ikon Min Connect

Signering av ny fritidserklæring

Sist oppdatert: 12. august 2022


Gruppefoto med 4 perosoner som holder Fritidserklæringen i mellom seg på midtenMaren Alstad Joahnsen, Erika Wollner, Øivind Landmark og Marianne Brekken med nysignert fritidserklæring i mellom seg. 


Torsdag 11. august signerte KFUK-KFUM en ny Fritidserklæring - denne gangen med enda flere aktører i ryggen. Vi håper en ny forpliktelse vil bidra til å sikre barn og unges rett til deltakelse, og få ALLE MED!


I 2016 ble Fritidserklæringen signert for første gang, bare dager etter lanseringen av inkluderingsverktøyet ALLEMED. Da viste tall fra SSB at 84.000 barn vokste opp i familier med vedvarende lavinntekt. I dag er tallet mye høyere. 

Tydelig forpliktelse

Gjennom den fornyede Fritidserklæringen enes en rekke parter om at 1) Alle barn og ungdom skal ha mulighet til å delta i fritidsaktiviteter og til å delta i lek som passer for barnets alder. Gjennom lek og aktivitet blir barn og ungdom inkludert i fellesskap og opplever tilhørighet og mestring.
2) Barn og ungdom skal involveres og ha innflytelse over sin lek og fritidsaktivitetene de skal delta i.

Erklæringen påpeker at løsningene finnes i felleskap, og at partene derfor vil samarbeide både lokalt og nasjonalt om å gi alle barn og unge mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet sammen med andre. Det vil de gjøre gjennom å fremme betydningen av å satse på, og synliggjøre, lokale lag og foreningers aktivitetstilbud, formidle gode ideer og lokale eksempler på hvordan kommuner og frivillighet kan samarbeide.

- Fritidserklæringen er viktig for KFUK-KFUM av flere grunner. Vår signatur forplikter oss både til å jobbe aktivt for å senke barrierene for deltakelse i våre egne aktiviteter og fellesskap, samtidig som vi utfordres til å skape tettere samarbeid med andre organisasjoner og offentlige myndigheter for å sikre inkludering av alle barn og unge. Vi har en lang vei å gå, men trekker vi i samme retning kan vi skape tilhørighet og mestring for tusenvis av unge som i dag står utenfor våre fellesskap, sier generalsekretær, Øivind Mehl Landmark.  


Dresskledd generalsekretær signerer fritidserklæringen. FotoGeneralsekretær Øivind Landmark signerer den nye Fritidserklæringen. Foto: privat


Ny og sterkere erklæringsgruppe

Initiativet bak signeringen av en fornyet Fritidserklæring kommer fra barne- og familieminister, Kjersti Toppe. 

- Vi er avhengig av å ha et bredt samarbeid. Vi må alle sammen jobbe i lag for å ivareta barn sine rettigheter og behov. Jeg har respekt for arbeid gjort før i henhold til Fritidserklæringen, og er glad kunne videreføre og fornye den, sier Barne- og familieminister Kjersti Toppe

Deltakere ved signeringen av fritidserklæringen 11 august 2022. FotoTorsdag 11. august ble fritidserklæringen signert av regjeringen, KS og flere organisasjoner. Foto: Arbeids- og inkluderingsdepartementet


I tillegg til Kjersti Toppe som signerte på vegne av Barne- og familiedepartementet, signerte statsminister Jonas Gahr Støre, Anette Trettebergstuen på vegne av Kultur- og likestillingsdepartementet, Sigbjørn Gjelsvik på vegne av Kommunal og distrikstsdepartementet, Marte Mjøs Persen på vegne av Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Tonje Brenna på vegne av Kunnskapsdepartementet, Ingvild Kjerkol på vegne av Helse- og omsorgsdepartementet, og Espen Barth Eide på vegne av Klima- og miljødepartementet. Det er første gang siden ny regjering at så mange statsråder har vært samlet på ett sted!


"Fritidserklæringen er fornyet og styrket - for å sikre deltakelse for barn og unge. I de tidene vi lever i nå, er dette arbeidet ekstra viktig. Alt som skjer rundt oss om dagen med økte renter, krig og økte energipriser - er det med på at folk får det trangere økonomisk, når folk får det trangere, ser vi at det går utover barna."
- Anette Trettebergstuen, Kultur- og likestillingsdepartementet


Flere av ministerne rundt bordet. 

Fortsatt en lang vei å gå

Det gjøres allerede mye godt arbeid for å inkludere barn og unge i aktiviteter, men vi har enda ikke lyktes i å få alle med. De siste tallene fra SSB viser at det i 2020 var over 115.000 barn som vokste opp i familier med vedvarende lavinntekt, og som stod i fare for å falle utenfor og å gå glipp av viktige sosiale fellesskap.  

- Det har vært noen tøffe siste år, med pandemi. Mange barn og unge har opplevd det som tøft. Det har vært krevende å opprettholde frivillige- og kulturelle aktiviteter. Det som må sørges for nå, er at vi styrker frivilligheten - bygge den opp og skape felleskap, sier  Kommunal- og distriktsminister, Sigbjørn Gjelsvik

Alle parter som signerer forplikter seg til en handlingsplan som sier noe om hvordan de ulike partene skal jobbe for å nå Fritidserklæringens mål. 

til toppen
Ikon

Vi bruker informasjonskapsler for å samle brukerstatistikk fra nettsiden vår. Statistikken benytter vi for å gjøre brukeropplevelsen på nettsiden bedre. Les mer