ikon Min Connect

Regjeringen lover midler til avhopperprogram

Sist oppdatert: 9. november 2021

To millioner til Avhopperprogrammet


Siden 2020 har KFUK-KFUM Forandringshuset sammen med Fryshuset i Sverige jobbet systematisk med etablering av et helhetlig avhopperprogram for unge mennesker som vil ut av gjengkriminalitet og ekstreme miljøer. I utkastet til statsbudsjett for 2022 ligger Avhopperprogrammet inne, og med det har KFUK-KFUM i 2022 lovnader fra eksisterende regjering om et solid basistilskudd som gjør at Avhopperprogrammet for alvor kan realiseres.. 

Justisminister Monica Mæland på besøk

"Veien inn til gjengkriminalitet er kort, mens veien ut er for lang, derfor er vi glade for å få denne bevilgningen på plass",  sier Justisminister Monica Mæland.

Midlene skal brukes til å skape en grunnfinansiering som bidrar til at prosjektet med et nasjonalt avhopperprogram for alvor kan begynne. Et forventning som følger med midlene er å skape et program som kan brukes nasjonalt og som tar sikte på å få til et samarbeid på tvers av sektorer. 

Bakgrunnen for bevilgningen var arbeidet med Stortingsmeldingen om ungdom og gjengkriminalitet som var klar i juni. I innspillsrunden ble behovet for å ha tydeligere veier ut av gjengkriminalitet løftet. Unge mennesker ønsker seg ut, men hvis ingen tar vare på deg blir det vanskelig å bryte med desruktive miljøer. 


Metoden til avhopperprogrammet

Hovedstrategien er å forhindre barne- og ungdomkrimninalitet, men når det først skjer er det viktig at vi har på plass et tverrsektorielt samarbeid som fanger opp de unge som vil ut, sier Justisministeren. 

Avhopperprogrammet basers på nettopp dette. Det finnes ikke en måte og bryte med destruktuve miljøer, det må individuelt tilpasses. Dette er viktige erfaringer fra KFUK-KFUMs partnere i Fryshuset og erfaringer fra Danmark.  

Øivind Mehl Landmark, Virksomhetsleder i Forandringshuset forklarer det slik - Hvis du havner på sykehus og skal behandles for en sykdom tilpasses gjerne behandlingen deg. Det samme må vi tenke om å bryte med destruktive miljøer. Vi kan ikke alene basere det å bryte med disse miljøene på frykten for straff, men heller opplevelsen av en trygg hverdag som den som hopper av ønsker å bevare. 

Gjengkriminialitet er et samfunnsproblem og må løses av bredden i samfunnet. Det er derfor vi trenger et nasjonalt avhopperprogram som kan jobbe med tverrsektorielt og binde sammen alle de partene som er helt sentrale for å hindre barne- og ungdomskriminalitet. 

Fra venstre: Virksomhetsleder i KFUK-KFUM Forandringshuset Øivind Mehl Landmark, prosjektutvikler Lasse Richardt i KFUK-KFUMs avhopperprogram, Justisminister Monica Mæland. 

til toppen
Ikon

Vi bruker informasjonskapsler for å samle brukerstatistikk fra nettsiden vår. Statistikken benytter vi for å gjøre brukeropplevelsen på nettsiden bedre. Les mer