid med Bjørgvin bispedømme og ønsker nå å utvide tilbudet til flere menigheter, prostier og bispedømmer.
Ønsker din menighet å starte eller videreutvikle lokalt ungdomsarbeid? Ta kontakt med KFUK-KFUM på hei@kfuk-kfum.no så tar vi gjerne en prat!
–